Salapoliisitoiminta – Lasten osallisuuden äärellä jo 10 vuotta

Tänä vuonna on juhlittu 10-vuotiasta Salapoliisi Mäyrää ja Salapoliisitoimintaa niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin kanssa. Vuoden aikana teimme ammattilaisille suunnatun synttärikiertueen eri puolille Suomea. Eri toimijat ja yhteistyökumppanimme järjestivät juhlia lapsille, ja nuoret juhlivat Mäyrää Tampereen nuorten ryhmässä ja virtuaalisesti Nuorten Turvasataman Discordissa. Yksi vuoden ehdottomista kohokohdista oli Jotta lapsia kuultaisiin -juhlaseminaari Helsingissä syyskuussa.

Kulunut vuosikymmen on pitänyt sisällään lukuisia unohtumattomia hetkiä, jotka ovat vaikuttaneet monien lasten ja aikuisten elämään sekä ammattilaisten tapaan suhtautua omaan työhönsä. Miten tähän on tultu? Luodaan nyt silmäys niihin hetkiin, joissa Salapoliisitoiminta alkoi.

Kun syksyllä 2012 istuimme ideointiryhmän kanssa ensimmäisen kerran saman pöydän ääreen Pesäpuun Helsingin toimistolla, ei meillä ollut ajatustakaan mistään 10-vuotissuunnitelmasta. Meillä oli pöydällä vain iso valkoinen paperi ja mielessä kysymys: Mitä sinulle tulee mieleen sanasta lapsen osallisuus? Tavoitteena oli lähteä ideoimaan ja kokeillen oppimaan, kuinka 6–12-vuotiaiden lasten kuulemista ja osallisuutta lastensuojelussa voitaisiin vahvistaa. Toimintaa ohjasi alusta asti ajatus siitä, että aikuisina opimme lapsilta ja kehitämme yhdessä heidän kanssaan. Toinen luovuttamaton ajatus oli, että toiminnan tulee olla lapsille iloa tuottavaa. Sitä se on ollutkin.

Kaivoin vastikään pöytälaatikostani runon, jonka kirjoitin vuonna 2013 ensimmäisen Salapoliisiryhmän päätyttyä. Runon, johon olin pyrkinyt tiivistämään niitä havaintoja ja oivalluksia, joita tuo kokemus oli lapsissa ja minussa herättänyt. Runon, jossa mielestäni kiteytyy se, mistä Salapoliisitoiminnassa on kyse. Saakoot nämä säkeet johdatella meidät nopeasti läpi kuluneen vuosikymmenen.

 

”Jännitystä ilmassa,

kutkutusta vatsanpohjassa,

tärkeitä kysymyksiä odottamassa vastauksia”

 

Jännitys ja uteliaisuus olivat läsnä ensimmäisen ryhmän ensimmäisessä tapaamisessa – ja ovat olleet läsnä jokaisessa Salapoliisipäivässä ja -ryhmässä sen jälkeen. On ollut häkellyttävää huomata, kuinka rohkeita ja innostuneita lapset ovat olleet osallistumaan johonkin aivan uuteen ja tuntemattomaan – jännityksestä huolimatta.

 

”Uteliaita silmiä,

innokkaita katseita

odottamassa mahdollisuutta päästä auttamaan”

 

10 vuotta myöhemmin melkein hengästyttää, kun katson taaksepäin sitä matkaa, minkä olemme yhdessä lasten ja laajan yhteistyökumppaneiden verkoston kanssa kulkeneet, ja missä nyt olemme. Lapset ovat kerta toisensa jälkeen vakuuttaneet meidät siitä, että heillä on halua ja kykyä kertoa, jos meillä aikuisilla vain on halua ja rohkeutta kysyä heiltä. Salapoliisi Mäyrän hahmo omana valloittavana persoonanaan on ollut tässä korvaamattomaksi avuksi niin lapsille kuin meille ammattilaisillekin. Auttamalla Mäyrää olemmekin pystyneet sukeltamaan sisälle lukuisiin turvalliseen elämään ja lastensuojeluun liittyviin kysymyksiin ja teemoihin sekä saaneet lapsilta todella arvokkaita ja tärkeitä neuvoja niihin liittyen.

 

”Tarvitaan vain aikaa, tilaa ja turvaa,

sekä sydän, joka on valmis kuulemaan,

mitä lapsilla on asiaa”

 

Lasten lisäksi Salapoliisi Mäyrä on saanut suuren joukon ystäviä ammattilaisista. Aikuisista, jotka haluavat kuulla lasten ajatuksia ja kehittää omaa toimintaansa niiden pohjalta sekä mahdollistaa yhä uusien lasten pääsyn mukaan Salapoliisitoimintaan. Vuosien aikana sadat lapset ovat tulleet kuulluksi ja päässeet kehittämään lastensuojelua yhdessä ammattilaisten kanssa. Toiminnan kautta ymmärryksemme lasten kokemusmaailmasta sekä heidän tavastaan hahmottaa ja käsitellä omassa elämässään tapahtuvia asioita on syventynyt todella paljon.

Mäyrän ja lasten kohtaamisten tuloksena on syntynyt muun muassa Mäyrän oma YouTube-kanava musiikkivideoineen ja MäyräTV-jaksoineen, Salapoliisiuutiset, Lapsen oma elämäntarinakirja, Jotta lapsia kuultaisiin -vaikuttamiskampanja sekä koulutuksia ammattilaisille. Salapoliisitoiminta on jalkautunut paikalliseksi työksi useille paikkakunnille kunnan tai järjestön toimintana. On siis ollut todellakin aihetta juhlaan!

 

”Olethan sinä sellainen aikuinen,

jonka sylissä Mäyrän on hyvä olla

– ja jolle lasten on lupa puhua?”

 

Mikä vaikutus tällä kaikella on sitten ollut yksittäisten lasten kohdalla? Mieleeni palaa elävästi tilanne Salapoliisi Mäyrän käsikirjan (nyk. Mäyrän ja mun elämä – lapsen oma elämäntarinakirja) julkistustilaisuudesta syksyllä 2016. Tuolloin eräs lapsi, saadessaan kirjan ensi kertaa käteensä, huusi innostuneen yllättyneellä äänellään: ”Täällä lukee, että Mäyrän lempiruokaa on pinaattiletut, ja mä olen sanonut sen!” Mikä ilo onkaan seurannut niistä hetkistä, kun lapset ovat saaneet lukea ja nähdä, miten heidän kertomansa on otettu todesta, sitä on arvostettu ja se on saatettu muidenkin tietoon erilaisten materiaalien muodossa.

Kuulluksi tulemisen kokemus todentuu tuon kaltaisissa hetkissä, joissa näennäisosallisuudesta tulee aitoa osallisuutta ja vaikuttamisen mahdollisuus. Kokemus osallisuudesta lapsena vahvistaa uskoa omiin vaikutusmahdollisuuksiin myös nuoruudessa ja aikuisuudessa sekä rohkaisee lasta ja nuorta kasvamaan osalliseksi niin omassa elämässään kuin yhteiskunnan jäsenenä.

Jatketaan työtä yhdessä ja unelmoidaan suuria Salapoliisi Mäyrän seuraaville 10 vuodelle sekä lasten osallisuuden vahvistumiselle, eikö vaan?