Sijaishuollon juhlapäivä tulee taas, lue Pesäpuun Care Day -julistus

Maailma – ja elämä – ovat täynnä suuria myllerryksiä, joihin emme voi itse vaikuttaa. Siitä huolimatta toivomme Pesäpuussa, että muistaisimme myös pysähtyä yhteisen ilonpidon äärelle ja juhlia elämää, kun aihetta on. Pienet kohtaamiset iloisten aiheiden äärellä auttavat eteenpäin myös silloin, kun vähiten huvittaa. Julistammekin kaiken keskellä, että myös sijaishuolto on edelleen juhlansa ansainnut! On jälleen aika luoda yhteisiä kauniita muistoja ja kerätä virtaa arkeen.

Kansainvälinen Care Day eli sijaishuollon juhlapäivä järjestetään Suomessa jo neljättä kertaa perjantaina 17.2.2023. Juhlapäivästä aiempina vuosina kerätty palaute vahvistaa näkemystä siitä, että siitä toivotaan pysyvää ja vahvaa perinnettä osaksi suomalaista lastensuojelua. Me Pesäpuussa toivomme, että Care Dayn tarina jatkuu inspiroivana, ihanana ja innostavana jatkossakin.

Nyt on nimittäin tullut aika lähettää Care Day lentoon Pesäpuun oksilta, joilla se on aiemmin tukevasti levännyt. Julistamme juhlan kaikille avoimeksi! Kannustamme perheitä, alan toimijoita, nuoria ja kaikkia juhlapäivästä kiinnostuneita juhlistamaan päivää, ja koko juhlaviikkoa, omalla tavallaan. Kannustamme teitä suunnittelemaan omaa tapaanne juhlistaa Care Daytä ja mahdollistamaan omille sidosryhmillenne osallistumisen juhlintaan. Mitä kaikkea voittekaan keksiä? Paljon mahtavia ideoita löytää edelleen Care Dayn verkkosivuilta osoitteesta www.pesapuu.fi/careday sekä somesta aihetunnisteella #sijaishuollonjuhlapäivä. Paljon tapoja on vielä varmasti keksimättä tai toteuttamatta. Olkaa innovatiivisia sekä kutsukaa ja kannustakaa kumppaneita ja sidosryhmiä mukaan!

Pesäpuu osallistuu kansallisen Care Dayn järjestämiseen vuoden 2023 juhlapäivän osalta ylläpitämällä Care Dayn virallisia viestintäkanavia. Sen lisäksi Pesäpuu järjestää edellisiltä kahdelta vuodelta tutun kakkukisan uudella teemalla, joka on tällä kertaa onnistumiset. Onnistumisia voi tuoda esiin monella tapaa omassa juhlapäivän juhlinnassa, esimerkiksi keskustelemalla perheissä onnistumisista vuoden aikana, työpajatyöskentelyllä laitoksissa keskustelemalla omista onnistumisista tai nostamalla onnistumiset esille sosiaalityöntekijöiden kahvikeskustelussa. Omassa organisaatiossanne voitte vaikka lanseerata viikoittaiset onnistumiskokoontumiset ja keskittyä miettimään kaikkea sitä hyvää, mitä olettekaan saaneet aikaiseksi ja missä olette onnistuneet. Luovuudella ei ole rajoja!

Lastensuojelun ja sijaishuollon työntekijät sekä sijaisvanhemmat ovat heittäytyneet juhlatunnelmaan upeasti. Kiitos kaikille tähän asti mukana olleille. Päivä on merkityksellinen meille järjestäjille, mutta erityisesti se on sitä lapsille ja nuorille. Jatkakaamme siis juhlintaa myös tulevina vuosina! Rohkeasti ja itsenäisesti, mutta ennen kaikkea yhdessä!

