Nuorten näköiset festarit Turvasatamassa

Nuorten Turvasatama Discord-serverillä juhlittiin kesälomatauon jälkeen yhdessä Back to School -etäfestareita 13.–14.8. On mukava juhlistaa starttaavaa syyskautta kokoontumalla yhteen. Pieni siirtymäriitti kesän päätteeksi voi myös tuoda hetkellistä helpotusta epävarmuuteen tai ahdistukseen, jota esimerkiksi uuden koulun aloittaminen saattaa herättää.

Jos Turvasataman toiminta ei ole lukijalle vielä tuttua, voi siihen tutustua lisää esimerkiksi täältä. Turvasataman Discord-serveri mahdollistaa matalan kynnyksen, maksuttoman, anonymiteettiin perustuvan ja verkkovälitteisen kohtaamispaikan nuorille, joiden elämää lastensuojelu koskettaa.

Turvasataman kävijät suunnittelivat ja toteuttivat festivaaliohjelman ja työntekijät avustivat järjestelyissä. Oli iloinen yllätys huomata, kuinka innostuneesti nuoret heittäytyivät festivaaliohjelman rakentamiseen mukaan, vaikka joitain ajatus kovasti myös aluksi jännitti. Jokainen festareita järkännyt nuori sai myös pienen muistamisen kiitokseksi työpanoksestaan.

Nuorten näköistä ohjelmaa

Festivaaliohjelma rakentui siis pitkälti nuorten itsensä näköiseksi, koska työntekijöiden rooliksi jäi lähinnä avustaminen ja taustatuki. Perjantaina ohjelma startattiin meemikilpailulla, jossa teemana oli Turvasataman yhteisö, ja jonka tuotoksia myöhemmin voimme käyttää Turvasatamasta viestimisessä. Ei meinannut naurulla olla loppua meemivirtaa selatessa, kun nuoret onnistuivat meemien avulla taltioimaan yhteisöstämme jotain todella tunnistettavaa ja yhteisesti jaettua.

(Teksti jatkuu kuvan jälkeen.)

Meemikilpailun satoa

 

Festariperjantain ohjelmaan kuului myös levyraati, kiperä tietovisa ja illan loppupuolella rauhoituimme yhdessä eeppisen rentoutuksen ääreen. Arvoimme myös toinen toisillemme hassut nimimerkit ja profiilikuvat, joita käyttää festareilla.

Lauantaina ohjelma polkaistiin käyntiin positiivisen mielen työpajalla, jossa pohdittiin omia vahvuuksia, unelmia, jaksamista ja onnellisuutta. Työpajan jälkeen kokoonnuttiin yhdessä piirtelemään ja höpöttelemään äänikanavalle. Pride-keskustelussa jaettiin tärkeitä ajatuksia ihmisoikeuksiin ja seksuaalioikeuksiin liittyen ja sen jälkeen pelattiin pari tuntia Piirrä ja arvaa -peliä sekä Aliasta. Illalla rauhoituttiin iltasatujen ääreen, joista viimeinen oli viikonlopun aikana yhdessä rakennettu jatkokertomus ketun ja siilin kommelluksista.

Festarielämys rakentuu pienistä asioista

Yhteenkuuluvuuden ja osallistumisen kokemuksia voidaan siis saavuttaa myös etäyhteyksin. Kuten edellä kuvattu ohjelma kertoo, Turvasatamassa tapoja tähän on monia. Usein sanoitamme serverillä ajatuksiamme tekstimuodossa, välillä höpötelemme mikrofonin kautta äänikanavilla, ja on myös tilanteita, joissa kuva kertoo kaikista eniten, kuten meemikilpailun tuotokset todistavat.

Leikillinen ja heittäytyvä festaritunnelma ei aina vaadi ihmismassoja ja isoja staroja, vaan siihen riittää aika ja paikka, jossa voi tuntea olevansa turvallisesti omana itsenään osa isompaa porukkaa.

Festariviikonlopun päätteeksi Turvasatamassa lenteli sydämiä ja kiitoksia niin nuorten kuin työntekijöidenkin näppiksiltä. Maanantaina työpäivää aloittaessa Turvasataman kehukanavalla odotti nuoren kirjoittama viesti: ”Kiitos jokaiselle turvasataman kävijöille ja ylläpidolle etäfestareista. Oli ihan huippua! <3