Mitä lastensuojelun asiakkaina olevat pienet lapset toivovat lastensuojelulta?

Pesäpuun keräämässä ainutlaatuisessa aineistossa lastensuojelun asiakkaina olevat pienet lapset kertovat ja kuvaavat itse näkemyksiään siitä, millaista on laadukas lastensuojelu ja miksi on tärkeää, että lapsia kuunnellaan ja tavataan. Pienimmät lasten omaan vaikuttamiskampanjaan mielipiteensä kertoneet lapset ovat 3-vuotiaita.

Lapset kirjoittivat Pesäpuu Ry:n koordinoimassa lasten omassa vaikuttamiskampanjassa yli 120 viestiä päättäjille ja muille heidän asioitaan hoitaville aikuisille.  Lasten viestit koottiin julkaisuun ”Että olisi mahdollisimman hyvä olla lapsien.” Julkaisussa on myös aikuisten vastauskirjeitä lasten viesteihin. Vastauskirjeen ovat kirjoittaneet Suomen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, lapsiasianvaltuutettu Elina Pekkarinen, kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari ja iso joukko lastensuojelualan asiantuntijoita.

Lasten viestit ovat täyttä kultaa.

–  Lapsilla on paljon tärkeää sanottavaa omasta hyvinvoinnistaan sekä lastensuojelun palvelujen sisällöstä ja laadusta. Silti pienet lapset eivät välttämättä saa ääntään riittävästi kuuluviin tai heidän äänensä hukkuu monesta syystä. Mutta kaiken ikäisillä lapsilla on oikeus tulla kohdatuksi ja kuulluksi, toteaa kehittämispäällikkö Susanna Kalliola Pesäpuu Ry:stä.

Lapset haluavat, että aikuiset kuuntelevat ja kohtaavat

Lasten viesteissä korostuu kaipuu tulla kohdatuksi ja kuunnelluksi. Lapset haluavat osallistua itseään koskevaan päätöksentekoon ja tavata aikuisia, jotka heidän asioitaan hoitavat.

Laadukas lastensuojelu on lapsille sitä, että heidät otetaan yksilöllisesti huomioon ja että heidän näkemyksiään kuunnellaan. Lapset haluavat, että aikuisilla on aikaa ja halua tutustua heihin, jotta aikuiset tietävät, miten lapsi voi ja miten tehdyt päätökset vaikuttavat lapseen.

Lapset haluavat tuntea, että he ovat aikuisille tärkeitä ja heidän asioillaan on väliä.

– Riittävä henkilöstöresursointi on tässä avaintekijä. Jokainen lastensuojelun asiakkaana oleva lapsi ansaitsee työntekijän, jolla on lapselle aikaa, Susanna Kalliola toteaa.

Lasten oman vaikuttamiskampanjan webinaari 24.05.2021

Että olisi mahdollisimman hyvä olla lapsien -julkaisun yhteydessä järjestetään webinaari laadukkaan, lasta kuuntelevan ja lasta auttavan lastensuojelun puolesta. Webinaarissa kuullaan kampanjassa kerättyjä lasten viestejä ja vastauksina niihin asiantuntijoiden ja päättäjien puheenvuoroja.

Webinaarin keskustelijoina ovat Mannerheimin lastensuojeluliiton puheenjohtaja Mirjam Kalland, kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari ja Itlan valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Mirka Soinikoski. Paneelikeskustelussa mukana ovat Outi Alanko-Kahiluoto (Vihr.), Sanna Antikainen (PS), Sanni Grahn-Laasonen (Kok.), Katja Hänninen (Vas.), Hilkka Kemppi (Kesk.), Veronica Rehn-Kivi (RKP), Sari Tanus (KD) ja Heidi Viljanen (SDP). Webinaarissa saamme kuulla myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun tervehdyksen.

Kaikki mukaan! Voit liittyä webinaariin tästä linkistä ilman ennakkoilmoittautumista: https://www.enchant.fi/pesapuu/lasten-oma-vaikuttamiskampanja

Tutustu julkaisuun ennalta täällä.

Lisätietoja:
Susanna Kalliola
Kehittämispäällikkö
p. 044 715 0215
susanna.kalliola(at)pesapuu.fi

Lasten omassa vaikuttamiskampanjassa ovat mukana Lastensuojelun keskusliitto, Pelastakaa Lapset Ry, Nuorten ystävät, Mannerheimin keskusliitto, eduskunnan Lapsen puolesta -ryhmä, Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämisyksikkö ja Perhehoitokumppanit Suomessa Oy.