Seeprojen luona – kiireellinen sijoitus lapsen silmin

Eräänä päivänä pihaan ajaa auto. Siellä on sinulle vieras aikuinen, joka ottaa sinut mukaasi. Sinua pelottaa, etkä tiedä yhtään mitä tapahtuu. Auto kaartaa sinisen talon pihaan. Vastassa on ystävällisiä ihmisiä, jotka puhuvat sinulle lempeästi. Lupaavat, että hoitavat sinua, kunnes asiat järjestyvät. Kaikki tuntuu vieraalle. Sinulla on ikävä omaa perhettä. Sinulle sanotaan, että olet täällä nyt jonkin aikaa. Mitä mahdat miettiä?

Kirahvityössä olemme tehneet yhdessä vastaanottoperheissä olevien pienten 3–5-vuotiaiden kanssa satukirjaa kiireellisestä sijoituksesta ja lapsen sijoittamisesta vastaanottoperheeseen.

Keskustelimme satukirjan herättämistä kokemuksista aikuisten kokemusasiantuntijoiden kanssa. Kaikki jakoivat saman kokemuksen: tilanne on lapsen näkökulmasta äärimmäisen pelottava. Huoli kotiin jäävästä perheestä on suuri.

”Itsellä oli vaan epätietoisuus ja oli pelottava hetki. Poliisi vaan tuli kotiin ja vei pois. Poliisit olivat kyllä ystävällisiä, se jäi mieleen, mutta muuten oli pelottavaa eikä kerrottu oikein mitään. Ja sitten illalla piti vielä mennä yksin nukkumaan ja oli suuri huoli eikä kukaan sanonut mitään.” – Kokemusasiantuntija

Aikuiset unohtaa miten suuri aika on viikko, jos joutuu odottamaan pitkään eikä saa tietoa tapahtumista. Aikuinen edes vähän sanoittaisi sitä mistä kaikki mistä johtuu ja sanoittaisi tunnetta. ” – Kokemusasiantuntija

Kirahvi Mainio löytää kirjassa uuden ystävän. Vastaanottoperheeseen sijoitetun toisen lapsen, aavikkoketun poikasen Titin. He keskustelevat tulon syistä.

”Miksi sinut tuotiin tänne?”, Titi kysyy Mainiolta.

Mainio miettii. Mainio ei ole ihan varma.

”Minun äiti ja isi olivat koko ajan tosi väsyneitä, eikä silloin jaksa hoitaa lapsia”, Mainio kuiskaa epävarmasti.

”Meillä kotona aikuiset olivat humalassa”, Titi sanoo. ”Silloin ne ei muista laittaa ruokaa ja välillä ne tappelee.”

Tapasimme lapsia heidän omissa kehittäjätapaamisissaan. He leikkivät kirjaa tehdessä omia tilanteitaan kotona. Sitä, kun äiti vaan nukkui ja lapsi kertoi leikkineensä yksin sillä aikaa.  Lapset, jotka näkivät kirjan pilottiversion ovat suorastaan nauliutuneet aukeamalle, jossa vanhemmat riitelevät. He ovat halunneet palata kuvaan uudestaan ja uudestaan. Ihan pienetkin ovat saaneet sanoja omalle tilanteelleen. Aikuisen on ollut kirjan avulla mahdollista auttaa lasta ymmärtämään miksi hänet sijoitettiin. Sijoituksen syiden käsittely lapselle sopivilla tavoilla auttaa lasta saamaan sanoja omalle tilanteelleen. Syy ei olekaan minussa. Aikuiset vaan ei aina pysty huolehtimaan lapsesta. Ei muista laittaa ruokaa tai unohtaa miten ollaan kilttejä.

”Lapsi syyllistää itseään todella helposti, mutta sitä ei ehkä osaa itse ymmärtää silloin. Se syyllisyys vaan se jää jonnekin sisälle ja kerrostuu identiteettiin ja liittyy arvottomuuden kokemuksiin. Se ei ole tietoista mutta itse esim.  joutunut myöhemmin elämässä käsittelemään arvottomuutta. Ja ne juuret näen syyllisyydessä jota ei pystynyt silloin käsittelemään lapsena.” – Kokemusasiantuntija

Kirahvi Mainion kirjassa Seeprojen talossa Mainio saa makaronilaatikkoa ja jälkiruuaksi mansikoita. Aikuiset sanovat, että ei ole mitään hätää. He järjestävät asioita ja huolehtivat, että Mainio saa nähdä läheisiään. Mainio rakentaa Titin kanssa hurjan korkean duplotornin. Molempia naurattaa.

Kirjaan tulee liitteeksi myös materiaalia lapsen lähtötilanteen käsittelyyn. Seeprojen luo ei jäädä pysyvästi asumaan vaan aikuiset selvittävät palaako Mainio kirahvivanhempien luo tai kuka läheinen hänestä voisi huolehtia vai muuttaako Mainio elefanttiperheeseen.

– Sari-Anne Paaso

Ps. Kirja lähti juuri kuvittajalle ja vietämme syksyllä kirjan julkkareita yhdessä lasten, vastaanottoperheiden perhehoitajien ja prosessiin osallistuneiden työntekijöiden kanssa. Jo tässä vaiheessa valtavan iso kiitos heille ja Helsingin kaupungin vastaanottoperhetoiminnalle yhteistyöstä.  Lapset ovat opettaneet jälleen niin paljon. Lasten turvallisesta osallisuudesta sijaishuollon muutostilanteissa on tulossa myös koulutusta. Ota yhteyttä, jos kiinnostuit.

Blogin artikkelikuva: kirjan luonnoskuvitusta /Elise Liikala


Kirahvi Mainion kirjasarjan muut tarinat löydät verkkokaupastamme. Katso myös kirjasarjan esittelyvideo.