Tunnelmia Salapoliisitoiminnan ystäväverkoston tapaamisesta syyskuussa 2024. Pesäpuun Salapoliisitoiminta järjesti etätapaamisen ystäväverkostolleen ja kaikille pienten lasten osallisuudesta sekä kokemusasiantuntijuudesta kiinnostuneille syyskuussa 2024. Teemana oli tällä kertaa lasten kokemusasiantuntijuus hyvinvointialueilla. Teamsin välityksellä järjestetty tapaaminen toi linjoille yli 30 Salapoliisi Mäyrän uutta ja vanhaa ystävää ympäri Suomen. Lastensuojelun ammattilaisten lisäksi linjoilla oli myös esimerkiksi Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija, jota kiinnostivat lasten osallisuuden teemat myös tutkimuksen tekemisen näkökulmasta, sekä sosiaalialan opiskelijoita.
Salapoliisitoiminta on levinnyt monipuolisesti ympäri Suomea, ja jo aiemmin Salapoliisi Mäyrä -käsinukke on ollut muun muassa mukana saattamassa lapsia vanhempien tapaamisiin ja vieraillut lasten psykiatrisella osastolla tuomassa iloa ja turvaa lapsille. Lisäksi Mäyrä on ollut yliopistolla luennoimassa opiskelijoille lasten kohtaamisesta ja osallisuudesta, ollut mukana lasten etäryhmissä ja Mäyrä-kaakao-tilaisuuksissa sekä miettinyt lasten kanssa, millainen olisi hyvä sosiaalityöntekijän tapaaminen.
Mäyrän uusia aluevaltauksia
Tällä kertaa ystäväverkoston toimijat toivat esiin lisää monipuolisia käyttötapoja Salapoliisi Mäyrän kanssa. Näitä olivat esimerkiksi Mäyrän hyödyntäminen asiakassuunnitelmaa tehtäessä, Salapoliisi Mäyrän auttamispelin pelaaminen ulkona, Mäyrän osallistuminen lasten syntymäpäiväjuhliin sekä Mäyrän käyttäminen työntekijän työparina kotikäynneillä. Mäyrälle on myös tehty oma turvapesä, otettu se mukaan Teams-pikkujouluihin sekä tehty unelmakarttoja yhdessä Mäyrän kanssa. Mäyrän kanssa käydään myös kirjeenvaihtoa.
Erityisen koskettavasti eräs osallistuja kertoi, kuinka Mäyrä on ollut mukana, kun lapset ovat saaneet demonstroida asiakastapaamisia pehmolelujen avulla. Lasten mielissä esimerkiksi asiakassuunnitelmaneuvottelu voi olla hyvinkin kaoottinen tilanne. Pehmolelujen avulla toteutettu demonstraatio antaa paljon tietoa aikuisille siitä, miten lapset kokevat työskentelyn ammattilaisten kanssa. Lapset tietävät helposti, mikä ei ole turvallista, vaikka he eivät aina osaisikaan suoraan sanoa, mistä kaikesta turvallisuus koostuu.
Salapoliisi Mäyrä ja koko Pesäpuun väki ovat innoissaan siitä, kuinka luovasti ja laajasti Mäyrää on jo hyödynnetty lasten osallisuuden lisäämiseksi lastensuojelussa, niin sijais- kuin avohuollossakin. Lisäksi tapaamisessa kävi ilmi, että Salapoliisi Mäyrää tullaan jatkossa hyödyntämään myös esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten lasten kanssa työskennellessä.
Dialogi lasten kokemusasiantuntijuudesta nosti esiin lasten tärkeän roolin lastensuojelun kehittäjinä
Ystäväverkoston tapaamisen teemaan, lasten kokemusasiantuntijuuteen hyvinvointialueilla, johdatteli tilaisuuden alussa puheenvuorollaan Pesäpuun toiminnanjohtaja Jari Ketola. Tapaamiseen kuului myös dialogi, jossa Osallisuuden aika ry:n toiminnanjohtaja Johannes Jahnukainen, asiakaspalvelupäällikkö Raija Harju-Kivinen Keski-Suomen hyvinvointialueelta sekä palvelupäällikkö Eeva Reijonen Siun sotesta keskustelivat Pesäpuun kehittämispäällikkö Pipsa Varion kanssa teemasta ”Mitä on lasten kokemusasiantuntijuus?”
