Vauvasosiaalityö vaatii erityisosaamista, uudet työvälineet nyt julkaistu

”Päätähdet eli vauvat tuovat iloa lastensuojelutyöhön.”

Olemme tehneet tiivistä ja antoisaa yhteistyötä Helsingin kaupungin Varpu-tiimin kanssa vauvaerityisen sosiaalityön kehittämiseksi. Varpu-tiimi on vauvana lastensuojelun asiakkuuteen tulevien lasten sosiaalityön tiimi, joka toimii koko Helsingin alueella.

Kehittämistyössä osana Pikku-Tiikerit-hanketta on jäsennetty vauvojen kanssa tehtävää sosiaalityötä sekä tuotettu materiaaleja vauvalähtöiseen työskentelyyn sosiaalityössä.

Vauvojen kanssa työskentely vaatii erityisosaamista

Vauvat ovat lastensuojelussa erityinen asiakasryhmä, jotka vaativat omaa erityisosaamista. Kehityspsykologisestikin vauvavaihe on erityisen tärkeä ajanjakso, joka vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen saakka. Lastensuojelussa vauvat ovat erityisen haavoittuva asiakasryhmä ja he ansaitsevat vauvaerityistä ammatillista osaamista vauvan yksilöllisten tarpeiden tunnistamiseksi, hyvinvoinnin arvioimiseksi ja kaltoinkohtelun tunnistamiseksi aiempaa paremmin.

Miksi tarvitaan erityisesti vauvasosiaalityötä?

Vauvat ovat riippuvaisia aikuisista, koska he eivät pysty sanoin kertomaan tarpeistaan ja huolistaan. Vauvojen tarpeiden tunnistamiseksi täytyykin olla taitoa havainnoida hänen hyvinvointiaan ja viestejään. Vauvaerityistä sosiaalityötä tarvitaan, jotta vauvat tulevat asiakasryhmänä näkyviksi eivätkä heidän tarpeensa ja oikeutensa jää aikuisten tarpeiden varjoon.

Vauvasosiaalityön tehtävänä on nostaa vauvan ääntä kuuluville ja pitää työskentelyssä vauvan tarpeita etusijalla. Vauvan asiakkuuden tekee erityiseksi se, että vauvat eivät itse hae apua, ja esimerkiksi kaltoinkohteluun tulee puuttua viipymättä sekä tarjota apua nopeasti.

Varpu-tiimissä työskentely on pääasiassa kotiin vietävää ja avohuoltopainotteista. Silloin työntekijöiden tehtävänä on tukea vanhemman mentalisaatiokykyä ja auttaa tarkastelemaan tilannetta vauvan tarpeista käsin. Tärkeitä ominaisuuksia, joita työntekijä tarvitsee, on, että hän pystyy luomaan tapaamisiin rauhallisen ja turvallisen ilmapiirin mahdollisista jännitteistä huolimatta. Varpun työntekijät sanovatkin, että tärkeintä on itse pysyä rauhallisena, olla läsnä ja pitää lapsen etu ja kokemusmaailma ensisijaisena.

Työntekijä tarvitsee myös rohkeutta tehdä vauvan edun mukaisia päätöksiä, jos vauva tarvitsee suojelua. Täytyy olla uskallusta nostaa esiin vauvan näkökulmaa, vaikka se ei olisikaan helppoa tai vaikka vanhemmat olisivat eri mieltä. Vauvan sijoittaminen vaatii aina vahvaa sosiaalityön arviointia. Sijoituksiltakaan ei tässä työssä vältytä, vaikka alkuvaiheen tuki olisikin intensiivistä.

Konkreettisia tuotoksia vauvasosiaalityössä hyödynnettäväksi

Kehittämistyön tuloksena on tuotettu erilaisia välineitä vauvasosiaalityön tueksi. Ne ovat vapaasti tulostettavissa Pesäpuun verkkokaupassa. ”Toivommekin, että ne tulevat käyttöön ja hyödyttävät muitakin”, toteaa työstään ylpeä Varpu-tiimi.

