Kirahvi Mainion tarinat

Kirjasarja kertoo Mainio-nimisestä 4-vuotiaasta kirahvilapsesta, joka asuu elefanttiperheessä. Mainion kirahvivanhemmat asuvat vuorten takana. Elefanttiperheessä asuvat myös tiikerinpentu Erkko Kekkonen ja Elefantti-veli Krokotiili. Katso satukirjoista tehty video tästä.

Tarinat

Sarjan ensimmäisen osan, Tärkeä koti -kirjan teemoina ovat koti ja lapsen perustarpeet. Kirjan avulla voi ottaa puheeksi ja käsitellä kotiin liittyviä asioita yhdessä perhehoidossa asuvan lapsen kanssa.

 

 

Toisen osan, Melkoinen myräkkä -kirjan teemoina ovat turvallisuus ja pelot. Kirja kannustaa ottamaan pelot puheeksi ja varmistamaan, että lapsella on turvallinen olo.

 

 

Kolmannessa osassa, Viestivarpusen laulu -kirjan teemana on ikävä ja kaipaus. Viestivarpusen kanssa lapsen kanssa voidaan miettiä myös keinoja, jotka helpottavat ikävää.

 

 

Sarjan neljäs osa Kiva kaveri -kirja on tehty avuksi lasten kaverisuhteiden käsittelemiseen. Kirjassa seikkailevat Sananselitys-silakat ovat oiva väline erilaisten vaikeiden asioiden sanoittamiseen.

 

 

Sarjaan kuuluu myös viides kirja Mainio ja Zataar, joka on satukirja ja työväline väkivaltaa kokeneille lapsille. Mainio ja Zataar on tuotettu yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

 

Työväline lastensuojeluun

Kirahvi Mainio -kirjasarja on tehty vahvistamaan pienen lapsen osallisuutta sijaishuollossa. Kirjat on suunnattu perhehoidossa asuville 3–5-vuotiaille lapsille ja ne soveltuvat myös adoptioperheiden lapsille. Kirjat on tehty yhdessä 3–5-vuotiaiden kehittäjäkavereiden kanssa, jotka ovat tuottaneet kirjoihin sisältöä omien kokemustensa pohjalta.

Kirjat ovat työväline lapsen kanssa työskentelyn tueksi. Kirjan alussa on aikuiselle suunnattu ohje, joka auttaa valmistautumaan työskentelyyn. Kirjan lopussa on tehtäviä, joiden avulla aikuinen jatkaa kirjan teeman käsittelyä yhdessä lapsen kanssa. Aikuinen voi olla työntekijä, perhehoitaja, vanhempi tai muu lapselle turvallinen henkilö. Kirjat tarjoavat mahdollisuuden useamman kerran työskentelyprosessiin yhdessä lapsen kanssa.

Kirjasarjan tekemiseen osallistuneet lapset on organisoitu kehittäjätapaamisiin yhteistyössä valtakunnallisten kumppaneiden kanssa: SOS-Lapsikylä, Nuorten Ystävät ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Kirjan on kuvittanut ja taittanut Elise Liikala. Kuvitus on saanut runsaasti hyvää palautetta. Liikala on tehnyt myös tarinoiden alkuperäisversiot. Kirjan ovat toimittaneet Pesäpuu ry:n työntekijät, kehittämispäälliköt Sari-Anne Paaso ja Hanna Särkiö sekä asiantuntija Kristiina Terästö. Kirjasarjan rahoittaa STEA.


Kirjat ovat ostettavissa Pesäpuun verkkokaupasta.