”When you love what you have you have everything”

Jokainen haluaisi olla onnellinen; elää pitkään, tyytyväisenä ja terveenä. Kuinka moni on kuitenkaan valmis näkemään vaivaa sen eteen, tai on edes pohtinut, mitä onnellisuus on? Millainen elämä olisi sinulle onnellista? Onko onnellisuus tyytyväisyyttä? Tyytyväisyyttä siihen, mitä olen ja minne olen menossa? Teenkö päätöksiä sydämeeni ja elämään luottaen? Ja elänkö niiden mukaan?

Meillä ihmisillä on erilaisia suhtautumistapoja elämään. Toiset jaksavat olla positiivisia vastoinkäymisistä huolimatta, kun taas joillakin ihmisillä on taipumus tarttua asioiden negatiivisiin puoliin. Jollekin on katastrofi, jos työssä kaikki asiat eivät mene kuten on sovittu ja kokee loppuunpalamisen vaahdotessaan jatkuvasti ja koittaessaan muuttaa maailmaa toisenlaiseksi. Joku toinen ei ole tällaisesta moksiskaan, vaan keskittyy omaan ruutuun, eikä välitä niinkään ympärillä tapahtuvasta kuohunnasta. Vastaavasti jollekin kipu ja sairauden tai vaivojen myötä heikentynyt toimintakyky on jatkuvasti huomion keskipisteenä, heikentäen yöunta ja mielialaa. Toinen taas osaa nauttia elämästä vaikeuksista huolimatta ja näkee edelleen ne mahdollisuudet, joita elämällä on tässä tilanteessa tarjota.

Millaista on tyytyväinen elämä? Siihen sisältyy kiitollisuutta. Kiitollisuutta siitä, mitä minulla on. Sitä, että pidän tärkeänä mitä minulla on palkan, omaisuuden, tavaramäärän tai ulkonäön sijaan. Tyytyväisen elämän mittareita voisivat olla kiitollisuus, oppiminen, mielenrauha, olosuhteisiin nähden hyvä terveys, itsetunto, perhesuhteet, ystävät ja kyky hallita ristiriitaisia tilanteita. Tyytyväisyyteen liittyy myös rohkeus – rohkeutta uskaltaa jakaa muille, koska ei ole pelkoa vaille jäämisestä. Tyytyväinen ihminen voi kasvaa yksilönä niin kauan kuin hän jaksaa kiinnostua uusista asioista ja kieltäytyy kyynistymästä, lannistumasta ja lannistamasta muita. Elämään tyytyväisellä ihmisellä on varmasti onnellisuuden, rakastamisen ja rakastetuksi tulemisen kokemuksia.

Voisinko oppia jotain tyytyväisiltä ihmisiltä? Mitä jos kiinnittäisin huomiota omaan hyvinvointiini ja pitäisin itsestäni huolta? Entä jos muuttaisin niitä asioita, joihin pystyn itse vaikuttamaan ja jotka tiedän auttavan hyvinvointiani? Sen sijaan, että välttelisin vastoinkäymisiä, ottaisin niistä opikseni. Vaikka pelkäisin ja minulla olisi omat epäilykseni, riippuu tyytyväisyyden kokemus usein juuri näiden hetkien kestämisestä. Nauttisin tästä hetkestä, kääntäisin katseeni ennemmin tulevaisuuteen kuin menneisyyteen. Arvostaisin itseäni ja muita. Uskoisin omiin mahdollisuuksiini. Pyrkisin oppimaan jotain uutta joka päivä. Lisäksi minulla olisi avoin mieli; haluaisin kuulla muiden mielipiteitä ja näkemyksiä, jotta voisin oppia niistä, vaikka ne eivät olisikaan täysin yhteneväisiä omieni kanssa. Tyytyväisen ja onnellisen ihmisen vahvuutena on usein empatia. Voisinko oppia häneltä muiden asemaan asettumisesta, aidosta kiinnostuksesta muita ihmisiä kohtaan sekä halusta löytää yhteys muiden ihmisten kanssa?

Lapset pääsevät ansaitulle kesälomalle ihan pian. Koulu loppuu pitkän kevätrutistuksen jälkeen ja he pääsevät nauttimaan kiireettömistä aamuista, loikoilusta uimarannalla, jätskin syönnistä ja leikeistä kavereiden kanssa. Erityisesti kesän kynnyksellä koulussa arvioidaan laaja-alaisesti osaamistamme. Millainen on monilukutaitoni tai itsestä huolehtiminen ja arjen taitoni? Mitähän opettajan arvio oppimaan oppimisestani tarkoittaa? Sainko huonomman arvioinnin kuin kaverini?

Vertailemme helposti tekemisiämme toisiin ihmisiin. Kilpailemme lelujen paremmuudesta ja siitä, mitä minulla on. Näemme helposti sen, mitä kaveri osaa paremmin tai mitä hänellä on enemmän. Miten osaisinkin olla ylpeä itsestäni ja omasta elämästäni? Siitä, mitä minulla on. Huomaisin hyvän. Näkisin ympärilläni olevan kauneuden ja osaisin olla tyytyväinen. Puhuisin kannustavasti itselleni. Sen sijaan, että huomaisin vihreämmän ruohon aidan toisella puolella. Kunpa osaisimme kannustaa siihen myös toisiamme.

Olet rakkauden ja kaiken hyvän arvoinen jo nyt. Saat hyväksyä itsesi heti. Rakkautta, eheytymistä, tyytyväisyyttä tai hyvinvointia ei tarvitse suorittaa. Olet parasta, mitä sinulle on tapahtunut, koska sinulla itselläsi on avaimet omaan tyytyväisyyteesi.