Hatkassa.fi-verkkosivusto on julkaistu!

Hatkassa.fi-sivusto avattiin 27.3.2024 vastaamaan useiden eri alojen ammattilaisten, nuorten ja hatkaavien nuorten läheisten tarpeeseen saada lisätietoa hatkailmiöstä.  

Nuorten lastensuojelulaitoksista hatkaaminen on kompleksinen ongelma, joka koskettaa suoraan ja välillisesti useita nuoria, läheisiä sekä ammattilaisia. Hatkaamisen ymmärtämiseksi Pesäpuu ry:n Hatkassa – sijaishuoltopaikasta luvatta poistuminen ja sinne palaamatta jättäminen -hankkeessa on keväällä 2023 julkaistun raportin pohjalta koottu tietoa hatkaamisesta Hatkassa.fi-verkkosivustolle nuorille, läheisille ja ammattilaisille. Lisäksi ymmärrystä hatkaamisesta syventävät lukuisat puhuttelevat ja rehelliset kokemustarinat, joita ovat tuottaneet hatkanneet nuoret itse sekä heidän läheisensä.

Näyte sivustolla julkaistuista tarinoista:

”Vieraassa keskustan asunnossa mulla yöpaikka on. Alkoholia ja muita huumeita, olo on turvaton. Lapsi oon, silti tarjoon kehoani vuokranmaksuksi. Älä pliis, mä hajoon palasiksi, ehkä kohta tää ohi on. Viikkojen päästä mut löydetään, mä en oo enää mitään. Mähän vaan pieni lapsi oon ja yhteiskuntaa, ei kiinnosta vaikka vaarassa olisin hatkoilla. Apua, mä nyt turvaa kaipaan aikuiselta! Miksei mua autettu, ennenkuin olin enkeli?”

Hatkaamisen vähentämiseen tarvitaan kaikkia aikuisia

Hatkassa.fi vastaa kentän huutavaan pulaan saada lisätietoa hatkaamisesta. Lisäksi toivomme, että nuoret sekä läheiset löytävät ja heitä ohjataan Hatkassa.fi-sivustolle. Verkkosivustolla pystymme osaltamme vastaamaan tiedontarpeeseen, samalla kun työ hatkaamisilmiön ympärillä jatkuu, sanoo Pesäpuun erityisasiantuntija Maija Haapala.

– Sivusto tarjoaa monipuolista näkemystä eri alojen toimijoille, kuten lastensuojelulaitosten työntekijöille, sosiaalityöntekijöille, kriisipäivystäjille ja poliiseille. Erityisesti nuorten oman äänen kautta tämä monimutkainen ilmiö saa uusia näkökulmia. Ajattelemme myös niin, että koska hatkaamista joka tapauksessa tapahtuu, on hyvä tarjota nuorille itselleen turvallisempia tapoja hatkata. Toivommekin, että nuoret löytävät sivustomme jo ennen hatkaa, jotta heidän on mahdollista saada oikeaa tietoa hatkaamisen riskeistä. Tavoitteemme on, ettei yksikään nuori enää kuolisi hatkaamisen aikana.