Miljoona valoo – myönteistä lastensuojelutietoisuutta kouluille

Helmikuussa maailmalla vietettiin Care Day:tä ja juhlistettiin sijaishuollossa asuvia tai asuneita lapsia, nuoria sekä heistä välittäviä henkilöitä. Sisukas-toiminta tarjosi koulujen 5.–9.-luokkalaisille suunnatun oppituntipaketin lisätäkseen myönteistä tietoisuutta lastensuojelusta. Idea kumpusi Sisukas-toiminnassa kohdattujen sijoitettujen lasten ja nuorten kiusaamiskokemuksista, koulussa koetusta leimaamisesta sekä toiveesta lisätä ymmärrystä kouluissa: ”Sijaishuoltopaikat ovat kodinomaisia ja niissä asuvat ovat haavoittavista kokemuksistaan huolimatta tavallisia lapsia ja nuoria. Lastensuojelun tehtävä on auttaa.”

Care Day-oppimateriaali sisälsi valmiit ohjeet ja tuntisuunnitelmat opettajille. Saimme videoilla mukaan sijaishuollosta itsenäistyneitä nuoria kertomaan siitä, kuinka lastensuojelu on heitä auttanut. Mukaan liittyivät myös Lastensuojelun viestinnällinen teko – palkinnon pokanneet TikTok- sossut sekä adoptio- ja huostaanottotaustan omaava räppärijulkkis Leo Luthando. Suosio yllätti. Mukaan ilmoittautui 31 peruskoulua ja 2000 oppilasta ympäri Suomen.

Tunneilla oppilaat kirjasivat Sanapilveen itselle tärkeitä ihmisiä ja asioita. Yhdessä keskusteltiin sitä, miltä tuntuisi menettää niistä jokin tai kaikki. Oppilaiden tärkeimmiksi asioiksi nousivat perhe, kaverit, lemmikit, harrastukset, ruoka, turvallisuus, terveys ja koulu. Niiden menettäminen saisi olon tuntumaan epätoivoiselta, masentavalta ja tyhjältä. Näitä tunteita myös sijoitetut lapset ovat joutuneet kohtaamaan muutosten ja menetysten myötä. On hyvä ymmärtää, että näissä tilanteissa myös kavereiden tuki on tärkeää. Sopeutuminen vaatii aikaa ja energiaa.

Mistä sitten voi saada voimaa, kun on vaikeaa? Mitä kiitollisuuden aiheita elämässä on? Tätä oppilaat miettivät piirtäessään ja kirjoittaessaan sekä leikatessaan ja liimatessaan kuvia pienryhmissä Voima-julisteisiin. Läheisten ihmisten tuen merkitys tunnistettiin. Kaksoistunnin lopuksi kuultiin Leon biisi Miljoona valoo sekä tsemppitervehdys oppilaille. Tervehdyksessään Leo kertoo, kuinka elämä lastensuojelussa muovasi häntä omaksi persoonakseen ja auttoi jahtaamaan intohimolla omia unelmia. Leon mielestä vaikeudet voivat olla voimavara ja siksi jokaisen on tärkeää uskoa ja luottaa omaan juttuunsa: ”Pahimmankin rankkasateen jälkeen paistaa aurinko.” Kun seuraavalla viikolla sodan varjo yllättäen asettui Ukrainan ja Euroopan ylle Leon sanat asettuivat uuteen kontekstiin. Nyt, jos koskaan, toivon ilmapiirin vahvistaminen tuli ajankohtaiseksi.

”Yks sinne mistä oon tullu
Kaks niille jotka sanoo mä oon hullu
Vaikka maa mun altani hajoo
Ni mä loistan ku miljoona valoo
Kolme sille ku olin vailla toivoo
Neljä niille jotka uskoo voittoo
Siihen asti ku pulssini katoo
Ni mä loistan ku miljoona valoo     

Vaikka maa mun altani hajoo
Ni mä loistan ku miljoona valoo”

Leo Luthando, Miljoona valoo

Ahdistavien uutisten keskellä lapset ja nuoret tarvitsevat ympärilleen turvallisia ja rauhallisia aikuisia. Aiemmat traumakokemukset ja turvattomuuden tunteet aktivoituvat helposti uutisten toimiessa triggereinä. Median käyttöä onkin viisasta rajata. Aikuisten tukea tarvitaan tunteiden kohtaamiseen ja säätelyyn. Lapsia ja nuoria askarruttavista kysymyksistä on hyvä keskustella ikätasoisesti. Lasta voi rauhoittaa kertomalla, että meillä on luotettavia asiantuntijoita ja viisaita päättäjiä, jotka ratkovat yhdessä ajankohtaisia ongelmia. Valokeila kannattaa katastrofiajattelun sijaan suunnata voimavaroihin, kannustavaan ajatteluun, mukaviin tekemisiin ja toisten auttamiseen. Mielen joustavuus pitää meidät itsemme sekä ympärillämme olevat lapset ja nuoret toimintakykyisinä. Pelko auttaa varautumaan siihen, mitä halutaan välttää, mutta hyvään uskominen auttaa suuntautumaan kohti toivoa ja valoa.


 

 

Lue täältä sijaishuollon juhlapäivän nuorten mielipidekirjoitukset 2022: https://pesapuu.fi/careday/