Harjoitteluni Pesäpuussa ja Nuorten Turvasatama -hankkeessa

Harjoitteluni Pesäpuu ry:n, Auta Lasta ry:n ja Osallisuuden ajan Nuorten Turvasatama-hankkeessa lähenee loppuaan, sillä jäljellä on enää reilu kaksi viikkoa. Aika saa siivet selkään, kun on hauskaa – niinhän se sanonta menee ja siltä minusta on tuntunutkin. Lähes kolme kuukautta on kulunut hujauksessa! Aloitin harjoitteluni helmikuun puolessa välissä täysin tietämättömänä mitä tulevat kuukaudet toisivat tullessaan. Hankemaailma oli minulle entuudestaan täysin vieras ja lastensuojelunkenttäänkin olin päässyt kunnolla tutustumaan vasta puoli vuotta aikaisemmin tehdessäni toisen harjoittelun eräässä pääkaupunkiseudun nuorisokodissa. Harjoittelu on opiskelijalle tärkeä mahdollisuus päästä näkemään, millaista työskentely omalla alalla oikeastaan on. Tämän harjoittelun aikana olen oppinut valtavasti niin hankemaailmasta kuin lastensuojelustakin. Nuorten Turvasatama -hankkeessa olen päässyt kurkistamaan verkkotyöskentelyn maailmaan sekä kohdannut ihania nuoria Turvasataman Discordissa. Miten paljon mahdollisuuksia ja erilaisia tapoja kohdata nuori, verkko meille mahdollistaakin.

”Harjoittelu on opiskelijalle tärkeä mahdollisuus päästä näkemään, millaista työskentely omalla alalla oikeastaan on”

Tunsin itseni alusta alkaen tervetulleeksi Pesäpuun työyhteisöön. Voin vain ihmetellä miten asiantuntevaa ja työlleen omistautunutta porukkaa koko Pesäpuussa työskenteleekään. Pesäpuun työyhteisö on monen kirjava ja työntekijät tuntevat lastensuojelunkentän kuin omat taskunsa. On ollut ilo seurata, miten kaikille annetaan täällä tilaa olla oma itsensä ja jokaista kohdellaan tasavertaisesti. Tuntuu, että tässä työyhteisössä saa rauhassa kehittyä ja kasvaa ammattilaisena. Myös kömmähdyksille, hapuilulle sekä suurille visioille tuntuu olevan tilaa. Se on näin juuri alalle astuneelle iloinen yllätys!

Harjoittelijana arvostan erityisesti sitä, miten minut on automaattisesti otettu kaikkeen mahdolliseen mukaan ja mielipiteistäni on aidosti oltu kiinnostuneita. Sain harjoittelun alussa heti kattavan perehdytyksen Pesäpuun toimintaan ja pääsin tutustumaan lähes jokaiseen hankkeeseen mitä Pesäpuulla oli sillä hetkellä käynnissä. Minulle on ollut ilo olla mukana erilaisissa webinaareissa, koulutuksissa sekä lukuisissa eri palavereissa ja yhteisissä ideointihetkissä. Erityisesti minulle on jäänyt mieleen Nuorten Turvasataman Care Day -juhlapäivä, Tulevaisuustaajuus-työpaja sekä Pesäpuun nuortentiimin tiimipäivä Tampereella.

”Tuntuu, että tässä työyhteisössä saa rauhassa kehittyä ja kasvaa ammattilaisena. Myös kömmähdyksille, hapuilulle sekä suurille visioille tuntuu olevan tilaa. Se on näin juuri alalle astuneelle iloinen yllätys! ”

Pesäpuun työyhteisön lisäksi olen tietenkin tutustunut lähemmin myös Nuoren Turvasataman työporukkaan, johon kuuluu Pesäpuun projektipäällikkö Kristan lisäksi Auta Lasta Ry:n Anniina sekä Osallisuuden ajan Vappu ja Maya. Turvasataman työporukkaa yhdistää kokemusasiantuntijuus, ammattitaito ja kunnianhimo. Minulle on ollut huikeaa seurata miten paljon voikaan lyhyessä ajassa saada aikaan silloin kun paloa johonkin asiaan ja tekee työtä sydän paikoillaan. Työskentely Turvasataman porukan kanssa on ollut erityisen hauskaa ja on ollut virkistävää olla osa sellaista työyhteisöä missä saa olla täysin oma itsensä. Nuorten Turvasataman porukasta erityiskiitos kuuluu tietenkin ohjaajalleni ja Turvasataman projektipäällikkö Kristalle, joka on aina tarvittaessa ollut valmis auttamaan ja tsempannut minua läpi harjoittelun! Kristalla on lempeä, mutta määrätietoinen ote kun hän kaitsee Turvasatama-hanketta eteenpäin. Kaikki Nuorten Turvasataman työntekijät ovat ilmiömäisiä nuorten kohtaamisessa – etenkin verkkoympäristössä.

” Työskentely Turvasataman porukan kanssa on ollut erityisen hauskaa ja on ollut virkistävää olla osa sellaista työyhteisöä missä saa olla täysin oma itsensä.”

Harjoitteluni yhtenä tavoitteena oli suorittaa kehittämispainotteinen tehtävä ja päädyin lyhyen pohdinnan jälkeen toteuttamaan suljettua ryhmämuotoista toimintaa Nuorten Turvasataman Discordiin. Kristan tuella ja kannustamana syntyi Tunnetko sun tunteet? -työpaja, jota lähdin ohjaaman yhdessä Anniinan kanssa. Työpajaan osallistui yhteensä seitsemän nuorta ja ryhmä kokoontui kerran viikossa yhteensä neljä kertaa. Työpajojen tarkoitus oli kevyesti johdatella tunnetaitoihin sekä antaa nuorille muutamia työkaluja omaan tunnetaidot-työkalupakkiin. Työpajojen suunnittelu sekä ohjaus oli mielenkiintoinen kokemus. Erityisesti työpajan ohjaus Discordissa loi omat haasteensa. Työskentely Anniinan kanssa oli kuitenkin vaivatonta ja työpajojen sisältö saikin lopulta nuorilta positiivista palautetta. Nuoret toivoivat tämän tyyppisiä suljettuja ryhmiä enemmänkin Nuorten Turvasataman toimintaan. Vaikka pieniltä hapuilulta ja teknisiltä kommelluksilta ei tietenkään vältytty niin olen tyytyväinen siihen mitä me Anniinan kanssa yhdessä luotiin.

Harjoitteluni myötä olen myös saattanut kolmivuotiset sosionomin opinnot päätökseen. Pidän harjoittelun jälkeen ehkä pienen hengähdystauon, mutta sitten onkin aika taas kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Odotan innolla mitä tuleva kesä tuo tullessaan! Harjoitteluni aikana ammatillinen itsevarmuuteni on taas saanut pienen pyrähdyksen eteenpäin ja kiitos siitä kuuluu koko Pesäpuun työyhteisölle, Nuorten Turvasataman porukalle, sekä kaikille ihanille nuorille, joita olen Turvasatamassa kohdannut, kiitos <3

 

– Anna Ahonala