Sijoitettujen lasten elämään liittyy monia muutoksia, menetyksiä ja haavoittavia kokemuksia. Koulu ja varhaiskasvatus ovat sijaishuoltopaikan ohella keskeisiä korjaavia kokemuksia tarjoavia turvapaikkoja. Monilla sijoitetuilla lapsilla on haasteita oppimisessa ja koulunkäynnissään. Koulupolku jää monilla katkonaiseksi ja kesken, mikä on vakava riski työelämään kiinnittymiselle ja aikuisuuden hyvinvoinnille. Myönteistä on se, että tutkitusti varhaisella tuella lapset pystyvät saamaan potentiaalinsa käyttöön, heidän hyvinvointinsa ja oppimistuloksensa paranevat. Sisukas-toiminta tarjoaa systeemisen tukimallin sijoitettujen lasten koulupolulle.
Sijoitetulla lapsella on oikeus opetukseen ja tarvitsemaansa tukeen. Vastuusosiaalityöntekijän tehtävä on huolehtia, että lapsen oikeudet toteutuvat.
SISUKAS-malli tarjoaa työkaluja alakouluikäisten sijoitettujen lasten koulunkäynnin varhaiseen tukemiseen, suojaavien tekijöiden vahvistamiseen sekä monitoimijaisen yhteistyön haasteisiin. Toiminta on kehitetty pohjoismaisena yhteistyönä ja esikuvana on ollut Ruotsiin juurtunut Skolfam®-malli. Mallille myönnettiin 2016 Hyvä käytäntö -palkinto sekä TerveSos-palkinnon 2. sija.
SISUKAS-mallissa kootaan yhteen lapsen lähiverkosto; sosiaalityöntekijä, sijais-/vanhemmat, opettaja ja muita toimijoita tarpeen mukaan. Lapsen omasta sosiaalityöntekijästä sekä konsultoivasta psykologista ja erityisopettajasta muodostettu alueellinen tiimi kartoittaa perhehoitoon sijoitetun (6–12 v.) lapsen tilanteen. Lapsen lähiverkosto toteuttaa suunnitelmallisesti kaksivuotiset tukitoimet ja seurannan. Vaikuttavuutta arvioidaan kahden vuoden päästä toteutettavalla uusintakartoituksella.
Sisukas-mallia pilotoitiin Keski-Suomessa 2012-2016 RAY:n tuella. Maakunnan käyttöön tarjottiin jalkautuva konsultoiva tiimi. Kokeiluun liittyi vaikuttavuuden arviointitutkimus, jonka tuloksissa todettiin:
SISUKAS-toiminnan levittäminen, juurruttaminen ja jatkokehittäminen Suomessa jatkuu. Olemme tukena alueellisessa lastensuojelun perhehoidon kehittämistyössä sekä työtavan paikallisessa soveltamisessa ja käyttöönotossa.
Tarjoamme:
Lasten ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin, tunne- ja itsesäätelytaitojen vahvistamiseen olemme tuottaneet kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvat Älyä tunteet – ajattelun apukäsi -materiaalin sekä siihen liittyvän koulutuksen.
sijoitettu lapsi koulussa -sivusto
Tutustu Ajattelun apukäsi -koulutukseen
”Ennen Sisukasta olin kuin Ferrari, joka kiihtyi nollasta sataan. Nyt olen Lamborghini, joka kulkee tasaisesti viittäkymppiä. Sijaisisä on pitänyt minulle ’autokoulua’.” (Poika, 11 v.)
”Ymmärrys lasta kohtaan on lisääntynyt. Oikeanlaisen tuen löytäminen lapselle ja sijaisvanhemmille on helpottanut oman työn taakkaa.” (sosiaalityöntekijä)
”Opettajana olen saanut tukea, tutkimustietoa ja kanavan toimivaan yhteistyöhön sijaisperheen kanssa. Oppilas on kokenut itsensä arvokkaaksi”(luokanopettaja)
”Olen voinut jakaa huoleni ammattilaisten kanssa ja saanut tietoa ja ymmärrystä ilmiöihin, joita olen pohtinut.” (sijaisäiti)
040 775 5700
christine.valivaara@pesapuu.fi
041 435 6345
hanna-leena.niemela@pesapuu.fi