Yhteisöt osana elämää

18-vuotiaana olin aika hukassa. Katkeruus mennyttä kohtaan kasvoi, kun oli aika muuttaa sijaisperheestä omaan asuntoon ja aloittaa uusi elämä aikuisena. Oli hankalaa tuntea onnellisuutta, kun olo tuntui yksinäiseltä. Tuntui, ettei kukaan ymmärrä minua. Miksi olo oli surullinen ja yksinäinen, vaikka olin teinivuodet odottanut sitä, että pääsen muiden ihmisten kahleista pois vapauteen?

Minulle iski kova halu päästä kehittämään lastensuojelua eteenpäin. Päädyinkin vahingossa LAPE-tilaisuuteen, jossa Pesäpuun kehittämispäällikkö Johanna Barkman etsi nuoria lastensuojelun kehittämistyöhön. Pääsin mukaan johonkin uuteen ja kohtaamaan vertaisia samalla. Oloni tuntui kotoisalta. Tuntui kuin olisin tullut uuteen perheeseen. Ennen kuin aloimme kehittää lastensuojelua, kävimme muiden nuorten kanssa läpi omia elämäntarinoitamme. Vihdoinkin tuntui siltä, että joku ymmärsi minua! En ollutkaan asioiden kanssa yksin. Katkeruus ja vihan tunteet alkoivat hälvetä, ja aloin hyväksyä menneet kokemukset osaksi elämääni. Sain intoa lähteä kehittämään lastensuojelua, jotta kukaan ei joutuisi kokemaan samaa, mitä olin itse lastensuojelussa kokenut.

Me kaikki haluamme kuulua johonkin. On se sitten työ-, harrastus- tai kaveriporukka. Tai perhe. On myös ihmisiä, joilla ei ole turvaverkkoja. Nuoren ainoat kontaktit saattavat olla nettikaverit ja ammatillinen tukihenkilö. Ei välttämättä ole aikuista, jolta kysyä ”miten lasagne tehdään”. Muistetaanhan kysyä toisiltamme: “Mitä sinulle oikeasti kuuluu?”

Olen mukana SOILA-koordinaatiohankkeessa, jossa etsimme Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen ESR+ TL 5.1 -rahoitushaussa sosiaalisia innovaatioita lastensuojeluun. Koen, että omalla polullani yksi merkittävimmistä asioista on ollut päästä kehittämään lastensuojelua omilla kokemuksillani yhdessä ammattilaisten kanssa. Toivon, että tulevaisuuden lastensuojelu sisältää yhteisöllisyyttä, yhdessä tekemistä, vertaisuutta ja perheiden osallistamista. Miten saamme rakennettua yhteisöjä, jotka kannattelevat vielä asiakkuuden päätyttyäkin?

Kirjoittaja työskentelee SOILA-koordinaatiohankkeessa. SOILA, Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke on Euroopan sosiaalirahaston pluskauden osarahoittama. SOILA tukee Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -ESR+ TL 5.1 -hankkeita.