Sijaishuollon juhlapäivä – Care day 2021, yhteenveto

Kansainvälinen Care Day eli sijaishuollon juhlapäivä järjestettiin Suomessa toista kertaa perjantaina 21.2.2021.

Juhlapäivä saavutti poikkeuksellisesta vuodesta huolimatta ensimmäistä vuotta suuremman suosion ja on hyvää vauhtia vakiintumassa osaksi lastensuojelun sijaishuoltoa. Skotlannista lähtöisin olevan päivän tavoitteena on juhlia kaikkia sijaishuollossa asuvia lapsia ja nuoria, sijaishuollossa asuneita ja heistä välittäviä ihmisiä.

Toista kertaa järjestetty juhlapäivä tavoitti useita tuhansia lapsia ja nuoria, sijaissisaruksia, sijaishuollosta itsenäistyneitä aikuisia, lastensuojelulaitosten työntekijöitä, perhehoitajia, sosiaalityöntekijöitä ja muita alan ammattilaisia. Sijaishuollon juhlapäivän kansallisesta toteutuksesta vastasi hyvässä yhteistyössä laajasti eri lastensuojelukentän toimijoista koottu koordinaatioryhmä. Alueellisesti eri toimijat tekivät yhteistyötä erilaisten, koronaturvallisten, yhteisten tapahtumien toteuttamiseksi. Paikallisesti sadoissa sijaishuoltoyksiköissä ja sijaisperheissä osallistuttiin juhlintaan monipuolisesti. Mukana juhlapäivän toteutuksessa oli laaja joukko toimijoita valtion, kuntien ja kuntayhtymien, yritysten, kolmannen sektorin toimijoiden ja vapaaehtoisten joukko ympäri Suomea.

Turvallista juhlintaa poikkeusoloissa

Ensimmäisen vuoden tavoin tavat juhlia sijaishuollon juhlapäivää olivat myös toisena vuonna moninaisia. Koronan vuoksi suuria yhteisiä juhlia ei pystytty järjestämään. Tästä huolimatta tai sen johdosta ihmiset kuitenkin löysivät myös uudenlaisia tapoja tulla yhteen, tuoda epävarmaan aikaan juhlaa ja tehdä hyviä asioita näkyviksi.

Helmikuussa 2021 sijaishuollon juhlapäivää juhlittiin lastensuojelulaitoksissa moninaisin tavoin esimerkiksi järjestämällä lapsille yllätyksenä juhlava aamiainen, hemmotteluaamupaloilla, käymällä yhdessä ravintolassa syömässä, tekemällä yhteisiä asioita useampana päivänä juhlaviikon aikana, ohjaajien valmistamilla kolmen ruokalajin illallisilla, taiteilemalla niin graffitti- kuin muitakin taideteoksia ja monilla muilla tavoilla.

Sijaisperheissä juhlapäivän juhlintaan kuului niin ikään monenlaisia asioita. Sijaisperheissä mm. leivottiin yhdessä kakkuja, tehtiin lempiruokia, herkuteltiin, puhuttiin päivästä ja sen tärkeydestä, koristeltiin kotia ja nautittiin perhehoitajien paikallisyhdistyksen tarjoamasta sirkusesityksestä.

Lastensuojelun ja sijaishuollon työntekijät ja sijaisvanhemmat heittäytyivät juhlatunnelmaan upeasti järjestämällä erilaisia tapahtumia koko sijaishuollon juhlapäivän viikon. Lapsille ja nuorille, myös jo itsenäistyneille, mm. kirjoitettiin juuri heille suunniteltuja kortteja ja kirjeitä, järjestettiin tapaamisia sekä paljon muuta. Lastensuojelun toimijat osallistuivat laajasti myös keskusteluihin ja viestintään sosiaalisessa mediassa, omissa yhteisöissään ja olivat mukana muiden tahojen järjestämissä tapahtumissa.

Sijaishuollon juhlapäivää juhlistettiin tänä vuonna myös uudella leikkimielisellä #CareDayCake -kisalla. Idea kakkukisasta syntyi alueellisessa juhlapäivän suunnitteluryhmässä, josta se levisi kansalliseksi osaksi juhlapäivää. Kisassa kaikki halukkaat leipoivat sijaishuollon juhlapäivän kakun, jonka he jakoivat Instagramissa tunnisteilla #CareDayCake #CareDay21. Kaikki kisaan lähetetyt kakut nostettiin sijaishuollon juhlapäivän Instagram-tilille ja eniten tykkäyksiä saanut kakku voitti kisailun. Lisäksi kaikkien osallistujien kesken arvottiin muita palkintoja, kuten Pesäpuu ry:n 101 kirjettä -julkaisun harvinainen painettu versio, erilaisia toiminnallisia kortteja sekä leffa- ja herkkulippuja.

