Rakastettiinko minua?

Pesäpuun 20-vuotisjuhlavuoden teemana on ollut Tekoja – rakkaudesta lapseen. Blogin otsikko on sijaishuollossa eläneen nuoren kysymys. Kysymyksessä on pelissä koko elämä, eikä yhdellekään itsenäistä elämää aloittavalle nuorelle pitäisi olla epäselvää, että rakastettiinko häntä.

Pesäpuun juhlavuoden aikana olemme järjestäneet 20 tilaisuutta ja seminaaria, joissa rakkaudesta ja lastensuojelusta on keskusteltu avoimin mielin. Keskustelun tavoitteena on ollut ymmärryksen lisääminen rakkauden merkityksestä sen eri muodoissa. Me Pesäpuussa toivomme, että rakkaudesta tulee keskeinen laadun kriteeri lastensuojeluun. Suomen lastensuojelua ohjaavassa lainsäädännössä ei rakkaudesta ole mainintaa. Toimintakulttuuri on pikemminkin ohjannut lastensuojelun ammattilaisia välttämään kiintymystä. Monien maiden lastensuojelussa on herätty Suomea aiemmin ja rakkauden kokemista ja tuntemista on pidetty niin tärkeänä, että se on kirjattu lastensuojelua ohjaaviin lakeihin.

Rakkaus keskustelujen viesti niin lapsilta, nuorilta kuin aikuisiltakin on selkeä: enää emme voi rakkaudesta vaieta. Rakkauden teot ja sanat antavat lastensuojelussakin merkityksellisyyden tunteen. Menetyksiä ja hylkäyksiä kokeneille rakkauden tuntemisen tärkeys korostuu. Lapsen ei tarvitse ansaita rakkautta eikä tarvitse olla selviytyjä ollakseen arvokas. Liian moni kuulemistamme lapsista on jäänyt vaille rakkauden sanoja, tekoja ja kosketuksia. Moni kuvailee kateellisena eläinten saaneen enemmän huomiota tai kertoo rakkaudelle asetetun erilaisia ehtoja.

Pesäpuun hallitus ja monet muut kumppanimme ovat juhlavuoden aikana osallistuneet rakkausketjuun. Lapset ovat kertoneet, että rakkaus tuntuu sydämessä ja rakkautta on, kun joku ottaa syliin. Rakkautta on olla turvassa ja saada ruokaa. Rakkauden tekoja on suuria ja pieniä. Jokainen kokee ja antaa sitä omalla tavallaan. Tärkeää on sanoittaa rakkautta läheisten kanssa, sillä rakkaus on niitä harvoja asioita, mikä lisääntyy tuhlatessa.

Pesäpuu kiittää kaikkia lapsia ja nuoria sekä kumppaneitaan juhlavuoden kohtaamisista. Lastensuojelun kehittäminen onnistuu parhaiten yhdessä lasten ja nuorten kanssa.  Seuraaville kahdellekymmenelle vuodelle suunta on selvä – että jokainen lapsi olisi turvassa, osallinen, arvokas ja rakastettu.

Jari Ketola
Pesäpuu ry:n toiminnanjohtaja


Kirjoitus on Pesäpuun
20-vuotisjuhlavuoden blogisarjan viimeinen osa. Juhlavuoden blogit kootaan alkuvuodesta julkaisuksi. #Pesäpuu20 #Rakkaudestalapseen