Dialogissa pohdittiin seuraavia väitteitä:
1. Lapset hyötyvät itse kokemusasiantuntijana toimimisesta
2. Kaikki lapset eivät voi toimia kokemusasiantuntijoina
3. Lastensuojelua ei tule kehittää ilman lapsia
4. Lasten kokemusasiantuntijuutta voi toteuttaa samoilla periaatteilla kuin nuorten ja aikuisten kokemusasiantuntijuutta sekä 5. Lasten kokemusasiantuntijuus edellyttää asennemuutoksen.
Dialogissa nousi esiin, että lasten mukaan ottaminen lastensuojelun palvelujen kehittämiseen nähtiin tärkeänä ja tavoiteltavana. Lapset tietävät parhaiten, mitä heidän elämäänsä ja lapsuuteen kuuluu tässä ajassa. Aikuisten velvollisuus on mahdollistaa tilanteita, joissa lapsia kuullaan heidän ehdoillaan, eettisesti ja lapsilähtöisesti.
Lasten kokemusasiantuntijuus on jo luovuttamaton osa lastensuojelun kehittämistä, mutta se edellyttää yhä asennemuutosta. Järjestelmätasolla kokemusasiantuntijuuden tulisi olla rakenteissa ja lapsilähtöistä. Kokemusasiantuntijana toiminut lapsi ei saisi olla kuin uitettu koira, jota aikuiset hyödyntävät omiin tarpeisiinsa, vaan toiminnassa pitäisi mennä aina eettisyys edellä. Lapsella tulee säilyä kokemus siitä, että hän on turvassa, osallinen ja arvokas kehittäessään lastensuojelua.
Keskustelijoiden unelmana nousi esiin, että lapset voimaantuisivat päästessään mukaan kehittämään palveluja ja tulisivat kuulluiksi. Siksi lasten kokemusasiantuntijatoiminnassa on huolehdittava lapsen emotionaalisesta turvallisuudesta ja lapsille sopivista menetelmistä. Keskustelijat toivoivat myös, että lapset olisivat tulevaisuudessa hyvinvointialueilla kokemusasiantuntijoina jäsentynyt osa yhteisö- ja organisaatiotasoa, ja että he vakiinnuttaisivat paikkansa arvokkaana tietovarantona lastensuojelun kehittämistyössä. Lasten kokemusasiantuntijuus tulisi saada organisaatioiden rakenteisiin siinä missä nuortenkin kokemusasiantuntijatoiminta.
Salapoliisitoiminnan käytännön vinkkejä
Osallistujien kanssa keskusteltiin myös siitä, miten lapsilta tulisi kerätä palautetta toiminnasta ja siihen osallistumisesta. Myös lasten tuottaman tiedon vaikuttavuuden osoittaminen heille itselleen nähtiin tärkeänä, mutta haasteellisena. Kentällä on käytössä erilaisia paperisia ja sähköisiä palautelomakkeita.
Salapoliisipäivien käytännön järjestelyistä vinkattiin, että hyvä keino päivien dokumentointiin on valita työntekijöiden kesken kuvaaja ja dokumentoija, jotta päivän vetäjä saa keskittyä tekemiseensä ja päivä tulee tallennetuksi. Systemaattinen työnjako rakenteeseen on auttanut toimijoita eteenpäin. Lisäksi mukavana etukäteisvalmisteluna ja lasten osallistamisena nostettiin esiin myös, että lapset saavat lähettää etukäteen mitä tahansa kysymyksiä Mäyrälle, ja itse tapaamisessa vastauksia näihin kysymyksiin pohditaan yhdessä lasten kanssa.
