Viisiosainen Puun juurella -osallisuuspodcast kuunneltavissa

Tervetuloa kuuntelemaan Puun juurella -osallisuuspodcastia!

Kokemusasiantuntijuuteen liittyvät kysymykset nousevat usein keskusteluun, kun kokemusasiantuntijoita on esillä tilaisuuksissa ja he osallistuvat kehittämistyöhön. Osallisuus ja kokemusasiantuntijuus ovat kehittämistyömme ydin ja avaamme nyt näitä teemoja podcastin avulla.

Jaksot ovat kuunneltavissa myös Spotifyissa nimellä Puun juurella -osallisuuspodcast! Alla olevat linkit vievät SoundCloudiin.

Jakso 1,
Yleisluontoinen katsaus kokemusasiantuntijuuteen.

Jakso 2,
Podcast-jakson aiheena on lasten kokemusasiantuntijuus. Voiko lapsi olla kokemusasiantuntija? Millaisia keinoja lasten oman kokemuksen kuulemiseksi palveluiden kehittämisessä on? Otetaanko lapset todesta? Muun muassa näihin ja muutamaan muuhun kysymykseen saat vastauksia kuuntelemalla Podcast-jakson, jonka vieraina ovat Pesäpuun kehittämispäällikkö Pipsa, sekä aiemmin Salapoliisina toimunut, nykyinen SOS-kehittäjänuori Eetu.

Jakso 3, nuorten kokemusasiantuntijuus
Jaksossa keskustellaan nuorten kokemusasiantuntijuudesta. Millaista toimintaa Pesäpuussa järjestetään nuorille, tarvitseeko kokemusasiantuntijaksi ryhtyäkseen käydä koulutuksen ja millaisia ahaa-elämyksiä kokemusasiantuntijatoiminnan myötä on syntynyt? Mm. näihin kysymyksiin vastauksia on pohtimassa tässä jaksossa Helena Inkinen, Mira Nurmi ja Milja Kaijanen. He toimivat Pesäpuussa nuorten osallisuuden ja kokemusasiantuntijuuden asiantuntijoina, minkä lisäksi heillä on myös kokemustietoa lastensuojelusta.

Jakso 4, X-ketju-hanke
Puun juurella –podcastin neljännessä jaksossa käsitellään Pesäpuun X-ketju-hanketta, jossa mukana olevilla kokemusasiantuntijoilla on taustallaan kokemuksia kaltoinkohtelusta. X-ketju-hankkeen tavoitteena on rakentaa turvallisempaa sijaishuoltoa –kaikille. Mutta miten varmistetaan toiminnan eettisyys ja turvallisuus, silloin, kun yhdessä nuorten tai aikuisten kanssa kehitetään lastensuojelua ääriolosuhdekokemuksista käsin?

Jakso 5, perhehoidon kokemustieto
Jaksossa syvennytään pohtimaan, millaista kokemustietoa syntyy perhehoidon kontekstissa. Keitä osapuolia on tärkeä kuulla perhehoidon kehittämisessä? Miltä kokemustieto näyttäytyy perhehoitajan, sijaissisaruksen ja perhehoidon työntekijän näkökulmasta? Miten julkinen ja intiimi lomittuu perhehoidossa? Muuan muassa näistä aiheista jutellaan tämän syksyn viimeisessä podcast-jaksossa. Mukana keskustelemassa ovat Pesäpuu ry:n työntekijät Sirpa Yli-Rekola, Hanna Piiroinen ja Milja Kaijanen, jotka hyödyntävät sekä omaa että muiden kokemustietoa työssään.