Lasten elämä on nyt! – Lasten ja nuorten viestejä kuultiin perhehoidon kehittämisaamupäivässä

#Munperheet -hanke järjesti keskiviikkona 21.11.18 yhteistyössä Tampereen kaupungin sijaishuollon sosiaaliaseman kanssa perhehoidon kehittämisaamupäivän. Tilaisuus oli tarkoitettu kaikille perhehoidon toimijoille ja päättäjille. Sijaishuollossa asuvien lasten ja nuorten viesti oli selvä: Kaikki perheet ovat samanarvoisia ja heille tärkeitä! Lapset ja nuoret nostivat tärkeiksi asioiksi myös yhteisen tekemisen, turvallisen kasvuympäristön sekä jaetun vanhemmuuden.

Kaikille eväät elämään -avustusohjelman hankepäällikkö Petri Paju puhui eriarvoistumisesta ja sen merkityksestä lapsiperheissä. Lasten eriarvoisuudesta voi ja pitää puhua. UP2US – Meistä kiinni –hankkeen Onni ja Katriina puhuivat vuorostaan vertaisuudesta ja kokemusasiantuntijuudesta maakunnan voimavarana.

Tampereen lastensuojelun ja perhehoidon tila puhutti tilaisuudessa kaikkia. Paikalla olevat päättäjät pyysivät pelimerkkejä päätöksentekoon. Mitä tarvitaan nyt kipeimmin? Palvelupäällikkö Minna Kuusela kertoi Tampereen työntekijöiden hankalasta tilanteesta. Tampereen lastensuojelu on kriisissä. Tampere vetovoimaisena kuntana ei kykene enää kilpailemaan sosiaalityöntekijöiden rekrytoinnissa. Palkkakuopasta on ehdottomasti noustava naapurikuntien kanssa kilpailukykyiselle tasolle. Vasta sitten, kun sosiaalityöntekijöiden viroissa on pätevät ja vakituiset työntekijät, voidaan miettiä mihin suuntaan perhehoitoa ollaan kehittämässä.

Keskustelua perhehoidosta ja perheen jälleenyhdistämisestä jatketaan Tampereen Pesäpuun avoimilla aamukahveille 30.11.2018 klo 9–10.30. Tilaisuuteen voi ilmoittautua sähköpostitse reetta.peltonen@pesapuu.fi.

Kehittämisaamupäivän materiaalit löydät täältä.

Salapoliisipäivästä julkaistun videon lasten viesteistä voit puolestaan katsoa täältä.