LAPSI AIKUISEN MAAILMASSA – kokemusasiantuntijoiden kannanotto jälkihuollon ikärajan laskemisesta

”Jos on sijoitettu sijaishuoltoon, siihen on aina joku vakava syy. Silloin on lapsi, joka tarvitsee apua. Jos on lapsuudessa traumoja, tunne-elämän kehitys jää lapsen tasolle.”

Mikäli et näe videota, voit katsoa sen YouTuben kautta täällä.

Video on Pesäpuu ry:n Supertyyppien kannanotto hallitukselle ja eduskunnalle jälkihuollon ikärajan laskemisesta. Vertais- ja kehittäjäryhmän Supertyypit ovat lastensuojelun sijaishuollon 19–25-vuotiaita kokemusasiantuntijoita, jotka eivät kannata ikärajan laskemista 25 vuodesta 23 vuoteen. Videon koskettava teksti on tehty nuorten sanelun mukaisesti. Mitään siitä pois ottamatta tai lisäämättä.

Supertyyppien mukaan traumaattisten kokemusten käsitteleminen vie heiltä aikaa ja resursseja. ”Kaikista pahinta on se, kun katsoo omanikäisiä ja nuorempiakin, niillä on työpaikat, autot ja lapsia. Ne on saanut etumatkaa tässä hommassa. Itse tulee vuosia jäljessä, kun tarvitsee aikaa aikuistumiseen, et pysyy maailman tahdissa mukana.”

Nyt vasta parikymppisinä he alkavat opetella elämän perusasioita, joihin he tarvitsevat ammattilaisten apua. Osatakseen auttaa, ammattilaisten tulisi ymmärtää sijaishuollon kokemusten erityisyys. Jälkihuollossa tämä ymmärretään ja siksi siellä ollaan enemmän nuorten puolella. Jälkihuollossa ammattilaiset ovat mahdollisesti myös tunteneet nuoret jo sijaishuollon ajoilta. Ikärajan laskeminen tarkoittaa sitä, että nuoret siirtyvät aikuissosiaalityön piiriin.

Jälkihuollossa oleville nuorille täytyy suoda aikaa ja apua oppiakseen elämän perustaidot. On myös tärkeää, että nuorille tulee tunne, että he ovat avun arvoisia.

Kiitos, että katsot videon ja jaat sitä, jotta Supertyyppien viesti kantautuu mahdollisimman laajalle.

Lisätietoja Vertaisuus ilman väkivaltaa -hankkeesta.