Kaikki lapset eivät voi asua omassa kodissaan.

“Minua nauratti. Isä mutkitteli pyörällään niin että meinasi horjahtaa – jalat ilmassa, lakki silmillä. Tuolloin sain nauraa, sain olla iloinen ja yhdessä isän kanssa. Olen isän kanssa nytkin, mutta minua ei naurata. Minua pelottaa, koska en saanut isää hereille.

Istun sohvan nurkassa ja seuraan, kuinka täti yrittää saada isääni hereille. “Taitaa olla rankka yö takana”, hän sanoo ja jatkaa minua katsahtaen “kaikilla”. Koska hän ei saa kuorsaavaa isääni hereille, hän alkaa kysellä minun voinnistani: ”Milloin olet syönyt? Onko äitisi jaksanut nousta tänään syömään?”. Vastaan pudistamalla päätäni.

Äiti – niin äiti on myös kotona. Muistan kuinka kävin aamuisin silittämässä äidin hiuksia. Äiti ei siihen reagoinut, vain kyyneleet valuivat hänen silmistään pyytäessäni häntä nousemaan. Hän ei noussut, eikä sanonut mitään. Isä yritti myös päivästä toiseen silittää äidin hiuksia, hän yritti jopa laulaa, jotta saisi äidin tekemään jotain. Enää isä ei sitä tee. Hän tyytyy vain istumaan sängyllä äidin vieressä, samalla juoden.

Minulla on nälkä. Täti sanoo, että minun on lähdettävä tänään hänen mukaansa. Isän ja äidin on saatava levätä. Hän auttaisi heitä yhdessä muiden tätien ja setien kanssa. Sillä välin minä menisin toiseen perheeseen, jossa saisin ruokaa ja leikkikavereita.

Vilkutan isälle ja otan tädin kädestä kiinni.”

Edellä kerrottu, täysin fiktiivinen kuvaus lapsen kohtaamasta kaltoinkohtelusta, voisi olla todellinen. Kaikki lapset eivät voi asua omassa kodissaan. Syyt ja taustat tälle voivat olla moninaisia. Suomessa on 18 500 lasta ja nuorta, joilla on oma tarina kerrottavanaan siitä, miten he ovat muuttaneet oman kotinsa ulkopuolelle.

Parhaillaan on käynnissä valtakunnallinen Ajoissa kotiin -kampanja, jonka avulla pyritään löytämään uusia sijaisvanhempia ja -perheitä. Tavoitteena on, että oman kotinsa ulkopuolelle muuttava lapsi saa perhehoidossa uuden mahdollisuuden kokea tasapainoista perhe-elämää. Kampanjan teema, Koko perheen juttu, muistuttaa siitä, että perhehoidon onnistumisessa kaikilla perheenjäsenillä on tärkeä rooli, sekä perheen muilla lapsilla että vanhemmilla. Voit seurata Ajoissa kotiin -kampanjaa facebookissa.

Oletko Sinä kiinnostunut sijaisvanhemmuudesta? Voit lukea lisää sijais- tai aboptiovanhemmuutta harkitseville suunnatusta valmennuksesta täältä.

Lähde mukaan tukemaan oman kodin ulkopuolelle muuttaneen lapsen ja nuoren tärkeitä ihmissuhteita lahjoittamalla! Tukesi avulla voimme tarjota sijaisperheissä asuville lapsille ja heidän vanhemmilleen kohtaamisia ja vertaistukea. Tule mukaan tukemaan työtämme, jotta jokainen sijaishuollossa asuva lapsi ja nuori voisi kokea olevansa turvassa, osallinen, arvostettu ja rakastettu. Lapsia ja nuoria voit tukea kauttamme monella tavalla. Valitse täällä kerrotuista vaihtoehdoista sinulle sopivin.

Kiitos, että välität.