Sijaishuollossa asuvien lasten kokemuksista syntyi Kirahvi Mainion tarinat -kirjasarja

Kirahvi Mainio kasvoi kirahviäidin masussa, ja asuu nyt elefanttiperheessä tiikerinpentu Erkko Kekkosen ja elefanttiveli Krokotiilin kanssa.

Kirahvi Mainio -kirjasarja on tehty vahvistamaan pienen lapsen osallisuutta sijaishuollossa. Kirjat on luotu yhdessä 3–5-vuotiaiden lasten kanssa, jotka ovat tuottaneet kirjoihin sisältöä omien kokemustensa pohjalta. Lapset ovat nimenneet hahmot ja koekäyttäneet kirjan ennen sen julkaisemista. Sijaishuollossa asuville pienille lapsille suunnatut tarinat soveltuvat myös adoptioperheiden lapsille.

Kirjasarjan ensimmäisen osan Tärkeä koti teemoina ovat koti ja lapsen perustarpeet. Kirjan avulla voi ottaa puheeksi ja käsitellä kotiin liittyviä asioita yhdessä sijaishuollossa asuvan lapsen kanssa. Toisen osan, Melkoinen myräkkä -kirjan teemoina ovat turvallisuus ja pelot. Kirja kannustaa ottamaan pelot puheeksi ja varmistamaan, että lapsella on turvallinen olo.

Kirjasarja tarjoaa lapselle mahdollisuuden käsitellä omaa elämäänsä perhehoidossa ja auttaa lasta sanallistamaan kokemuksiaan tarinoiden maailman kautta. Kirahvi Mainion hahmo mahdollistaa lempeän tavan käsitellä vaikeita asioita ja auttaa vahvistamaan lapsen ja hänelle tärkeiden ihmisten välisiä suhteita. Kirjat ovat työväline perhehoitoon sijoitetun lapsen kanssa työskentelyyn ja niiden lopussa on tehtäviä aiheen käsittelyä varten.

Kirjasarjan tekemiseen osallistuneet lapset olivat mukana SOS-Lapsikylän, Nuorten Ystävien ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän kanssa järjestetyissä kehittäjätapaamisissa. Elise Liikalan kuvittama ja taittama kirjasarja täydentyy neliosaiseksi vuoden 2019 aikana. Kirjan käytön tueksi kehitetään lisäksi koulutusta, jonka tavoitteena on vahvistaa pienen lapsen osallisuutta sijaishuollossa.

Pienten lasten kanssa tehtävästä kehittämistoiminnasta eli Kirahvityöstä voi lukea täältä.

Lisätietoja:
kehittämispäällikkö Hanna Särkiö, p. 044 715 0223, hanna.sarkio@pesapuu.fi.
kehittämispäällikkö Sari-Anne Paaso, p. 0400 547 233,  sari-anne.paaso@pesapuu.fi.