Kuka uskaltaa kiintyä?

Tähän aikaan vuosi sitten meille syntyi vauva. Tomera poika. Aluksi oli hämmentävää taas vuosien jälkeen antautua vauvan tahtiin; herätä öisin syöttämään, vaihtaa vaippoja ja miettiä miten pukea ulos. Siitä se sitten vaan lähti. Arki nappasi kyytiinsä. Lapsi alkoi tuntua omalta ja tutulta. Yhtäkkiä huomasin, että olin kiintynyt.

Toisaalla syntyi samaan aikaan tyttövauva. Tämä lapsen elämän alkuun liittyi huolia. Perheessä oli alkoholin käyttöä. Vanhemmat erosivat. Äiti muutti yhdessä vauvan kanssa paikkaan, josta saa apua. Äidille kerrottiin, että heidän tilanteessa lapsen huostaanottaminen on mahdollinen.

Mietin, että kiintymys on ihmeellinen juttu. Se tekee lapsesta itselle erilaisen kuin muut lapset. Tutustuminen tapahtuu pikkuhiljaa; alan ymmärtämään, miksi vauva itkee ja mikä häntä rauhoittaa. Syli on tuttu. Lapsen olemus tyyntyy, kun on hyvä olla. Näkymätön side vahvistuu joka hetki. Lapsi voi luottaa, että tämä on näin – tähän syliin minä palaan. Minä voin luottaa, että tämä lapsi on tässä.

Pieni tyttö asuu äitinsä kanssa edelleen paikassa, josta saa apua; mutta tilanteessa, jossa äiti ei ymmärrä, mitä heidän ympärillään tapahtuu. Äiti pelkää edelleen huostaanoton mahdollisuutta. Huostaanotto-sana liikkuu työntekijöiden puheissa. Miten äiti uskaltaa kiintyä, kun on olemassa pelko lapsen menettämisestä. Lapsi aistii äidin pelon ja huolen. Miten kokemus vaikuttaa lapseen?

Turvattomassa olotilassa kiintyminen ja kiintymyksen vastaanottaminen on vaikeaa. Pelottaa, jos tämä katkeaa, ja se sattuu liikaa. Perheen tilannetta on kuitenkin arvioitava ja huostaanottoja joudutaan tekemään. Äidille tuo turvaa ihminen, joka vastaisi kysymyksiin, antaisi tietoa ja käsittelisi tilannetta hänen kanssaan. Aikarajat tuovat turvaa. Tämä kestää kaksi kuukautta. Epämääräisyys lisää turvattomuutta. Turvattomuus johtaa usein hyökkäykseen tai puolustautumiseen ja vie äidiltä voimia, jotka tarvittaisiin suhteen luomiseen lapseen.

Lapsen ensimmäinen vuosi on ihmeellinen. Lastensuojelun prosessia on ohjattava niin, että rakenteiden luoma turvattomuus olisi mahdollisimman vähäistä ja ammattilainen tiedostaisi, miten turvallinen olo asiakkaalla on.

Lapselle kiintymyksen tuoma turva on kuitenkin sitä kaikkein tärkeintä.