10 vuotta lastensuojelun nuorten osallisuuden äärellä

 

Maanantaina juhlistimme kokemusasiantuntijoista ja ammattilaisista koostuvan Selviytyjät –tiimin kehittämistyön vuosikymmenen mittaista taivalta. Näiden vuosien ajan tiimi on työskennellyt lastensuojelun nuorten äänen ja kokemusasiantuntijuuden vahvistamiseksi lastensuojelussa.

Juhlafoorumissa näimme vilahduksia menneiltä vuosilta ja suuntasimme katseita tulevaisuuteen. Näkökulmia nuorten osallisuuteen toivat puheenvuoroillaan erityisasiantuntija Jukka Mäkelä (THL), hankejohtaja Maria-Kaisa Aula (STM) ja kehitysjohtaja Mikko Oranen (Nuorten Ystävät). Yhteisen työskentelyn kautta saimme kuvaa siitä, kuinka merkityksellistä työ on ollut sekä mukana olleille nuorille että alalla työskenteleville.

Kokemusasiantuntijuus oli antanut paljon: vertaistukea, ymmärrystä, oman paikan löytämistä, vaikuttamisen paikkoja ja monenlaisia tunteita rohkeudesta onnellisuuteen. Tämän lisäksi monet olivat saaneet elämään uusia ihmissuhteita, kavereita, parisuhteen, löytäneet yhteisön, uran ja työpaikan. Yksi esiin tullut kokemus kiteytti keskustelua osuvasti: ”Vaietulle äänelle on tullut tila!”.