Muutosvoimaa-oppaan luovutus ministeri Saarikolle

Tänään julkistimme Muutosvoimaa – Kohti nuorten kokemusasiantuntijuutta lastensuojelussa –oppaan luovuttamalla sen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle.

Oppaan luovuttamisen yhteydessä ministeri Saarikko kiitti Pesäpuu ry:tä merkittävästä työstä osallisuuden vahvistajana ja kokemusasiantuntijuuden edelläkävijänä. Ministeri Saarikko oli henkilökohtaisesti vaikuttunut kohdattuaan Pesäpuun nuoren kokemusasiantuntijan, joka oli tuonut omien kokemuksiensa rinnalle vahvasti vertaisten viestejä ja kytkenyt ne laajempaan lastensuojelua koskevaan keskusteluun.

Saimme erityiskiitosta onnistuneesta yhteistyöstä STM:n, THL:n ja monien muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi ministeri Saarikko mainitsi Pesäpuun tärkeän roolin valtiollisen anteeksipyynnön järjestämisessä ja ansiokkaan työn Yhdessä Koettua -tapahtumakiertueen organisoinnissa.

Ministeri Saarikon toive oli, että opas saavuttaa laaja-alaisesti lastensuojelun eri toimijat. Muutosvoimaa -opas on Pesäpuu ry:n Selviytyjät-tiimin kirjoittama opas nuorten kokemusasiantuntijuuteen, joka perustuu lähes kymmenen vuoden kehittämis- ja vaikuttamistyöhön lastensuojelussa. Kirja on kirjoitettu avuksi kokemusasiantuntija- ja kehittäjäryhmätoiminnan perustamiseen. Opas käsittelee sekä yksittäisen nuoren kokemusasiantuntijan mukaan ottamista että ryhmämuotoisen kehittäjätoiminnan käynnistämistä.

Oppaassa käsitellään kokemusasiantuntijuuden perustana toimivaa osallisuutta, nimetään toiminnalle viisi reunaehtoa ja pysähdytään vaikuttamaan eettisesti. Oppaan lopusta löytyy myös hyötylistaus, jonka tarkoituksena on avata erilaisia mahdollisuuksia kokemusasiantuntijatoiminalle niin ammattilaisille, nuorille kuin yhteiskunnallisestikin.

Muutosvoimaa -opas löytyy nyt Pesäpuun verkkokaupasta