Mikä auttaa ja tekee iloiseksi, kun on paljon kotona? – Pahanmielen karkotin ja muita lasten keksimiä keinoja

Moikka moi, mun nimi on Onni ja mä oon täällä mun tosi hyvän ystävän kanssa eli Salapoliisi Mäyrän. Me ollaan vähän juteltu Mäyrän kanssa ja me tarvittaiskin nyt teidän apua. Mäyrä kerto mulle, et hänellä on nyt tosi paljon kaikenlaisii ajatuksia, kun on vähän tämmönen erikoinen tilanne. Ei voi oikein nähdä niin paljon kavereita kuin normaalisti, eikä käydä koulussa ja viettää tosi paljon aikaa siel kotona vaan. Mikäköhän vois oikein auttaa nyt, kun on tämmönen vähän erikoinen tilanne?

Lapsille korona on yhtä todellinen asia kuin aikuisille ja herättää heissä monenlaisia ajatuksia ja tunteita. Erikoisessa tilanteessa on erikoisen tärkeää tulla kuulluksi. Pesäpuussa koimme tärkeänä pysähtyä erityisesti lastensuojelun piirissä olevien lasten äärelle. Millaisia ajatuksia ja tunteita, toiveita tai pelkoja vallitseva tilanne lapsissa herättää?

Avuksi tämän selvittämiseen kutsuimme Salapoliisi Mäyrän. Mäyrä ja hänen kaverinsa Onni kuvasivat muutama viikko sitten videon, jossa pyysivät lapsilta apua kahteen asiaan:

• Mikä auttaa ja tekee iloiseksi nyt, kun on paljon kotona?
• Mitä Mäyrä miettii ja tuntee, kun on tällainen erikoinen tilanne?

Mäyrä sai lapsilta lukuisia posteja ja vinkkejä, joista jokaisesta olemme todella kiitollisia. Posteissa korostui erityisesti kaverit ja niiden ikävöiminen, oman perheen kanssa oleilun merkitys, niiden perheenjäsenten ikävöiminen, joita ei voi nyt tavata, leikin tärkeys ja sen auttava voima sekä huoli omasta tai vanhempien terveydestä.

Miten tärkeä onkaan pysähtyä aidosti kuuntelemaan lapsen mietteitä tällaisen erikoisen tilanteen keskellä! Lapset ovat todella viisaita ja uskon, että hetkessä elämisen vuoksi he tavoittavat meitä aikuisia helpommin sen, mikä todella on tärkeää ja avuksi tällaisessa tilanteessa. Mäyrän saamissa neuvoissa on monia sellaisia asioita, mitä me aikuisetkin voisimme kokeilla helpottaaksemme omaa huoltamme tai turhautumistamme, vai mitä sanot näistä:

Soittamalla vanhemmille ja kavereille.

Käymällä lenkillä.

Se voi auttaa, jos leikkii tai laulaa pikkusiskon kanssa, ja jos vaikkapa syö yhdessä ja valokuvailee kaikkia.

Mäyrän iloiseksi tekee: leikki, synttärit, loma tulee kohta ja lepo.

Voi miettiä kivoja asioita, mitä se tykkäis tehdä. Ne voi toteutua sitten kun tää koronatilanne on ohi.

Tai mitä, jos rakentaisit itsellesi tai yhdessä lapsesi kanssa 5-vuotiaan tytön ideaa hyödyntäen Pahanmielen karkottimen? Millaisia ominaisuuksia laitteella olisi, mikä auttaisi pahan olon helpottamiseen?

Lasten vastauksissa Mäyrälle minua henkilökohtaisesti puhutteli heidän tapansa katsoa asioita toivon näkökulmasta. Vaikka posteista on kuultavissa huolta ja ikävää, monet lapsista toivat esiin, että elämässä on paljon asioita, jotka auttavat ja tuovat iloa. Lapset muistuttavat minua toistuvasti siitä, ettei nykyhetkeen kannata jäädä liiaksi märehtimään; on tärkeä käsitellä kaikkia niitä tunteita ja ajatuksia, joita kussakin elämäntilanteessa herää, mutta samalla katsoa rohkeasti tulevaisuuteen. ”En jaksa kuunnella uutisia koronasta, katselen mieluummin lastenohjelmia!” kuten yksi lapsi neuvoi. Niin totta tämäkin.

Mäyrä ja Onni kuvaavat lapsille kaksi vastausvideota, joissa he käyvät tarkemmin läpi lasten antamia neuvoja Mäyrälle. Videot ovat osa MäyräTV:tä ja tulevat nähtäville Salapoliisi Mäyrän omalla YouTube-kanavalla. MäyräTV:n kautta lapset pääsevät jatkossakin auttamaan Mäyrää erilaisissa asioissa ja kysymään häneltä mieltä painavia kysymyksiä. Kuunnellaan jatkossakin herkällä korvalla, miten lapset eri asiat kokevat ja tuntevat.