Millaisia kokemuksia sinulla on sijaisena toimimisesta elämäsi eri vaiheissa? Oletko ollut jossakin tehtävässä pidempään sijaisena tai tuurannut jotakuta hetken aikaa? Oletko kenties jo vaikka nuoruusikäisenä hoitanut naapurin lapsia muutaman tunnin? Kun mietit kokemuksiasi, mitä tarvitsit sijaisuutesi tai tuuraamisesi tueksi? Ehkä toimintaohjeita, jotakin tietoa tehtävän sisällöstä, varautumista yllättäviin tilanteisiin – mitä muuta?
Lastensuojelun perhehoidossa sijaishoitajat mahdollistavat perhehoitajille lakisääteisen vapaan pitämisen ja sitä myöten vaikuttavat perhehoitajan jaksamiseen. Vapaalla oloon vaikuttaa se, että perhehoitaja voi luottavaisin mielin pitää vapaan; luottaa siihen, että sijaishoitajalla on ymmärrys siitä mihin hän on sitoutunut sekä siitä, mitä tarkoittaa perhehoidossa olevan lapsen hoitaminen.
Mitä tarpeita perhehoidossa asuvalla lapsella on suhteessa sijaishoitoon? Miten lapsen kanssa on juteltu sijaishoidosta? Onko sijaishoitaja lapselle ennestään tuttu tai ei? Tapahtuuko sijaishoito sijaisperheen tai sijaishoitajan kodissa? Millaista tietoa lapsi tarvitsee sijaishoidosta etukäteen? Millaista tietoa sijaishoitaja tarvitsee lapsesta, jotta lapsen tarpeet tulisi huomioiduksi mahdollisimman hyvin?
Mitä sijaisperheen muut lapset ajattelevat sijaishoidosta, millaisia tunteita sijaishoito kaikissa perheen lapsissa herättää?
Mitä ajatuksia tai toiveita sijaishoito herättää lapsen vanhemmissa tai huoltajissa? Millä tavalla hyvinvointialueella rekrytoidaan ja valmennetaan sijaishoitajia? Kuka pitää yhteyttä sijaishoitajaan ja kehen sijaishoitaja on yhteydessä perhehoidossa asuvan lapsen yhteistyöverkostossa?
Malli syntyi yhteistyössä
Pesäpuu on kehittänyt mallin sijaishoitajien valmennukseen yhdessä sijaishoitajien, perhehoitajien ja perhehoidon työntekijöiden kanssa. Kehittämistyön aikana on noussut monia näkökulmia ja monia kysymyksiä.
Sijaishoitajaa koskevat samat edellytykset kuin perhehoitajaa, joten sijaishoitajalla on oikeus saada valmennusta. Sijaishoitaja tarvitsee tietoa tehtävästä, johon on sitoutumassa ja tietoa perhehoidossa asuvan lapsen tarpeista. Sijaishoito on merkittävä osa perhehoidossa asuvan lapsen elämää. Sijaishoitajia tarvitaan, jotta yhä useampi lapsi voisi asua perhehoidossa. Lapsella on oikeus saada turvallista sijaishoitoa ja siten lapsen oikeus on saada valmennettu sijaishoitaja.
Perhehoidossa asuvan lapsen sijaishoitajaksi tullaan monesta roolista käsin. Joku tuntee jo lapsen ja/ tai hänen sijaisperheensä, joku aloittaa tutustumisen tehtävään ryhtyessään. Joskus sijaishoitaja hoitaa lasta omassa kodissaan, joskus sijaisperheen kodissa. Sijaishoitaja voi olla mukana lapsen elämässä lyhyemmän tai pidemmän ajan. Sijaishoitaja voi toimia yhden tai useamman lapsen sijaishoitajana. Lähtökohdat ja sijaishoitajan tilanteet ovat yksilöllisiä. Joka tapauksessa sijaishoitajan rooli suhteessa lapseen muuttuu jollakin lailla tehtävän myötä, koska tässäkin tehtävässä yksityinen ja julkinen elämänalue kohtaavat. Julkiseen puoleen liittyvät esimerkiksi sijaishoitajan salassapitovelvollisuus lapsen asioista ja ilmoitusvelvollisuus, jos lapsesta herää huoli.