Tapaaminen antoi uutta virtaa ja inspiraatiota
Tapaaminen sujui hyvässä ja vilkkaasti keskustelevassa hengessä. Verkostotapaamisella koetaan olevan innostava merkitys, kun eri toimijat saavat kokoontua yhteisesti pohtimaan lasten osallisuuden kysymyksiä ja saamaan vertaistukea. Salapoliisitoiminnasta kumpuavat esimerkit innostavat toimijoita kokeilemaan itsekin uusia toimintatapoja. Salapoliisi Mäyrää halutaan ehdottomasti ottaa käyttöön laajasti ja myös olla suoraan yhteydessä Salapoliisitoimintaan aiheen tiimoilta. Mäyrä-kuulumiset halutaan kertoa eteenpäin omassa organisaatiossa ja tuoda osaksi oman alueen toimintaa.
Osallistujat totesivat, että kun puhutaan lasten kokemusasiantuntijuudesta, on äärettömän tärkeää, että kaikki kehittäminen pohjaa lasten kokemustietoon, joka yhdistyy asiantuntija- ja tutkimustietoon. Toimijat ovat yhteisen pöydän äärellä avoimesti kuulemassa ja pohtimassa yhteistä asiaa. Myös tutkimuksen kautta yhteistä asiaa voidaan edistää, ja myös opiskelijoille verkoston tapaamisiin osallistuminen on hyödyllistä.
Miten mukaan verkostoon?
Salapoliisitoiminnan ystäväverkosto on avoin kaikille lasten osallisuudesta ja kokemusasiantuntijuudesta kiinnostuneille. Tilaisuudessa eri toimijat jakavat myös kokemuksiaan ja vinkkejä työskentelyyn.
Salapoliisitoiminnan ystäväverkoston tapaamiset kokoavat yhteen toimijoita laajasti eri puolilta Suomea. Pesäpuun Salapoliisitoiminnasta vastaavat työntekijät Pipsa Vario ja Sari-Anne Paaso konsultoivat mielellään toiminnan aloittamiseen ja toteuttamiseen liittyvissä kysymyksissä. Heihin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä. Pesäpuun järjestää tilauksesta koulutusta niin ryhmä- kuin yksilökohtaiseen toimintaan lasten osallisuuden vahvistamiseksi.
Seuraava Salapoliisitoiminnan ystäväverkoston tapaaminen on perjantaina 28.3.2025. klo 9–11. Ilmoittautuminen avautuu myöhemmin, seuraa viestintäämme.
Muita Salapoliisi-kuulumisia
Mikäli haluat kuulla ajankohtaiset kuulumiset Pesäpuun lasten osallisuuden parissa tehtävästä työstä, liity Pesäpuun Lasten osallisuuden uutiskirjeen tilaajaksi tästä linkistä. Uutiskirje ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.
Salapoliisitoiminnasta on julkaistu vastikään myös kaksi uutta videota.
Salapoliisi Mäyrä -käsinukke työvälineenä -videossa esitellään Salapoliisi Mäyrä, joka on kaikkien lasten ja aikuisten ystävä. Omalla läsnäolollaan se haluaa helpottaa lapsen mukanaoloa tilanteissa, jotka saattavat jännittää lasta tai tuntua muuten vaikeilta hänelle. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi palaverit. Työntekijälle Mäyrä on konkreettinen työväline avuksi sanoittamaan vaikeitakin asioita lapsiystävällisesti.
Salapoliisipäivät – mitä ne ovat? -videolta näkee maistiaisia siitä, mistä rakentuvat Pesäpuun kehittämät Salapoliisipäivät. Toiminnallisten Salapoliisipäivien ideana on kuulla lasten ajatuksia ja näkemyksiä lastensuojeluun ja arkeen liittyvistä asioista, ja näin ottaa heidät mukaan kehittämään lastensuojelua – leikkiä ja mukavaa yhdessäoloa unohtamatta.
Lisäksi Heitetään noppaa Salapoliisi Mäyrän kanssa -peli on julkaistu Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä lokakuussa 2024. Peli on osa myös Salapoliisitoiminnan ja Sisukkaan yhteiskehittämää, maksutonta oppitunti- ja aamunavauspakettia, joka on suunnattu ala- ja yläkouluille lastensuojelusta kertomiseksi sijaishuollon juhlapäivä Care Day’n kunniaksi.
Salapoliisi Mäyrä jatkaa tärkeää työtään lasten osallisuuden parissa, kiitos kaikille Salapoliisitoiminnan ystäville ja näkemisiin!