Yhteistä hassuttelua ja hauskanpitoa

Viime viikolla koronavirustilanteen kehittyessä huomasin itsessäni epämääräistä levottomuutta. En usko olleeni ainoa viimeisen viikon aikana tämänkaltaisen tunteen kanssa paininut ihminen Suomessa ja maailmalla.

Levottomuutta seurasi iso huoli, ja varmasti mukana oli myös oman tunteen heijastamista itsestä ulospäin, laajempaan kokonaisuuteen. Perjantai-iltana mietin kovasti mielessäni, että miten haavoitetuissa oloissa elävät ja eläneet lapset ja nuoret pärjäävät tässä tilanteessa?

Mielessäni pyörivät ne lastensuojelun avohuollon piirissä olevat nuoret, joiden suhteet omiin vanhempiin tai muihin aikuisiin eivät ole sellaiset, että avun ja tuen pyytäminen ja saaminen olisi mahdollista.

Mietin niitä sijaishuollosta itsenäistyneitä nuoria vanhempia, joille arjen pyöritys, vaihtuvat ohjeet ja palveluiden supistus osuu lähelle.

Mieleen nousivat myös kaikki ne sijaishuollosta itsenäistyneet nuoret, joilla on fyysisen ja psyykkisen terveyden kanssa haasteita, työskentelevät määräaikaisesti tai ovat uhassa jäädä täysin yksin kaiken myllerryksen keskellä.

Tietysti mietin myös kaikkia niitä aikuisia ja ammattilaisia, jotka huolehtivat sijaishuollossa asuvien lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Olisiko olemassa keinoja, joilla heidän taakkaansa voisi keventää ja samalla tukea nuoria tällaisen uuden tilanteen äärellä?

Nykyään minulla on tapana koittaa etsiä aktiivisesti ratkaisuja asioihin, jotka mietityttävät. Niinpä iltakävelyllä alkoi hahmottumaan ajatus yhteisöstä, joka olisi turvallinen ja toimisi virtuaalisesti sekä voisi mahdollisesti vastata ainakin joihinkin niihin ajatuksiin, joita pohdin. Viikonlopun aikana rakentui hitaasti mutta varmasti Discord-serveri eli puhe- ja tekstichat. Google ja YouTube täyttyivät ”How to X in Discord” -hauilla, yrityksiä ja erehdyksiä tuli, mutta onneksi lopulta tajusin pyytää nuoret mukaan tekemään serveriä. Ja niin saatiin chat julkaisukuntoon maanantaita varten.

Turvasatama eli perustamamme Discord-serveri tarjoaa meille mahdollisuuden tukea ja auttaa nuoria etäältä. Se tarjoaa myös nuorille mahdollisuuden auttaa toinen toistaan. Meillä on kuitenkin edessä uuden opettelua ja työtä yhdessä nuorten kanssa, jotta saamme Turvasatamasta luotua yhdessä sellaisen paikan, jossa nuoret viihtyvät ja tietävät saavansa apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin, jos on tarvetta.

Turvasatama ei yksin ratkaise kaikkia niitä ajatuksia, jotka viime perjantaina mielessäni pyöri, mutta muutaman nuoren kohdalla se on jo osoittautumassa erinomaiseksi tavaksi olla läsnä. Ja todella isoksi osaksi tässä hetkessä ja ajassa näyttää nousevan se, että miten me voimme yhdessä hassutella ja pitää hauskaa.

Turvasatamaan pääset tutustumaan ja nuorille jaettavan linkin löydät täältä.

Onni Westlund

  1. Tiesithän, että Mieli ry:llä on oma Discord-serveri (+12 000 nuorta), jonne voi ohjata kaikkia nuoria ja nuoret voivat olla jäseniä useammilla servereillä samaan aikaan? Lisätietoja löydät täältä.