fbpx

Hyvä tulo sijaishuoltoon -hanke on Euroopan sosiaalirahaston osarahoittama. Vuoden pituinen hanke päättyy heinäkuussa 2025.

Hyvä tulo sijaishuoltoon -hankkeessa kehitetään sijoituksen alkuvaiheen työskentelyä lastensuojelun laitoshoidossa. Sijoituksen alkuvaiheen työskentelyn kehittämisellä vahvistetaan sijoitettavien nuorten ja heidän läheistensä sitoutumista ja kiinnittymistä sijaishuoltoon sekä muihin tarjottuihin palveluihin. Heikko kiinnittyminen ja sitoutuminen palveluihin voi johtaa mm. toistuviin sijaishuoltopaikan muutoksiin ja katoamisiin (hatkoihin) sijaishuoltopaikasta, jotka estävät lastensuojelun tavoitteiden toteutumista.

Hankkeessa toteutetaan syksyn ja loppuvuoden 2024 aikana eri kohderyhmille suunnattu viiden työpajan sarja sekä yhteiskehittämistilaisuuksia. Näissä kerätyn materiaalin sekä tutkimuskirjallisuuden pohjalta suunnitellaan hyvän sijaishuoltoon tulemisen pilotti, jota toteutetaan ja arvioidaan yhteistyössä yhteistyökumppaneiden kanssa. Hyvä tulo sijaishuoltoon -hankkeen kehittämistoimenpiteet (mm. työpajat, pilotti) kohdentuvat Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen (Siun soten) alueelle sekä Mintunkujan ja Paikkiksen yksiköihin että alueen yksityisiin lastensuojelulaitoksiin.

Hankkeen tuloksena syntyy kirjallisia kuvauksia sijoituksen alkuvaiheessa tehtävästä työstä sekä tiekartta sijoituksen alkuvaiheesta ja sijaishuoltopaikasta katoamisen (hatkaamisen) riskiarvioinnista. Tavoitteena on, että hankkeen myötä lastensuojelun sosiaalityössä ja lastensuojelulaitoksissa työskentelevät työntekijät kokevat sijoituksen alkuvaiheen suunnitelmallisuuden, monitoimijaisuuden ja läpinäkyvyyden lisääntyneen, joka edelleen vahvistaa lastensuojelun laitoshoitoon sijoitettavan nuoren ja tämän läheisten osallisuutta, sitoutumista ja kiinnittymistä sijaishuoltopaikkaan ja muihin tarjottuihin palveluihin. Tavoitteena on, että hankkeen jälkeen työntekijöiden vastuut ja roolit ovat selkeästi jokaisen osapuolen tiedossa. Riskiarvioinnin tuloksena työntekijät pystyvät yhdessä nuoren kanssa tunnistamaan sijaishuoltopaikasta katoamiseen liittyviä yksilöllisiä työntäviä ja vetäviä tekijöitä, luomaan turvasuunnitelmia niiden pohjalta sekä toimimaan monitoimijaisesti nuoren takaisin sijaishuoltopaikkaan saamiseksi mahdollisen katoamisen tapahtuessa.

Hankkeessa tuotettavat materiaalit ja opit tulevat avoimesti saataville, ja niitä voidaan edellään jatkokehittää ja ottaa käyttöön alueellisesti ympäri Suomea.

Hankekortti

Kysy lisää

Erityisasiantuntija

Emmi-Juulia
Männistö


Erityisasiantuntija

Minna
Alastalo

044 901 0728

Kehittämispäällikkö

Onni
Westlund

045 886 3326