Care Day’ta juhlitaan taas ensi vuonna – mukaan suunnittelemaan?

Sijaishuollon juhlapäivää eli kansainvälistä Care Day’ta vietettiin Suomessa ensimmäistä kertaa perjantaina 21.2.2020. Sijaishuoltoa esiin tuova päivä tavoitti ja juhlintaan osallistui tuhansia ihmisiä ympäri maan. Juhlinnan muodoilla oli vain mielikuvitus rajanaan – kun jossakin jaettiin teeman mukaisia ilmapalloja ja tietoiskuja tai ihasteltiin lasten ja nuorten toteuttamia taidenäyttelyitä, toisaalla vietettiin disko- ja herkkuiltaa tai järjestettiin sijaishuoltoon liittyviä tilaisuuksia. Päivä näkyi myös sosiaalisessa mediassa iloisena juhlintana kuvien, videoiden ja muiden postausten muodossa hashtageilla #sijaishuollonjuhlapäivä ja #CareDay2020.

Sijaishuollon juhlapäivä ei jää kertaluontoiseksi, vaan päivää tullaan jatkossakin viettämään aina helmikuun kolmantena perjantaina. Tahdomme vakiinnuttaa päivän myös Suomeen, jotta sijaishuollon piirissä olevat lapset ja nuoret saavat oman juhlapäivänsä, heidän äänensä ja oikeutensa tulevat kuulluiksi ja sijaishuollon onnistumiset näkyviksi. Päivän keskiössä onkin juuri juhliminen, yhdessä tekeminen ja eri osapuolten kannustaminen vuoropuheluun.

Seuraavaa sijaishuollon juhlapäivää vietetään perjantaina 19.2.2021, jonka suunnitteleminen käynnistyy syyskuussa. Päivän toteutumisen varmistamiseksi ja yhteistyön vahvistamiseksi perustamme Care Day -koordinaatioryhmän, joka vastaa valtakunnallisesta suunnittelusta, koordinoinnista ja levittämisestä sekä kansainvälisestä yhteistyöstä. Etsimme nyt mukaan tahoja, jotka ovat valmiita sitoutumaan ensi vuoden päivän toteutukseen ja halukkaita pohtimaan suurempia linjoja. Sitoutuminen koordinaatioryhmän toimintaan tarkoittaa noin yhtä kokousta kuukaudessa aikavälillä 9/2020–3/2021. Koordinaatioryhmän toiminnasta vastaa Pesäpuu ry. Koordinaatioryhmään voi ilmoittautua mukaan 5.6.2020 mennessä täältä. Tämän jälkeen otamme ilmoittautuneisiin tahoihin yhteyttä ja sovimme ensimmäisen kokouksen alkusyksyksi vielä ennen kesälomia.

Järjestämme myös kaikille avoimen etätyöpajan 2.9.2020 klo 13.00–15.30, jolloin ideoimme tulevaa juhlapäivää ensimmäisen vuoden huomioiden pohjalta. Etätyöpaja ei vaadi pidempiaikaisempaa sitoutumista, vaan tarjoaa mahdollisuuden esittää ideoita, suunnitella ja vaikuttaa seuraavan vuoden teemaan. Ilmoittautuminen etätyöpajaan 26.8.2020 mennessä täällä. Ilmoittautuneille lähetämme Zoom-linkin sähköpostitse.

Sijaishuollon juhlapäivään voi käydä tutustumassa osoitteessa www.pesapuu.fi/careday sekä seurata Facebookissa ja Instagramissa. Lisätietoja päivästä ja syksyn suunnitelmista antaa asiantuntija Onni Westlund, p. 045 886 3326, onni.westlund(a)pesapuu.fi.