”Haluan olla osa ratkaisua, enkä osa ongelmaa.”

Pesäpuussa nuorten kokemusasiantuntijuuden ja kehittäjäryhmätoiminnan kehittäminen alkoi nuorten ryhmänä vuoden 2008 alussa. Nuorten foorumit, kehittäjäryhmät ja verkostot tuovat yksittäisille nuorille vertaistukea sekä antavat mahdollisuuden vaikuttaa ja kehittää lastensuojelua. Muutos lähtee siitä, kun yksittäiset ihmiset pääsevät verkostoitumaan, saavat jakaa kokemuksiaan ja kehittämistä vaativien asioiden eteenpäin viemisestä huolehditaan. Pitkäjänteinen ja kentän tarpeista nouseva kehittämistyö sekä tiivis yhteistyö eri toimijoiden kanssa rakentuu eettisesti kestävälle pohjalle. Kehittämistyön tueksi on Pesäpuussa kirjoitettu kokemusasiantuntijatoiminnan eettiset periaatteet.

Aiempien vuosien aikana toiminnassa mukana olleet nuoret ovat kasvaneet asiakkaista asiantuntijoiksi, osa heistä myös kouluttajiksi ja työntekijöiksi. Tänä päivänä kokemusasiantuntijuus on laajentunut osaksi Pesäpuun perustoimintaa. Toiminnan ytimessä on lastensuojelun sijaishuollon asiakkaana olevien lasten ja nuorten osallisuuden lisääminen lastensuojeluprosessien kehittämisessä.

Toiminnan tavoitteet

Keskeisinä tavoitteinamme on toimia ”äänitorvena” kohderyhmän esiin nostamille tarpeille sekä mentoroida uusia jatkuvasti eri puolille Suomea syntyviä kehittäjäryhmiä. Kokoamme yhteiset ajatukset, kokemukset ja ideat jäsennellysti, eettisesti ja kunnioittavasti yhteen, sekä tuomme esiin nuorten tarpeita, ajatuksia ja nostoja osaksi kehittämistyötä. Työvälineiden, kouluttamisen ja vaikut­tamistyön kautta mahdollistetaan tie muutokseen.

Nuorten osallisuuden vahvistaminen ja kokemusasiantuntijuuden edistäminen lastensuojelussa on keskeistä. Emme vain kehitä työvälineitä nuorille vaan kehitämme yhdessä heidän kanssaan.

Olemme vaikuttamassa siihen, että nuori

  • on osallinen oman elämänsä suunnittelussa
  • saa vertaistukea ja vahvemman tukiverkoston
  • pääsee osalliseksi kokemusasiantuntijuudesta yksilönä ja/tai ryhmässä.

 

Vaikutamme myös siihen, että yhteiskunnassa

  • lisätään työntekijöiden valmiuksia lasten ja nuorten kanssa kehittämiseen
  • paikallisten kehittäjäryhmien määrä lisääntyy
  • nuorten näkökulmat nostetaan yhteiskunnalliseen keskusteluun
  • vakiinnutetaan nuorten kokemusasiantuntijaverkosto valtakunnalliseksi toimijaksi.

Tutustu myös näihin

Kysy lisää

Erityisasiantuntija

Tuula
Sillanpää

044 715 0210

Kokemustaustainen asiantuntija

Roosa
Björninen