Sijaishuollon juhlapäivän seminaari järjestettiin vuonna 2021 etätoteutuksena. Seminaarissa nostettiin esiin toimivia käytäntöjä ja hyviä asioita sijaishuollosta. Puheenvuorot kuultiin mm. Lastensuojelun Keskusliiton, Osallisuuden Aika ry:n, Jyväskylän kaupungin, Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikön, Perhekuntoutuskeskus Lausteen ja Helsingin kaupungin asiantuntijoilta. Juhlapäivän seminaarissa esiin tulivat myös Näkyvät eli uusi sijaissisarusten vertais- ja vaikuttamisyhdistys. Lisäksi seminaarissa julkaistiin Pesäpuu ry:n järjestämän sijaishuollon haastekisan voittajat ja kunniamaininnan saajat. Seminaari kokosi yhteen lähes 300 aiheesta kiinnostunutta osallistujaa. Sen lämminhenkisestä ja juhlapäivään sopivasta juontamisesta vastasi SOS-lapsikylän Eveliina Ikonen.

Sijaishuollon juhlapäivän viikolla ja juhlapäivänä järjestettiin myös sijaishuollon juhlapäivän dialogeja. Dialogeissa keskusteltiin aiheella ”Onnistumiset sijaishuollossa nyt ja tulevaisuudessa”. Dialogit käytiin Erätauko-mallilla ja ne tarjosivat niihin osallistuville henkilöille mahdollisuuden käydä rakentavaa keskustelua onnistumisista sijaishuollossa nyt ja tulevaisuudessa. Dialogit järjestettiin yhteistyössä Aretain DialogiAkatemian ja Erätauko-säätiön kanssa. Kaikista keskusteluista kootun yhteenvedon löydät tämän sivun lopusta.

Edellä mainittujen tapojen lisäksi juhlapäivää juhlistettiin Suomessa ja maailmalla lisäksi lukuisilla muilla tavoilla. Vuonna 2021 juhlinnassa korostuivat erityisesti sosiaalinen media, verkkosivut ja erilaiset sähköiset alustat.

Yhteenvetoa vietetystä juhlapäivästä

Tarve sijaishuollon juhlapäivän kaltaisen lastensuojelun sijaishuollon positiivisiakin ja hyviä asioitakin esiin nostavalle päivälle on selvä. Kansainvälinen Care Day on maailman suurin sijaishuollossa asuvia ja asuneita ihmisiä sekä heistä välittäviä ihmisiä juhlistava päivä. Juhlapäivästä kerätty palaute vahvistaa näkemystä siitä, että juhlapäivän ei haluta olevan ohikiitävä ja hetkellinen ilmiö, vaan siitä toivotaan pysyvää ja vahvaa perinnettä osaksi suomalaista lastensuojelua. Päivästä kerätystä palautteesta löytyy kehitettävääkin juhlapäivään liittyen tuleville vuosille. Onkin tärkeää, että näihin kehittämiskohteisiin tullaan tulevaisuudessa yhdessä kiinnittämään huomiota entistä enemmän yhteisesti niin, että jokainen, jota juhlapäivä jollain tavalla koskettaa pääsee osaksi tätä kehittämistyötä.

Tulevaisuudessa sijaishuollon juhlapäivä ei ole enää päivä, joka tunnetaan lastensuojelussa ja sijaishuollossa, mutta ei muualla. Tulevaisuudessa sijaishuollon juhlapäivä leviää, laajentuu ja löytää uudenlaisia muotoja sekä se tulee osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Yhteinen visio siitä, että jokainen lapsi lastensuojelun sijaishuollossa kokee olevansa arvostettu ja rakastettu, ja näkee maailman täynnä mahdollisuuksia, tarvitsee tuekseen koko yhteiskuntaa.

Yhdessä tekemällä, uutta oppimalla ja välillä ehkä myös erehtymällä tulemme varmasti vielä tällaisen tulevaisuuden saavuttamaan.

Pesäpuu ry kiittää kaikkia vuoden 2021 juhlijoita ja toivoo näkevänsä kaikki vanhat tutut sekä uudet tuttavuudet osana ensi vuoden sijaishuollon juhlapäivää, jota vietetään joka vuoden helmikuun kolmantena perjantaina, eli 18.2.2022.

 

Sijaishuollon juhlapäivä

Kurkista juhlahumua Facebookissa ja Instagramissa.
Sijaishuollon juhlapäivän dialogeissa keskusteltiin aiheesta “Sijaishuollon onnistumiset nyt ja tulevaisuudessa“.
Lisätietoja juhlapäivästä ja juhlapäivän dialogeista Care Day -verkkosivuilta.

#CareDay21 #sijaishuollonjuhlapäivä