Mainio ja Zataar -satukirja on uusi työväline väkivaltaa kokeneille lapsille

”Turvakodissa Mainio saa olla turvassa eikä kukaan
pelottava pääse sisälle. Silti Mainion mahaan sattuu ja on kummallinen olo.”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Pesäpuu ry ovat kehittäneet yhdessä 3–5-vuotiaiden väkivaltaa kokeneiden lasten kanssa satukirjan nimeltä Mainio ja Zataar. Kirjassa kirahvilapsi Mainio kohtaa kotonaan väkivaltaa ja lähtee turvakotiin yhdessä äitinsä kanssa. Väkivaltakokemukset herättävät Mainiossa monenlaisia tuntemuksia. Paikalle saapuu avulias apina Zataar, jonka kanssa Mainio keksii keinoja, jotka helpottavat oloa.

Kirjan sisältö on tuotettu lasten kokemusten pohjalta. Tarinan avulla on mahdollista käsitellä ja ottaa puheeksi lasten kokemuksia lähisuhdeväkivallasta. Lapset ovat usein ennakkoluulottomampia puhumaan kuin aikuiset valmiita kysymään. Kirjan ovat toimittaneet lastenpsykiatri Jukka Mäkelä (THL) sekä kehittämispäälliköt Susanna Kalliola ja Hanna Särkiö (Pesäpuu ry). Kirjan on kuvittanut graafikko Elise Liikala.

Kirja on ostettavissa Pesäpuun verkkokaupassa.