Pesäpuun kehittämä sijaishoitajien valmennus sisältää aloitustapaamisen sijaishoitajan/ien kanssa, kolme ryhmämuotoista tapaamista ja yksilö- tai perhekohtaisen päätöstapaamisen. Ryhmämuotoisten tapaamisten teemoja ovat: Tutustuminen lastensuojelun perhehoitoon, perhehoidossa asuvan lapsen erityiset tarpeet ja sijaishoitajan tehtävä.
Keskiössä perhehoidossa asuva lapsi
Valmennusmallissa lähdetään liikkeelle perhehoidossa asuvan lapsen tarpeista. Lapsen tarpeisiin pohjautuen avataan sijaishoitajan tarvitsemia valmiuksia, tietoja ja taitoja tehtäväänsä. Sijaishoitajan tehtävänä on vastata lapsen tarpeisiin ja huolehtia lapsen turvallisuudesta. Lisäksi sijaishoitajan tehtävään kuuluu yhteistyö lapsen ympärillä olevan verkoston kanssa lapsen hyvinvoinnin edistämiseksi.
Valmennuksessa sijaishoitajat miettivät valmiuksia tehtäväänsä kysymysten avulla. Kysymyksiä ovat esimerkiksi:
✔ Millaisia kokemuksia minulla on lapsen perustarpeista ja päivärytmistä huolehtimisesta?
✔ Miten voin omalta osaltani edistää lapsen osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia?
✔ Mistä tarvitsen lisää tietoa lapsen kehitykseen liittyen?
✔ Ymmärränkö, että lapsella on oikeus määritellä itse hänelle tärkeät ihmiset?
✔ Mitä minun on hyvä tietää sijaishoitajan asemasta, oikeuksista ja velvollisuuksista?
Lapsen tarpeiden pohdinta kertoo sijaishoitajan mentalisaatiokyvystä, kyvystä asettua perhehoidossa asuvan lapsen asemaan.
”Jokainen teko voi jättää jäljen lapseen”, kertoi omasta pohdinnastaan yksi kehittämistyöhön osallistunut sijaishoitaja.
Sijaishoitajien tarve valmennukselle
Kehittämistyössä mukana olleet sijaishoitajat korostavat valmennuksen merkitystä. Moni on kertonut hyötyvänsä erityisesti perhehoidossa asuvan lapsen tarpeiden ja sijaishoitajan tehtävän avaamisesta. Merkittävää on ollut myös tutustuminen siihen organisaatioon, jossa toimii sijaishoitajana.
Sijaishoitajat ovat pohtineet roolin muuttumista suhteessa perhehoidossa asuvaan lapsen ja perhehoitajiin. Moni on kertonut saaneensa perhehoitajilta tietoa, mutta he kaipasivat tietoa myös yleisemmällä tasolla. He toivovat myös yhteyttä perhehoitoa järjestävään organisaatioon, tietoa siitä, kuka on heidän työntekijänsä ja millaista täydennyskoulutusta on saatavilla.
Valmennusryhmä mahdollistaa ja lisää pohdintaa omista valmiuksista vastata lapsen tarpeisiin. On hyvä, kun saa kuulla valmentajien ja toisten sijaishoitajuutta miettivien kokemuksia ja ajatuksia, miettiä sijaishoitajan tehtävää eri näkökulmista. Useampi valmennustapaaminen lisää asioiden jäsentymistä ja sisäistämistä.
Kehittämistyön pohjalta suosittelemme lämpimästi, että toinen sijaishoitajien valmentajista on itse sijaishoitaja ja toinen perhehoidon työntekijä. Tämä jo lisää valmennuksen vaikuttavuutta, sijaishoitajien osallisuutta ja kuulumista perhehoidon toimijoiden joukkoon.
Lämmin kiitos kaikille kehittämistyössä mukana olleille.
Sijaishoitajien valmentajien koulutuksesta
Koulutuspäivä sijaishoitajien valmentajille järjestetään 11.3.2025 Helsingissä.
Koulutuspäivä on tarkoitettu heille, jotka valmentavat sijaishoitajia. Valmentajat voivat olla sijaishoitajia, perhehoitajia, perhehoidon työntekijöitä tai lapsen asioista vastaavia sosiaalityöntekijöitä. Koulutuspäivässä tutustutaan valmennuksen harjoituksiin ja periaatteisiin. Osallistujat saavat koulutuksessa Oppaan sijaishoitajien valmennukseen.
Koulutuspäivä lastensuojelun perhehoidon sijaishoitajien valmentajille
Lisätietoja: Sirpa Yli-Rekola