Askelmerkkejä perhehoitajan ja perhehoidon työntekijän yhteistyön rakentamiseen

Toimittaneet Hanna Piiroinen & Sirpa Yli-Rekola
Taitto: Oskari Huhtanen
Pesäpuu 2025

Nämä tammikuussa 2025 julkaistut askelmerkit ovat uudistettu versio vuonna 2023 julkaistuista askelmerkeistä.

Lastensuojelun sijaishuollossa eri toimijoita yhdistää jaettu yhteiskunnallinen vastuu sijaishuollossa asuvien lasten hyvinvoinnista sekä lapsen hyvän elämän toteutumisesta.

Yhteistyö lastensuojelussa paikantuu suhteisiin ja luottamuksen rakentamiseen osallisten välillä, jotta yhteistyö voi sujua ja lapset sekä perheet saavat apua. Toimijoiden jaettu vastuu korostaa yhteistyötä, mutta kuinka se toteutuu käytännön toiminnassa?

Perhehoidossa, kuten muussakin lastensuojelussa, tehdään yhteistyötä monien tahojen kanssa. Sosiaalihuollon ja lastensuojelun lainsäädäntö edellyttää vahvasti yhteistyön tekemistä eri tahojen kanssa, mutta konkreettiseen yhteistyön rakentamiseen paneudutaan harvoin. Yhteistyön pitäminen itsestäänselvyytenä on herättänyt pohdintaa, mitä yhteistyö käytännössä on, miten sitä tehdään ja mihin sillä pyritään.

Perhehoitaja toteuttaa julkista hallintotehtävää yksityiskodissa. Perhehoitajan tehtävänä on antaa lapsen tarpeisiin perustuvaa perhehoitoa sekä tehdä yhteistyötä lapsen läheisten, viranomaisten ja muiden lapsen elämään liittyvien ihmisten kanssa. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä valmistelee ja tekee sijoitettua lasta koskevia päätöksiä. Sosiaalityöntekijä toteuttaa perhehoidon arviointia yhdessä perhehoitajan kanssa sekä tekee ohjausta ja valvontaa. Perhehoidon työntekijät, esimerkiksi perhehoitajan vastuutyöntekijät, tukevat perhehoitajaa tehtävässään. Julkisen ja yksityisen alueen lomittuminen on perhehoitoon kuuluva erityispiirre, joka vaikuttaa sekä perhehoitajien että perhehoidon työntekijöiden tehtäviin ja yhteistyöhön. Sekä perhehoitajilla että perhehoidon työntekijöillä on omanlaisensa historia, perhekäsitys, arvot, ihmissuhteet ja elämänkokemukset. Nämä vaikuttavat omalta osaltaan yhteistyöhön.

Yhteistyön askelmerkkien kehittämistyön taustalla on perhehoitajien ja työntekijöiden kokemukset yhteistyön onnistumisista ja vaikeuksista. Perhehoitajien ja perhehoidon työntekijöiden yhteistyön rakentaminen edistää lapsen tarpeiden näkyväksi tuloa ja voi vähentää sijoitusten ennakoimattomia katkeamisia.