Juhlatunnelmia menneiltä vuosilta

Sijaishuollon juhlapäivää vietettiin ensimmäistä kertaa Suomessa perjantaina 21.2.2020. Sitä juhlittiin laajasti ympäri Suomen jo heti ensimmäisenä vuonna. Isompia, yleisölle avoimia tapahtumia järjestettiin Oulussa, Turussa ja Tampereella. Lisäksi usealla paikkakunnalla järjestettiin pienempiä, yleisölle avoimia tilaisuuksia eri yksiköiden toimipisteissä. Valtion koulukodeissa, yksityisissä lastensuojelulaitoksissa ja sijaisperheissä suunniteltiin omaa ohjelmaa juhlapäivälle. Juhlintaa toteutettiin monessa eri muodossa: yhteistä tekemistä järjestettiin esimerkiksi esitysten, herkuttelun, ponikärryajelun, diskon ja paljubileiden parissa. Joissakin paikoissa työntekijät kirjoittivat kirjeitä tai lähettivät lahjapaketteja lapsille, nuorille ja vanhemmille. Tärkeää oli myös, että päivästä viestittiin ahkerasti sosiaalisessa mediassa. Ensimmäisen vuoden juhlinnan pohjalta pystyttiin toteamaan, että sijaishuollon juhlapäivälle on selkeästi kysyntää. Päivä koettiin positiivisena ja onnistuneena. Care Day tempaisi mukaansa tuhansia ihmisiä erilaisin tavoin jo ensimmäisellä järjestämiskerrallaan.

Koronan vuoksi suuria yhteisiä juhlia ei pystytty järjestämään vuonna 2021. Tästä huolimatta – tai kenties sen takia – ihmiset kuitenkin löysivät myös uudenlaisia tapoja tulla yhteen, tuoda epävarmaan aikaan juhlaa sekä tehdä hyviä asioita näkyviksi. Helmikuussa 2021 sijaishuollon juhlapäivää juhlittiinkin lastensuojelulaitoksissa moninaisin tavoin, esimerkiksi järjestämällä lapsille yllätyksenä juhlava aamiainen, hemmotteluaamupaloilla, käymällä yhdessä ravintolassa syömässä, tekemällä yhteisiä asioita useampana päivänä juhlaviikon aikana, ohjaajien valmistamilla kolmen ruokalajin illallisilla, taiteilemalla niin graffiti- kuin muitakin taideteoksia sekä monilla muilla tavoilla. Sijaisperheissä muun muassa leivottiin yhdessä kakkuja, tehtiin lempiruokia, herkuteltiin, puhuttiin päivästä ja sen tärkeydestä, koristeltiin kotia ja nautittiin perhehoitajien paikallisyhdistyksen tarjoamasta sirkusesityksestä. Lapsille ja nuorille, myös jo itsenäistyneille, kirjoitettiin juuri heille suunniteltuja kortteja ja kirjeitä, järjestettiin tapaamisia sekä paljon muuta. Vuonna 2021 juhlinnassa korostuivat erityisesti sosiaalinen media, verkkosivut ja erilaiset sähköiset alustat. Sijaishuollon juhlapäivän seminaari järjestettiin vuonna 2021 etätoteutuksena. Seminaarissa nostettiin esiin toimivia käytäntöjä ja hyviä asioita sijaishuollosta. Puheenvuoroja kuultiin useilta eri lastensuojelun toimijoilta. Lisäksi seminaarissa julkaistiin Pesäpuu ry:n järjestämän sijaishuollon haastekisan voittajat ja kunniamaininnan saajat. Seminaari kokosi yhteen lähes 300 aiheesta kiinnostunutta osallistujaa.

Sijaishuollon juhlapäivää juhlistettiin myös uudella leikkimielisellä #CareDayCake-kakkukisalla. Idea kakkukisasta syntyi alueellisessa juhlapäivän suunnitteluryhmässä, josta se levisi kansalliseksi osaksi juhlapäivää. Kisassa kaikki halukkaat leipoivat sijaishuollon juhlapäivän kakun, jonka he jakoivat Instagramissa tunnisteilla #CareDayCake ja #CareDay21. Kaikki kisaan lähetetyt kakut nostettiin sijaishuollon juhlapäivän Instagram-tilille, ja eniten tykkäyksiä saanut kakku voitti kisailun. Lisäksi kaikkien osallistujien kesken arvottiin muita palkintoja, kuten Pesäpuu ry:n 101 kirjettä -julkaisun harvinainen painettu versio, erilaisia toiminnallisia kortteja sekä elokuva- ja herkkulippuja.

Sijaishuollon juhlapäivän viikolla ja juhlapäivänä järjestettiin myös sijaishuollon juhlapäivän dialogeja. Dialogeissa keskusteltiin aiheella ”Onnistumiset sijaishuollossa nyt ja tulevaisuudessa”. Dialogit käytiin Erätauko-mallilla ja ne tarjosivat niihin osallistuville henkilöille mahdollisuuden käydä rakentavaa keskustelua onnistumisista sijaishuollossa nyt ja tulevaisuudessa.

