fbpx

Vauvoilla ja taaperoilla on meille paljon sanottavaa. He opettavat meille läsnäolon, leikin, tunteiden ilmaisun ja kohtaamisen tärkeyttä. Ammattilaisten tehtävä on vahvistaa myös kaikkein pienimpien lasten kuulluksi tulemista lastensuojelutyössä, sillä osallisuudelle ei ole ikärajaa.

Sijaishuollon pienimpien ääni esiin

Lapsen oikeuksien sopimus koskettaa kaikkia lapsia, myös aivan pieniä. Myös vauvoilla ja taaperoilla on oikeus muun muassa osallisuuteen. Vauvojen ja taaperoiden osallisuuden vahvistaminen lastensuojelussa edellyttää aikuiskeskeisten työkäytäntöjen uudelleen tarkastelua. Vauvat ja taaperot jäävät ulkopuolisiksi, mikäli tiedon tuottaminen perustuu pelkästään puheeseen ja kirjoitettuihin sanoihin. On aika miettiä uudenlaisia tapoja työskennellä yhdessä pienten lasten kanssa.

Maaliskuussa 2023 Pesäpuussa käynnistyi Pikku-Tiikerit-kehittämistyö vauvojen ja taaperoiden oikeuksien ja osallisuuden vahvistamiseksi perhehoidossa. Mukana yhteistyössä on sekä järjestötoimijoita että hyvinvointialueita. Kolmivuotisen hankkeen tarkoituksena on kehittää vauva- ja taaperolähtöistä sijaishuoltoa ja tuottaa sen tueksi menetelmiä, malleja ja välineitä. Pikku-Tiikerit-toimintaa rahoittaa STEA.

Asiantuntevina yhteistyökumppaneinamme ovat: Etelä-Savon hyvinvointialue, Helsingin vastaanottoperhetoiminta, Helsingin vauvana sijaishuollon asiakkaaksi -tiimi, Kanta-Hämeen hyvinvointialue, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, Perhehoitoliitto, Ensi- ja turvakotienliitto sekä Tampereen yliopisto.

Ajankohtaista juuri nyt:

Kartoitamme, millaisia työmenetelmiä ja käytäntöjä on käytössä sijaishuollossa asuvien 0-2-vuotiaiden lasten kanssa toimiessa, ja heitä kohdatessa. Kartoitus valmistuu vuonna 2024.

Kehittämistyö yhteistyökumppanien kanssa on hyvässä vauhdissa. Tarkastelemme tämän ja ensi vuoden aikana erityisesti mm. sijaishuollon pienimpien siirtymiä, aikatauluja, heidän hyvinvointinsa havainnointia sekä elämäntarinan teemoja.

Seuraamalla Pesäpuun somekanavia ja uutiskirjettä pysyt kuulolla hankkeen ajankohtaisista asioista.

Lue lisää:

Erityisasiantuntija Sini Suoramaan blogiteksti: Sijaishuollon pienimmät

Uutinen hankkeen käynnistymisestä: Miten vauvojen ja taaperoiden oikeudet ja osallisuus toteutuvat sijaishuollossa? – Pikku-Tiikerit-hanke käynnistyy!

Tutustu myös näihin

Kysy lisää

Erityisasiantuntija

Sini
Suoramaa

044 712 2119

Erityisasiantuntija

Sari
Saaristo

041 7310 434

Kehittämispäällikkö

Sari-Anne
Paaso

0400 547 233