SOILA – Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke vauhdittaa lastensuojelun sosiaalisten innovaatioiden syntymistä lastensuojelun uudistamiseksi ja palveluiden parantamiseksi valtakunnallisesti. 

Koko hankekauden tavoitteena on nuorten ja perheiden pärjäävyyden sekä hyvinvoinnin parantaminen rakentamalla nykyistä toimivampia palvelu- ja tukiekosysteemejä arjen tueksi. 

Uudet ratkaisut löydetään työskentelemällä yhdessä lastensuojelun toimijoiden, nuorten, perheiden ja sidosryhmien kanssa. 

Pesäpuu ry SOILA – Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohankkeen osatoteuttajana 

Pesäpuu ry vastaa lastensuojelun kokemusasiantuntijatoiminnan valtakunnallisena järjestönä SOILA-koordinaatiohankkeessa nuorten osallisuuden ja toimijuuden edistämisestä, seurannasta ja arvioinnista. Tehtävinämme ovat nuorilta nuorille -tilaisuudet ja viestintä sekä kokemustiedon tuki ja sisällön tuottaminen tilaisuuksiin, tukeen, prosesseihin ja julkaisuihin. Lisäksi tehtävänämme on nuorten sosiaalisten innovaatioiden tuki lastensuojelussa. 

Osallisuustyö SOILA-koordinaatiohankkeessa 

SOILAkehittäjät-ryhmä  

SOILA-koordinaation tukena toimii SOILAkehittäjät-ryhmä, joka koostuu lastensuojelun piirissä olleista nuorista aikuisista.  

SOILAkehittäjien kanssa tarjoamme niin hankehakijoille, hanketoimijoille kuin rahoittajillekin nuorten kokemuksista kumpuavia näkökulmia sekä vahvistamme toimintakulttuuria, jossa nuorten näkemyksiä arvostetaan muun tiedon rinnalla lastensuojelua uudistettaessa. Työmme tavoitteena on, että osallisuus voisi toteutua niin lastensuojelun piirissä olevien perheiden arjessa, asiakkuuksissa, kehittämistyössä kuin kansalaisinakin. 

SOILAkehittäjät tapaavat toisiaan verkossa noin kolmen viikon välein sekä kaksi kertaa vuodessa kasvokkaisissa tilaisuuksissa.

Hankehakijoiden tuki  

  • Kokemusasiantuntijuus ESR+ TL 5.1 -kehittämishankkeissa -hakuklinikka hankehakijoiden tueksi  
  • Hankesuunnitteluvalmennus 

Hankekehittäjien tuki  

  • Nuorten ja vanhempien kanssa kehittäminen -hanketukitilaisuudet  
  • Kohti nuorten ja vanhempien kokemusasiantuntijuutta -koulutukset hankkeille  
  • Hanketuen Howspace-alustalla kokemusasiantuntijuudesta ja osallisuudesta omat osiot 

Kokemustaustaisten työntekijöiden tuki 

Rakennetaan yhdessä hankkeiden kokemustaustaisten työntekijöiden kanssa vuonna 2025!  

Nuorilta nuorille -tilaisuudet ja viestintä 

  • Nuorten foorumit yhteistyössä eri toimijoiden kanssa  
  • Teemakeskustelutilaisuudet hankkeiden toimijoille ja kokemusasiantuntijoille 
  • Kokemustaustaustaisten kehittäjien tuki SOILAkoordinaation tilaisuuksissa  

Kansallinen työ osallisuuden ja kokemusasiantuntijuuden edistämiseksi  

  • Nuorten foorumit yhteistyössä eri toimijoiden kanssa  
  • Puheenvuorot ja blogikirjoitukset osallisuudesta ja kokemusasiantuntijuudesta  

SOILA – Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke

SOILA – Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke 

  • tukee lastensuojelun sosiaalisten innovaatioiden syntyä ja toteutusta koordinoimalla innovaatiotyötä valtakunnallisesti 
  • tarjoaa sosiaalisten innovaatioiden synnyttämisen tueksi yhteiskehittämisen valtakunnallisen oppimisverkoston sekä järjestää ja fasilitoi tilaisuuksia ja kehittämisprosesseja monikanavaisesti 
  • rakentaa yhteisövaikuttavuutta kutsuen avoimesti mukaan kaikki alan kehittämisestä kiinnostuneet 
  • tekee yhteistyötä alueiden toimijoiden, ELY-keskusten ja ministeriöiden kanssa 
  • toteuttaa vaikuttavaa viestintää yhdessä ELY-keskusten ja aluehankkeiden kanssa sekä 
  • kokoaa tietopohjaa lastensuojelun uudistamisen tueksi. 

