Vauva- ja taaperolähtöinen arjen suunnittelu sijaishuollossa -työväline

Vauva- ja taaperolähtöinen arjen suunnittelu sijaishuollossa -työväline

Työväline on suunniteltu lastensuojelun sijaishuollon vauva- ja taaperoikäisten asiakkaiden arjen suunnitteluun sekä yksilöllisten tarpeiden tunnistamiseen. Se toimii työkaluna yhteisessä työskentelyssä lapsen arjen asioiden ja päätöksenteon tueksi. Lapsen tarpeet ovat arjen suunnittelun keskiössä ja sen lähtökohtana. Työvälineen tavoitteena on helpottaa lapsen arjen suunnittelua tunnistamalla hänen yksilölliset sekä ikävaiheeseen liittyvät kehitykselliset tarpeensa ja tuomalla ne osaksi käytännön ratkaisuja. Välinettä voivat käyttää lastensuojelun työntekijät työskennellessään vauva- ja taaperoikäisten lasten sekä heidän perheidensä kanssa.

Työväline koostuu kolmesta eri osasta:

  • Lapsen arjen kartoitus
  • Lapsen kuukausinäkymä
  • Lapsen yksilölliset tarpeet

Näiden avulla on mahdollista peilata miten sijaishuollon arki vastaa tällä hetkellä lapsen tarpeisiin ja tukee hyvinvointia.  Lomakkeita voi hyödyntää myös erikseen.

Lomakkeita täyttäessä hyödynnetään perhehoitajan, vanhempien, työntekijöiden ja muun verkoston näkemystä sekä havainnoidaan lasta. Lomakkeita voi käyttää myös puheeksioton välineenä, ja ne ovat sovellettavissa myös avohuoltoon.

 

Lapsen arjen kartoitus:

Tämä lomake on suunnattu yhteiseen työskentelyyn ja se ohjaa pysähtymään ja pohtimaan lapsen jo eletyn elämän kulkua, mahdollisia muutoksia, asuinpaikkoja ja siirtymiä sekä niiden mahdollisia vaikutuksia kehitykseen. Elämänpolkua voi hyödyntää apuna tulevien päätösten pohdinnassa ja yhteisessä työskentelyssä. Väline auttaa myös pohtimaan, miten lapsen elämässä tapahtuneet muutokset ja nykyiset aikataulut vaikuttavat lapsen hyvinvointiin ja miten tasapainoinen arki voidaan turvata. Miten kuormittavat tekijät vaikuttavat lapseen ja millä konkreettisilla keinoilla niitä voisi vähentää?

 

Lapsen kuukausinäkymä:

Lapsen kuukausinäkymä -lomake auttaa hahmottamaan kokonaiskuvaa vauvan tai taaperon arjen aikatauluista. Lapsen elämään voi kertyä kuukauden aikana monia tapahtumia ja kohtaamisia, jotka heijastuvat hänen olemuksessaan. Lomakkeen avulla on tärkeää miettiä, millaisia nämä kokemukset tuntuvat lapsen näkökulmasta. Jääkö lapselle riittävästi aikaa rauhalliseen arkeen, kasvamiseen ja kehittymiseen? Kuukausinäkymä-lomaketta on hyvä tarkastella yhdessä Lapsen yksilölliset tarpeet-lomakkeen kanssa. Näiden avulla arjen suunnittelussa voidaan varmistaa vauva- ja taaperoikäisen lapsen yksilöllisten ja kehityksellisten tarpeiden huomioiminen ja hyvinvoinnin varmistaminen.

Lapsen yksilölliset tarpeet:

Lomakkeen avulla kartoitetaan vauvan tai taaperon yksilöllisiä tarpeita. Lapsen tämänhetkiset tarpeet turvallisen kasvun ja kehityksen tukemiseksi selvitetään tapaamalla lasta ja keräämällä tietoa perhehoitajalta, vanhemmilta ja havainnoimalla lasta. Lapsen eri ikävaiheisiin on tehty erilliset lomakkeet (0–3 v.), joihin on myös kirjattu kyseiseen ikävaiheeseen liittyviä yleisiä kehityksellisiä tarpeita ja esimerkkejä unen tarpeen määrästä eri ikäisillä vauvoilla ja taaperoilla. Lomakkeeseen kerätään tietoa lapsen uni- ja valveillaolorytmistä, miten lapsen perustarpeet toteutuvat ja onko muita erityisiä huomiota vaativia asioita kuten keskosuus, päihdealtistus, herkkyydet, infektioherkkyys tms. Lapsen reagointia arjen aikatauluihin tarkastellaan hänen olemuksestaan, mielialastaan ja kehityksestään. Lomaketta on hyödyllistä peilata Lapsen kuukausinäkymä -lomakkeeseen ja pohtia miten yksilölliset tarpeet tulevat huomioiduksi arjessa.

Vauva-iässä lapsi kehittyy vauhdilla, joten lapsen tarpeita on hyvä tarkastella säännöllisesti. Tarkista myös, mitä neuvola ohjaa tämän ikäisen lapsen kasvun tukemiseen.