Care Dayta juhlittiin Suomessa kolmatta kertaa perjantaina 18.2.2022. Mukana juhlimassa oli yli sata lastensuojelun pienempää ja suurempaa toimijaa ympäri Suomea. Juhlapäivää vietettiin jo toista kertaa koronan varjossa. Kakkukisa jatkoi suosiotaan sosiaalisessa mediassa, ja myös muut upeat, aiemmilta vuosilta tutut juhlinnan muodot näkyivät laajasti – ja ennen kaikkea koettiin tuntuvasti juhlijoiden kesken.

Sijaishuollon juhlapäivän visio elää jatkossakin – jotta jokainen lapsi lastensuojelussa kokee olevansa arvostettu ja rakastettu ja näkee maailman täynnä mahdollisuuksia

Poikkeuksellisista ajoista ja vuosista huolimatta juhlapäivä on jatkanut kasvuaan Suomessa. Jokaisena vuotena mukaan on saatu uusia toimijoita. Juhlinta on löytänyt uusia muotoja ja levinnyt uusille alueille. Sijaishuollon juhlapäivää juhlistivat Suomessa vuonna 2022 useat tuhannet sijaishuollossa asuvat ja asuneet ihmiset sekä iso joukko heistä välittäviä ihmisiä. Sosiaalisen median päivitysten ja yli kymmenessä lehdessä julkaistujen nuorten tuottamien mielipidekirjoitusten kautta juhlapäivästä saatiin viestittyä myös lastensuojelun ulkopuolisille tahoille kiitettävällä tavalla.

Jokainen lapsi on juhlimisen, rakkauden ja välittämisen arvoinen maailmaa ravisuttaneiden ja ravisuttavien kriisienkin aikana. Jokaisen lapsen tulisi nähdä oma tulevaisuutensa täynnä mahdollisuuksia. Meillä aikuisilla on vastuu toimia kestävän yhteiskunnan ja sijaishuollon puolesta niin, että tulevaisuus olisi parempi kuin nykyhetki. Sijaishuollon juhlapäivän visio ”Jokainen lapsi lastensuojelussa kokee olevansa arvostettu ja rakastettu ja näkee maailman täynnä mahdollisuuksia” on edelleen ajankohtainen, ja sen saavuttaminen vaatii työtä. Vision eteen tehtyä työtä on myös hyvä muistaa juhlia, johon juhlapäivä antaa oivan mahdollisuuden.

Sijaishuollon juhlapäivän toteuttaminen jo kolme kertaa Suomessa on ollut yhteinen ponnistus. Juhlapäivän toteuttamiselle ei ole saatu, yrityksistä huolimatta, rahoitusta, jolla yhteistä juhlintaa olisi voitu toteuttaa. Kiitos kuuluukin kaikille ammattilaisille, nuorille, vanhemmille ja muille toimijoille, jotka ovat pyyteettömästi tehneet juhlapäivästä totta. Sijaishuollon juhlapäivä on osoittanut, että yhteinen tahtotila puhua sijaishuollon ja lastensuojelun hyvistä puolista ja onnistumisista sekä rakentavasti myös kehittämisen tarpeista on jaettu toive suomalaisella lastensuojelukentällä.

Tulevaisuudessa tehdään töitä sen eteen, että sijaishuollon juhlapäivä vakiinnuttaisi paikkansa suomalaisessa lastensuojelukentässä ja yhteiskunnassa. Juhlapäivän koordinaatiota toteuttaessamme unelmana on ollut, että jonain päivänä Sijaishuollon juhlapäivän viikolla koko Suomi puhuu lastensuojelusta ja sijaishuollosta. Suunta on oikea ja vauhti sopiva, nyt vaan jatketaan töitä.

Iso kiitos sinulle ja kaikille teille, jotka olette jo olleet mukana juhlimassa ja jotka aiotte juhlia kanssamme jatkossakin!

Toivoo Pesäpuun väki

 


Juhlitaanko Teillä sijaishuollon juhlapäivää? Kyselyn avulla keräämme tietoa siitä miten laajalti juhlaa vietetään.
Muistakaa kertoa suunnitelmistanne myös eri sosiaalisen median kanavilla, jotta muutkin saavat tiedon juhlapäivästä!

Kurkkaa myös sijaishuollon juhlapäivän verkkosivu! Sieltä löytyy mm. vinkkejä eri juhlatapoihin.