SOILA – Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke vauhdittaa lastensuojelun sosiaalisten innovaatioiden syntymistä lastensuojelun uudistamiseksi ja palveluiden parantamiseksi valtakunnallisesti.
Koko hankekauden tavoitteena on nuorten ja perheiden pärjäävyyden sekä hyvinvoinnin parantaminen rakentamalla nykyistä toimivampia palvelu- ja tukiekosysteemejä arjen tueksi.
Uudet ratkaisut löydetään työskentelemällä yhdessä lastensuojelun toimijoiden, nuorten, perheiden ja sidosryhmien kanssa.
Sosiaalisilla innovaatioilla on yhteiskunnallista hyvää tuottava vaikutus ja niiden tekeminen luo uusia vuorovaikutussuhteita.
Pesäpuu ry vastaa lastensuojelun kokemusasiantuntijatoiminnan valtakunnallisena järjestönä SOILA-koordinaatiohankkeessa nuorten osallisuuden ja toimijuuden edistämisestä, seurannasta ja arvioinnista. Tehtävinä ovat nuorilta nuorille -tilaisuudet ja viestintä. Kokemustiedon tuki ja sisällön tuottaminen tilaisuuksiin, tukeen, prosesseihin sekä julkaisuihin. Nuorten sosiaalisten innovaatioiden tuki lastensuojelussa.
SOILA-koordinaatiohankkeen tavoitteena on tukea erityisesti Euroopan sosiaalirahaston pluskaudella rahoitettavaa Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (TL 5, erityistavoite 5.1) -hanketoimintaa kansallisesti.
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa sosiaalisten innovaatioiden osaamista. Se tarjoaa avoimia sosiaalisten innovaatioiden valmennuksia ja tukee kehittämishankkeita aina hankeideoinnista toteutukseen ja arviointiin saakka. Hankkeessa tuetaan rohkeaa uudelleenorganisoitumista eri ammattiryhmien, rahoituskanavien ja kokemustiedon tuottajien näkökulmista tuen ja palveluiden parantamiseksi.
Innovointia toteutetaan Nuorten turvaverkkoja tulevaisuuteen -ohjelman strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi:
SOILA – Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke
SOILA perustaa työnsä kansainvälisiin sopimuksiin (YK:n Lasten oikeuksien sopimus) ja toimii uudistuvan lastensuojelutyön ja aikuistumisen tuen etulinjassa.
SOILA-koordinaatiohankkeen kokemusasiantuntijanuorten kehittäjäryhmässä on pohdittu vuosien 2023–2024 aikana, miten lastensuojelua tulisi uudistaa. Tuotoksena syntyi tämä julkaisu, johon on koottu ajatuksia Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (ESR+ TL 5.1) -ohjelman strategisista teemoista.
Työkirja on koottu ESR+ TL 5.1 Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankkeiden käyttöön syksyllä 2024 lastensuojelun kokemusasiantuntijatoiminnan tueksi. SOILA-koordinaatiohanke tukee hankkeiden osallisuuden edellytysten toteutumista lastensuojelun piirissä olevien perheiden arjessa ja kehittämistyössä. Kokemusasiantuntijatoiminta mahdollistaa lastensuojelun kehittämisen omakohtaisten ja vertaiskokemusten pohjalta.
SOILA-koordinaation toteuttajia ovat THL, Lastensuojelun keskusliitto sekä Pesäpuu ry yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Hanke perustaa toimintansa yhteiskehittämiseen STM:n, ELY-keskusten, alueilla rahoitettavien ESR TL 5.1:n Nuorten turvaverkkoja tulevaisuuteen -aluehankkeiden sekä sidosryhmien kanssa.
Euroopan sosiaalirahasto, pluskausi 2021–2027
Tanja Hirschovits-Gerz
hankepäällikkö
puh. 029 524 7954
etunimi.sukunimi(at)thl.fi
Helena Inkinen
kehittämispäällikkö, Pesäpuu ry
puh. 040 705 3876
helena.inkinen(at)pesapuu.fi
SOILA Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n sivuilla
SOILA Lastensuojelun Keskusliiton sivuilla
040 705 3876
etunimi.sukunimi@pesapuu.fi
044 714 7475
etunimi.sukunimi@pesapuu.fi