Nuorten Turvasatama 2.0 tarjoaa nuorille ajanvietettä ja keskusteluapua

Nuorten Turvasatama on turvallinen paikka yhteiselle hauskanpidolle, kaikenlaiselle mukavalle tekemiselle ja asialliselle keskustelulle lastensuojelupalveluiden piirissä oleville tai olleille 13–29-vuotiaille nuorille. Kyseessä on Pesäpuu ry:n, Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminnan ja Osallisuuden Aika ry:n ylläpitämä discord-serveri, jonka tavoitteena on tarjota nuorille ajanvietettä ja keskusteluapua koronaepidemian synnyttämänä poikkeusaikana. Nuorten Turvasatamaan osallistuminen on ilmaista ja onnistuu sekä puhelimella että tietokoneella.

Discordissa järjestetään viikoittain erilaista yhteistä tekemistä, johon voi osallistua joko kirjoittamalla tai puhumalla itselleen sopivana ajankohtana. Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa itse toteutettavan tekemisen sisältöön. Touko-kesäkuun aikana Nuorten Turvasatamaan on tulossa muun muassa ammattilaismuusikon vetämä lyriikkapaja, erilaisia kilpailuja, peli-iltoja sekä lastensuojelun kehittämiseen ja vaikuttamiseen liittyvää toimintaa.

– Musta on ollu kanssa kiva huomata, että täällä on ollut aktiivista keskustelua ja yhteisiin puuhasteluihinkin on aina löytynyt osallistujia, kommentoi yksi serverillä mukana olevista nuorista.

Alun perin Pesäpuu ry:n UP2US – meistä kiinni -hankkeen työntekijät perustivat discord-serverin yhdessä nuorten kanssa. Huhtikuussa 2020 mukaan tulivat myös Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminnan ja Osallisuuden Aika ry:n työntekijät suunnittelemaan ja toteuttamaan sisältöä Nuorten Turvasatamaan. Järjestöt haluavat yhdessä toimimalla tarjota lastensuojelun avo-, sijais- ja jälkihuollossa oleville ja olleille nuorille, sijaissisaruksille ja sijoitettujen lasten kotiin jääneille sisaruksille turvallisen paikan yhdessä oloon ja yhteiseen tekemiseen.

–  Yhteistyöllä voimme tavoittaa entistä enemmän nuoria serverille ja pystymme tarjoamaan heille mielekästä tekemistä sekä apua ja tukea, jos sille on tarvetta. Hieman reilussa kuukaudessa Nuorten Turvasatama on osoittanut tarpeellisuutensa ja toimivuutensa nuorten kanssa työskentelyssä, kertoo asiantuntija Onni Westlund Pesäpuu ry:stä.

Kaikkien järjestöjen edustajat toivovat, että nuorten osallistuminen serverin toimintaan ei jäisi kiinni siitä, etteivät he ole saaneet tietoa sen olemassaolosta, ja toivovatkin ammattilaisten aktiivisesti kertovan palvelusta nuorille.

– Meidän tavoitteenamme ei ole, että kaikki tähän kohderyhmään kuuluvat nuoret tulisivat palvelun käyttäjiksi. Me kuitenkin toivomme, että nuoret saisivat tehdä päätöksen osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä itse. Vanha totuus siitä, että aktiiviset nuoret tarvitsevat aktiivisia aikuisia tuekseen, sopii myös tähän, Onni jatkaa.

 

Nuorten Turvasatamaan pääsee tämän linkin kautta: https://discord.gg/MfedcUk

Ohjevideo discordiin liittymisestä ja mukaan tulemisesta löytyy täältä: https://youtu.be/WWAtCAU5yXo

Lisätietoja antaa Onni Westlund, 045 886 3326, onni.westlund@pesapuu.fi.

Voit tulostaa discordin QR-koodeilla vahvistetun mainoksen tästä.