Ihmekone

”Mäyrä laittaa päänsä tohon lautasen alle. Sitte se kone vaihtaa sen ajatuksia sillee, et se pystyy ajatteleen yhtä kotia aina vaan kerrallaan. Sit siinä on noita konepiuhoja ja kone ja suojakuori. Ja siellä ne tapahtuu, ne ajatukset. Ne menee eka putkia pitkin ja sit ne menee putkia pitkin sinne lautaseen. Sit siinä on paneeleja. Paneelit kerää sähköä. Kone toimii sähköllä. Koneessa on antenneja. Se poistaa ne ajatukset hetkeks aikaa antennien kautta ja sit ku se taas vaihtaa perheen ajatusta niin ne tulee takas tähän näin ja menee takas sen päähän. Antennit voi lähettää sinne rakkautta. Rakkaus lähtee täältä koneesta antenneihin ja menee sinne päähän. Välillä se on vaikeeta rakastaa kaikkia perheitä ja silloin kone auttaa. Vaikeaa on silloin kun se ikävoi jotain niistä. Niistä perheistä.”#Munperheet-hanke järjesti Salapoliisipäivän Tampereella lokakuussa 2018. Salapoliisipäivän ideana on, että perhehoidossa asuvat 6-10-vuotiaat lapset pääsevät miettimään ja kehittämään lastensuojelua. Johtavana salapoliisina tutkimuksissa on käsinukke Mäyrä, joka ei voi asua omien vanhempiensa luona. Mäyrällä on monia lastensuojeluun ja turvalliseen elämään liittyviä kysymyksiä, joihin hän kaipaa apua lapsilta. Lapset eivät tarkastele toiminnassa suoraan omia elämänkokemuksiaan, vaan hyödyntävät niitä auttaessaan Mäyrää hänen kysymyksissään.

Tällä kertaa aiheena oli, ketä sijaisperheessä asuvan Mäyrän perheeseen kuuluu? Saako Mäyrä rakastaa kaikkia perheitään? Mikä auttaa siinä, että Mäyrä voi ajatella ja puhua ääneen kaikista tärkeistä ihmisistä ja pitää heihin yhteyttä.

Lapset saivat jokainen kutsua päivään kaksi heille tärkeää ja läheistä aikuista. Paikalla oli syntymävanhempia, syntymäisovanhempia ja sijaisvanhempia. Tavoitteena oli viettää yhdessä mukava päivä, jossa lapsi pääsee paistattelemaan läheistensä huomion keskipisteessä.

Mutta Ihmekone. Ajatelkaa kuinka nerokasta. Ihmekoneen avulla ajatuksiaan pystyy säätelemään. Osan ajatuksistaan voi säilyttää erillisessä laatikossa tallessa ja ottaa niitä sieltä johtojen avulla aina tarvitessaan tai siirtyessään toiseen perheeseen. Jos tulee ikävä niin toisten johtojen avulla voi ottaa lisää rakkautta itselleen, joka auttaa ikävässä.

Pysähdyin jotenkin tämän ajatuksen äärelle vasta muutama päivä Salapoliisipäivän jälkeen. Lapset rakensivat päivässä neljä erilaista konetta. Ihmekoneen lisäksi rakentui Taikahernekone, Mäyrän juttelukone ja Pinkkisydänkone. Kaikissa koneissa oli erityisiä ominaisuuksia sitä varten, että Mäyrä voi pitää yhteyttä perheisiinsä, saada ja antaa rakkautta. Mäyrän juttelukoneessa yhteys oli tarvittaessa aina auki eikä siitä koskaan loppunut akku. Taikahernekoneessa taikaherneet auttoivat tuomaan Mäyrälle rakkautta ja Pinkkisydän koneessa Mäyrällä oli hyvä olla koska kone antoi rakkautta Mäyrälle.

Siis erityisiä ominaisuuksia rakkautta ja yhteydenpitoa varten. Eikö tällaisten asioiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä? Lapsella pitäisi olla halutessaan mahdollisuus pitää yhteyttä turvallisesti läheisiinsä. Lapsen pitäisi saada itse määritellä keitä hänen perheeseensä oikein kuuluu. Ketkä ovat hänen läheisiään. #Munperheet nuorten foorumissa yksi nuorten tärkeimmistä viesteistä oli, että yhteydenpito on lasten oikeus, mutta aikuisten velvollisuus.

Annetaan lapsille lupa rakastaa ja ajatella kaikkia perheitään. Annetaan heille lupa turvallisesti tuntea ja tutustua juuriinsa ja omaan perheeseensä, jos se vain on mahdollista. Eihän aseteta lapsia siihen ristiriitaan, että he tarvitsevat erityisiä apuvälineitä ollakseen ajattelematta kaikkia perheenjäseniään yhtä aikaa. Lapsen mieleen ja sydämen mahtuu kaikenkokoisia ja kaikennäköisiä perheitä. Jos rakastaa yhtä, ei se ole toiselta pois. Rakkaus ei ole mikään loppuva luonnonvara, jota pitää säästellä. Rakkaus lisää rakkautta ja mitä enemmän lapset kokevat tulleensa huomatuksi ja rakastetuksi sen parempi.


    


#Munperheet- hankkeen pohdinnoissa ja työskentelyn keskiössä on alusta lähtien ollut lapsen etu, lapsen perhe sekä siihen liittyvät asiat. Miten vahvistaa perheiden välistä yhteistyötä niin, että lapsella on kokemus siitä, että hän saa ajatella ja rakastaa kaikkia tärkeitä ihmisiä. Miten vahvistaa lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutussuhdetta niin, että tarvittaessa myös perheen jälleenyhdistäminen voisi olla mahdollista?

#Munperheet-hankkeessa käynnistyy loppuvuodesta työryhmä, jossa lähdemme yhteistyössä kokemusasiantuntijanuorten, syntymävanhempien, sijaisvanhempien ja ammattilaisten kanssa mallintamaan onnistunutta perheen jälleenyhdistämisen työmallia. Myös lasten viestit ovat tärkeässä ja vahvassa roolissa tässä työskentelyssä.

Tämän Salapoliisipäivän viisaat neuvot aikuisille julkaistaan videona Valtakunnallisilla perhehoidon päivillä 7.-8.11.2018 https://pesapuu.fi/perhehoidonpaivat/. Pääset kuulemaan lasten viestejä myös Tampereella kehittämisaamupäivässä 21.11.2018 .


#Munperheet-hanke

Facebookissa @Munperheet, Twitterissä ja Instagramissa #Munperheet