fbpx

Pesäpuussa pidetään tärkeänä, että kehittämistyöllä on myös tieteellistä pohjaa, mikä tukee toiminnan vaikuttavuuden arviointia ja oppimista. Olemmekin avoimia ja motivoituneita tukemaan tutkimusta ja tekemään yhteistyötä oppilaitosten kanssa liittyen lastensuojelun kehittämistyöhömme.

Meille voit tehdä gradun tai opinnäytetyön esimerkiksi lastensuojelun osallisuuden, sijaissisaruuden, sijaisvanhemmuuden tai koulun ja varhaiskasvatuksen teemaan liittyen.

Harjoittelupaikkoja voit kysyä sosiaalityöhön, psykologiaan ja kasvatustieteisiin, graafiseen suunnitteluun ja valokuvaukseen, kuvittamiseen, viestintään, taloushallintoon ja informaatioteknologiaan liittyen.

Lastensuojelua koskeva tutkimus on edellytys vaikuttavalle lastensuojelun kehittämistyölle. Pesäpuussa pidetäänkin tärkeänä, että kehittämistyöllä on myös tieteellistä pohjaa, mikä tukee tutkimusperustaista kehittämistä ja oppimista. Pesäpuu on avoin ja motivoitunut tukemaan lastensuojelua koskevaa tutkimusta sekä tekee mielellään yhteistyötä korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. Pesäpuu toimii mielellään esimerkiksi tutkimuskonsortion jäsenenä ja kumppanina rahoitushauissa.

Pesäpuun toiminnassa syntyneitä julkaisuja on vapaasti hyödynnettävissä tutkimukseen. Katso materiaalipankkimme ja verkkokauppamme. Joitakin Pesäpuun keräämiä tai Pesäpuun kanssa yhteistyössä kerättyjä valmiita aineistoja on saatavilla myös Tietoarkistosta. Katso Aila-aineistopankki.

Pesäpuu on sitoutunut omissa tutkimusta koskevissa ratkaisuissaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan normistoon hyvästä tieteellisestä käytännöstä. Pesäpuu pitää toivottavana, että tutkimusta toteuttava taho huolehtii siitä, että tutkimus on käynyt läpi eettisen ennakkoarvioinnin tilanteissa, joissa hyvä tieteellinen käytäntö sitä edellyttää. Eettisessä ennakkoarvioinnissa varmistetaan, että tutkimuseettiset kysymykset on ennakoitu riittävällä tasolla. Pesäpuun oma toiminta tutkimusetiikan osalta keskittyy ensisijaisesti tutkimusluvan myöntämiseen.

Pesäpuu tekee yhteistyötä myös opiskelijoiden kanssa maisterintutkielmiin ja opinnäytteisiin liittyen. Opinnäytteen suunnitteluvaiheessa on tärkeää huomioida hyvään tieteelliseen käytäntöön liittyvät periaatteet ja esimerkiksi selvittää yhteistyössä oppilaitoksen ohjaajan kanssa, vaatiiko opinnäyte eettisen ennakkoarvioinnin.

Pesäpuun tutkimusta koskevat linjaukset

Pesäpuussa tehtävällä kehittämistyöllä on vankka suhde tutkimukseen, vaikka Pesäpuu ei ole eikä pyri olemaan tutkimuslaitos. Pesäpuun toimintojen ja hankkeiden suhde tutkimukseen voi vaihdella toiminto- ja hankekohtaisesti.

Pesäpuussa hyödynnetään tutkimustietoa ja tehdään yhteistyötä tutkimukseen liittyen esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Tutkimustietoa yhdistetään ammattilaisten ja asiakkaiden tuottamaan tietoon mahdollisimman kattavan ymmärryksen saavuttamiseksi.
  • Tutkimusta tehdään yhteistyössä kumppaneiden, kuten korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten, kanssa.
  • Pesäpuu tuottaa avoimesti saatavilla olevaa tietoa lastensuojelusta tutkijoiden ja muiden toimijoiden käyttöön.
  • Pesäpuu tarjoaa tutkimusaiheita, omaa asiantuntemustaan, verkostojaan ja viestintäkanaviaan tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön.

Pesäpuu toimii tutkimuspoliittisena vaikuttajana lastensuojelututkimuksen ulkoisten edellytysten vahvistamisen puolesta.

Kysy lisää: toimisto@pesapuu.fi.

Tutkimuslupa

Tutkimuslupa on haettava Pesäpuun tutkimuksiin ja opinnäytteisiin, joissa osallistutaan Pesäpuun toimintaan tutkimusaineiston hankkimiseksi, käytetään Pesäpuun toiminnassa syntyneitä aineistoja tai saadaan pääsy Pesäpuun toiminnassa mukana oleviin henkilöihin. Lupa tarvitaan riippumatta siitä, miten aineistoa kerätään. Myös Pesäpuun henkilökuntaan kuuluvan tai Pesäpuulle tilaustyönä tutkimusta toteuttavan henkilön on haettava tutkimuslupaa, jos tutkimusta ei tehdä työsuhteessa Pesäpuuhun, vaan esimerkiksi opiskeluihin liittyen.

Tutkimuslupaa ei tarvita Pesäpuun julkisiin julkaisuihin, kuten materiaalipankin aineistoihin tai Pesäpuun hallinnoimiin erillisiltä verkkosivuilta löytyviin materiaaleihin.

Tutkimuslupahakemuksen käsittelee ja sen myöntämisestä päättää kyseessä olevan tutkimuksen tai opinnäytteen yhteyshenkilö Pesäpuussa. Pesäpuussa tutkimusluvan myöntämisestä vastuussa oleva henkilö voi pyytää tutkimusluvan myöntämistä varten lisätietoja hakijalta.

Hae tutkimuslupaa (pdf).

 

Lue tarkemmin tutkimusluvan hakemisesta ja käsittelystä:

Tutkimuslupakäytännöt

TUTKIMUSLUPAHAKEMUS

Kysy lisää

Pesäpuu ry

014 332 2500