Rakkaus ei ole pelkästään tunne, se on myös tekoja

Rakkaus on olennaista lastensuojelussa. Viime vuonna Yhdessä Koettua –kiertueella kävi ilmeiseksi se, että kokemukset lastensuojelun onnistumisesta tiivistyivät rakkauden ympärille. Niin hyvässä kuin pahassakin.

”Muilla ihmisillä on kokemuksia siitä, että niiden vanhemmat rakastaa niitä ja sanoo sen ääneen. Mulla ei ole. Musta kyllä pidettiin huolta, mutta ei sen takia, että mua ois rakastettu, vaan koska niiden täyty.”

Istun hiljaa ja kuuntelen vaitonaisena nuoren naisen kertomusta rakkaudesta, joka jäi saamatta. Kamppailusta sen toiveen kanssa, että iltaisin olisi kuiskattu, että ”äiti rakastaa sua”.

Yhden teini-iän aikaisen riidan jälkeen muistan äitini vähän tuskaisena puuskahtaneen minulle: ”Ei näitä rajoja ole päätetty sen vuoksi, että me halutaan kiusata sua, vaan sen takia että olet niin rakas.” Se sulki kapinallisen teinitytön suun, ainakin siltä illalta.

Rakkaus sijaishuollossa on vaikea aihe. Rakkaus suomalaisessa yhteiskunnassa on ylipäätänsä vaikea aihe. Tiina Koskela on tutkinut rakkauden eri ulottuvuuksia blogikirjoituksessaan ”Muuta minulla ei ole, minun pitää elää rakkaudesta”. Rakkauden eri ulottuvuuksien tarkastelu helpottaa aiheen käsittelyä.

Monilla meistä voi olla kokemuksia siitä, että rakkautta ei ole saanut. Osa on ehkä halunnut osoittaa rakkauttaan, muttei ihan tiedä, kuinka se olisi soveliasta. Useimmilla meistä on kuitenkin kokemusta myös ystävyydestä, huolenpidosta, läheisyydestä tai vaikkapa jaetusta ilosta ja luovuudesta.

Tiina Koskelan rakkauden ulottuvuudet antavat toivoa. Rakkautta voi oppia ja siinä voi kehittyä.

Rakkautta ja sen ulottuvuuksia haluamme myös tutkia lisää yhdessä nuorten kanssa. Me jatkamme rakkaudesta puhumista, jotta lapsille ja nuorille elintärkeä elementti ei jäisi tabuksi.

Nuorten toive on kokea olevansa rakastettuja. Kauhean inhimillistä. Kauhean vaikeaa kirjata se lakiin, sijaishuollon tavoitteisiin tai valvoa sen toteutumista. Onko rakastetuksi tuleminen perusoikeus? Pitäisi olla, ainakin se on ihmisen perustarve. Kuinka sitä voimistetaan ja vaalitaan?

 

Järjestämme 27.10. Nuorten foorumin teemalla “Rakkauden 7 elementtiä“. Lisätietoja ja ilmoittautumisen löydät täältä.