Vauvaystävällisen tapaamisen muistilistan tarkoituksena on muistuttaa konkreettisesti asioista, joita vauvan turvallinen asiakastapaaminen edellyttää. Vauvaystävällisen tapaamisen muistilista on tarkoitettu kaikille, jotka työskentelevät vauva-asiakkaiden kanssa. Muistilistaan on koottu konkreettisia asioita, joita tulisi huomioida, jotta vauvan tapaaminen olisi hänelle mahdollisimman turvallinen. Muistilistaa kannattaa käyttää tapaamisen suunnittelun apuvälineenä. Sitä voi hyödyntää myös uusien työntekijöiden perehdyttämisessä vauvalähtöiseen työskentelyyn sekä tapaamisten reflektoinnissa, kun pohditaan, miten vauvalähtöisuus toteutui ja miten sitä voisi vielä kehittää.

Mitä vauvalle kuuluu -monisteeseen on koottu asioita, joita erityisesti sosiaalityössä on tarpeen selvittää vauvan näkökulmasta vauvan tuen tarpeen arvioimiseksi. Listaus on tehty sosiaalityöntekijän työn tueksi. Monisteen voi antaa myös vanhemmille, kun työskentely perheen kanssa aloitetaan. Näin työskentely on läpinäkyvää ja kaikki osapuolet ovat tietoisia siitä, mitä asioita kartoitetaan.

Vanhemmille kannattaa antaa moniste omaksi, jolloin he voivat pohtia kysymyksiä jo etukäteen ja valmistautua tapaamisiin. Moniste toimii vauvalähtöisen työskentelyn tukena ja auttaa keskittymään vauvan asioihin hänen hyvinvointinsa arvioimiseksi. Monisteeseen on koottu paljon erityistä tietoa siitä, mihin juuri vauvojen kanssa tulee kiinnittää huomiota vauvaperheiden kanssa työskennellessä.

Tutustu minuun -lomakkeen avulla lapsen vanhemmat tai lasta hoitavat aikuiset saavat mahdollisuuden kertoa omasta lapsestaan. Lomake sopii tilanteisiin, joissa halutaan keskittyä vauvaan tutustumiseen ja hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa. Lomake haastaa pohtimaan, millainen vauva on, ja auttaa fokusoimaan keskustelua vauvalähtöiseksi. Lomakkeen avulla vanhempien on voinut olla vapaamuotoista keskustelua helpompi kertoa ja kirjoittaa lapsestaan.

Lomake on helppo ottaa käyttöön ja se sopii monenlaisiin eri tilanteisiin, myös muualla kuin lastensuojelussa. Lomake on monikäyttöinen, ja sitä voidaan täyttää uudestaan vauvan kasvaessa. Lomake kannattaa liittää lapsen asiakirjoihin, jotta se jää osaksi lapsen elämäntarinaa. Jotkut vanhemmista ovat halunneet lomakkeen osaksi lapsen vauvakirjaa.

Lomakkeesta on kaksi eri versiota, joista toinen sopii erityisesti vauvoille ja toinen taaperoille.

Kehittämistyöstä hyvinvointia kiireiseen työarkeen

Varpu-tiimin työntekijät kokevat tekevänsä äärettömän tärkeää, joskin raskasta ja erittäin vaativaa työtä. Kehittämistyön ansiosta tiimi kokee saaneensa mahdollisuuden yhteiseen työn reflektointiin ja jäsentämiseen. Kehittämistapaamiset ovat olleet myös tervetulleita koko tiimin yhteisiä hetkiä kiireisen arjen keskellä. On hienoa, että tiimin johtava sosiaalityöntekijä Maarit Koskinen on mahdollistanut kehittämistyön koko tiimille. Kehittämistyön koetaan lisänneen tiimin yhteishenkeä ja tuoneen hyvinvointia.

”Pesäpuu on ollut suurena tukena osaamisemme näkyväksi tekemisessä”, Varpu-tiimiläiset totesivat kehittämisprosessin päätöstilaisuudessa, jossa kokosimme tehtyä kehittämistyötä ja juhlimme yhteistä työtä. Tiimi osallistui myös tämän tekstin sisällön tuottamiseen.

Lisätietoa antavat:

Maarit Koskinen, Helsingin kaupungin lastensuojelun Varpu-tiimin johtava sosiaalityöntekijä maarit.koskinen(at)hel.fi

Katja Vironen, Pesäpuun Pikku-Tiikerit-hankkeen erityisasiantuntija katja.vironen(at)pesapuu.fi

Sari-Anne Paaso, vauvasosiaalityöstä oppimassa ollut kehittämispäällikkö Pesäpuusta sari-anne.paaso(at)pesapuu.fi