fbpx

Projekti on päättynyt heinäkuussa 2023. Lisätietoja toimistostamme: toimisto(at)pesapuu.fi, p. 014 332 2500.

Suomeen tulevien lasten ja nuorten oikeus väkivallattomaan elämään -projektia on rahoittanut Euroopan unioni ja neuvosto ja sitä on tehty Barnahus-kehittämistyön yhteydessä. Pesäpuu ry:tä pyydettiin tuottamaan Suomeen tuleville kouluikäisille lapsille ja nuorille suunnattua maksutonta materiaalia väkivallasta ja väkivallalta suojautumisesta. Projektin tavoite on ollut helpottaa Suomeen saapuvien lasten ja heidän kanssaan työskentelevien ammattilaisten välistä vuorovaikutusta väkivallasta puhuttaessa sekä tukea lasten omia turvataitoja ja avun piiriin pääsemistä. Materiaaleja kehittäessä on kuultu alan ammattilaisten sekä Suomeen alaikäisenä tulleiden nuorten mielipiteitä.

Hankkeen päätöswebinaari “Turvaa, toivoa ja tukea Suomeen tuleville lapsille – Välineitä väkivallasta puhumiseen” järjestettiin torstaina 31.8.2023.

Päätöswebinaarin yhteydessä julkaistiin materiaalit: Turvavihko, jossa on selkolukuisia tehtäviä, tietoa ja kuvia kouluikäisille lapsille ja nuorille; Ammattilaisten opas, joka antaa valmiuksia ammattilaisille aiheen käsittelyssä lasten kanssa sekä juliste. Uusia materiaaleja on tarkoitus käyttää vastaanottokeskuksissa, valmistavilla luokilla, lastensuojelutyössä sekä muissa paikoissa, joissa Suomeen tulleita lapsia kohdataan.

Materiaalit voi ladata tältä sivulta maksuttomasti sekä tilata painettuina versioina Pesäpuun verkkokaupasta postikulujen hinnalla.

Jos haluat varata Turvavihko-koulutuksen/-esittelyn, ole yhteydessä Saga Luomaan, saga.luoma(at)pesapuu.fi.

Minun oma turvavihkoni

 TURVAVIHKO

– Lataa maksutta versio 1 (aukeamittain) tai versio 2 (sivuttain)
– Kieli: Suomi ja englanti
– Koko: A5, 48 sivua

– TULOSTUSOHJEET

Versio 1 (aukeamittain): Lataa tästä. Printtaa A4 vaakaan, niin että yhdelle A4:lle mahtuu yksi aukeama. Niittaa sivut vasemmasta yläkulmasta.
Versio 2 (sivuttain): Lataa tästä. Voit tulostaa vihon isompana printtaamalla yhden sivun / A4. Tulosta sivut pystyssä ja kaksipuolisesti. Voit niitata ne vasemmasta reunasta niin, että tuloste muistuttaa vihkoa. Näin kirjoittamiselle ja piirtämiselle on enemmän tilaa.

– Minun oma turvavihkoni (My own Safety Book) on kouluikäisille Suomeen saapuville lapsille ja nuorille suunnattu tehtävävihko, jonka avulla lapsi voi tutustua Suomen ammattilaisiin ja pohtia omaa turvaverkkoaan, väkivaltaa ja väkivallalta suojautumista. Turvavihko on keskusteluväline – apu vaikeiden teemojen käsittelyyn juuri Suomeen tulleen lapsen kanssa.

– Turvavihko on tarkoitettu Suomeen saapuville lapsille ja nuorille materiaaliksi, jota käydään läpi yhdessä ammattilaisen kanssa. Turvavihon kanssa työskentelyn myötä lapselle muodostuu käsitys siitä, mistä ja miten Suomessa apua voi saada, jos hän on aiemmin kohdannut tai tulevaisuudessa kohtaisi väkivaltaa.

– Turvavihkoa voi käyttää esimerkiksi vastaanottokeskuksessa, valmistavalla luokalla tai lastensuojelussa. Se soveltuu ympäristöihin, joissa lapset eivät puhu suomea tai harjoittelevat sen puhumista.

– Turvavihkoa suositellaan ensisijaisesti käytettäväksi kouluikäisten (7–15v.) lasten kanssa, mutta ammattilaisen harkinnan mukaan ja lapsen kehitystasosta riippuen sitä voi hyödyntää työskentelyssä myös tätä nuorempien tai vanhempien lasten kanssa.

– Turvavihon tuottamisen on rahoittanut Euroopan unioni ja neuvosto ja se on tehty Barnahus-kehittämistyön yhteydessä.

Ammattilaisen opas – opas ammattilaisille Turvavihon käytön tueksi

AMMATTILAISEN OPAS

Lataa maksutta tästä
– Kieli: Suomi
– 19 sivua

– Ammattilaisen oppaan tarkoituksena on auttaa ammattilaisia ottamaan käyttöönsä maahanmuuttaja-, turvapaikanhakija- ja pakolaislapsille suunnattu Turvavihko (linkki). Turvavihko on materiaali, jonka lapsi saa saavuttuaan Suomeen, ja joka toimii keskusteluvälineenä väkivallan ja turvallisuuden käsittelyssä.

– Oppaassa käydään läpi Turvavihon teemoja ja tehtäviä sekä sitä, mitä ottaa huomioon kun Suomeen tulevien lasten kanssa puhutaan väkivallasta. Opas antaa kattavat valmiudet käyttää Turvavihkoa Suomeen tulleiden lasten kanssa.

– Oppaan tuottamisen on rahoittanut Euroopan unioni ja neuvosto ja se on tehty Barnahus-kehittämistyön yhteydessä.

Turvavihko-juliste

TURVAVIHKO-JULISTE

Juliste lasten turvavihkosta on ladattavissa maksutta tästä.

Juliste on saatavilla myös painotuotteena Pesäpuun verkkokaupasta.

Kysy lisää

Kehittämispäällikkö

Johanna
Barkman

040 514 4855