Kutsu kirjoittamaan isätarinoita  

Lämpimästi tervetuloa kirjoittamaan omaa isätarinaasi. Voit tutkia omaa tarinaasi suhteessa biologiseen isääsi, sijaisisääsi tai johonkin muuhun isähahmona elämässäsi olevaan tai olleeseen ihmiseen, kuten esimerkiksi sisarukseen, setään, lastensuojelulaitoksen ohjaajaan tai omaan puolisoon.

On tärkeää, että lastensuojelun sijaishuollossa asuvien ja asuneiden ihmisten omat kokemukset ja ajatukset tulevat esille ja otetaan huomioon palveluita suunnitellessa, kehittäessä ja toteutettaessa. Isätarinoita-projekti ja sen aikana tuotettava Isätarinoita-kirja kokoaa Suomessa ensimmäistä kertaa koskaan sijaishuoltoon liittyvää kokemustietoa monelta ikäpolvelta. Tämän lisäksi ainutkertaisen, tärkeän ja vaikuttavan projektista tekee sen näkökulma isäkokemuksiin ja isyyteen liittyviin kysymyksiin, jotka ovat aikaisemmin jääneet lähes kokonaan huomiotta niin tutkimuksessa kuin yleisemmässä keskustelussa lastensuojeluun ja sijaishuoltoon liittyen.

Kirjaprojektin tarkoituksena on tarjota mahdollisuus isäkokemusten turvalliselle, eheyttävälle ja minäkuvaa sekä omaa elämäntarinaa vahvistavalle käsittelylle lastensuojelun sijaishuollossa asuville ja asuneille lapsille, nuorille ja aikuisille sekä sijaisperheiden biologisille ja adoptoiduille lapsille.

Kerro isätarinasi vapaasti, tyylilaji voi olla mikä vaan. Voit kertoa tarinasi kirjemuodossa, vuoropuheluna, perinteisenä kronologisesti etenevänä tarinana, eri isähahmojen kuvauksena, runona, tuokiokuvana tai jossain muussa muodossa. Jos mahdollista, tee kirjoitusharjoituksia yhdessä turvallisen henkilön kanssa, joka voi tarvittaessa keskustella kanssasi harjoitusten ja kirjoittamisen herättämistä muistoista, ja myös niiden herättämistä tunteista. On siis hyvä, jos koko kirjoitusprosessin aikana lähelläsi on henkilö, jolta saada tukea, jos kirjoittaminen tuntuu vaikealta.

Voit käyttää apunasi myös kirjoitusharjoituksia, jos kirjoittamisen aloittaminen tuntuu hankalalta tai haluat lähestyä aihetta monesta eri näkökulmasta ennen lopullisen tekstin valmistumista. Kirjoitusharjoitukset on koonnut kirjallisuusterapeutti Karoliina Maanmieli. Voit tutustua harjoituksiin täällä.

Pesäpuu julkaisee tarinoista kirjan syksyllä 2021. Voit lähettää meille oman tarinasi osaksi kirjaa verkkolomakkeella elokuun 2021 puoleen väliin saakka täältä.

Lisätietoja:

Anu Flinck anu.flinck@pesapuu.fi
Tiia Hipp tiia.hipp@pesapuu.fi p. 041 7305584
Onni Westlund onni.westlund@pesapuu.fi, p. 045 886 3326