SOILA perustaa työnsä kansainvälisiin sopimuksiin (YK:n Lasten oikeuksien sopimus) ja toimii uudistuvan lastensuojelutyön ja aikuistumisen tuen etulinjassa. 

SOILA-koordinaation toteuttajia ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, Lastensuojelun Keskusliitto sekä Pesäpuu ry yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Hanke perustaa toimintansa yhteiskehittämiseen STM:n, ELY-keskusten, alueilla rahoitettavien ESR TL 5.1:n Nuorten turvaverkkoja tulevaisuuteen -aluehankkeiden sekä sidosryhmien kanssa. 

Rahoitus: Euroopan sosiaalirahasto, pluskausi 2021–2027 

SOILA Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n sivuilla 

SOILA Lastensuojelun Keskusliiton sivuilla 

Koordinaatiohankkeen tavoitteet 

SOILA-koordinaatiohankkeen tavoitteena on tukea erityisesti Euroopan sosiaalirahaston pluskaudella rahoitettavaa Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (TL 5, erityistavoite 5.1) -hanketoimintaa kansallisesti. 

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa sosiaalisten innovaatioiden osaamista. Se tarjoaa avoimia sosiaalisten innovaatioiden valmennuksia ja tukee kehittämishankkeita aina hankeideoinnista toteutukseen ja arviointiin saakka. Hankkeessa tuetaan rohkeaa uudelleenorganisoitumista eri ammattiryhmien, rahoituskanavien ja kokemustiedon tuottajien näkökulmista tuen ja palveluiden parantamiseksi. 

Innovointia toteutetaan Nuorten turvaverkkoja tulevaisuuteen -ohjelman strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi: 

  1. Vähentää tarvetta nuorten sijoittamiselle palveluita kehittämällä. 
  2. Vahvistaa vanhemmuuden tukea huostaanoton eri vaiheissa. 
  3. Uudistaa jälkihuollon tukea monialaiseksi aikuistumisen tueksi. 
  4. Luoda ratkaisuja sijaishuollossa olevien lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdeongelmiin vastaamiseksi. 

Mitä ovat sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa?

Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa ovat

  • päämäärältään yhteiskunnallisia ja keinoiltaan sosiaalisia 
  • laaja-alaisesti lasten, nuorten ja perheiden arkeen liittyviä
  • uusia toimintatapoja, käytänteitä tai toimintamalleja, joiden avulla löydetään ratkaisuja uudistaa kokonaan tai osittain aikaisempaa toimintaa tai palveluja. 

Sosiaalisilla innovaatioilla on yhteiskunnallista hyvää tuottava vaikutus ja niiden tekeminen luo uusia vuorovaikutussuhteita. 

Julkaisut

Kokemusasiantuntijanuorten julkaisu: Kokemusnäkökulmia lastensuojelun uudistamiseen

SOILA-koordinaatiohankkeen kokemusasiantuntijanuorten kehittäjäryhmässä on pohdittu vuosien 2023–2024 aikana, miten lastensuojelua tulisi uudistaa. Tuotoksena syntyi tämä julkaisu, johon on koottu ajatuksia Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen (ESR+ TL 5.1) -ohjelman strategisista teemoista. 

Tutustu julkaisuun. 

Työkirja: Kokemusasiantuntijuus ja osallisuus lastensuojelussa

Työkirja on koottu ESR+ TL 5.1 Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -hankkeiden käyttöön syksyllä 2024 lastensuojelun kokemusasiantuntijatoiminnan tueksi. SOILA-koordinaatiohanke tukee hankkeiden osallisuuden edellytysten toteutumista lastensuojelun piirissä olevien perheiden arjessa ja kehittämistyössä. Kokemusasiantuntijatoiminta mahdollistaa lastensuojelun kehittämisen omakohtaisten ja vertaiskokemusten pohjalta. 

Tutustu työkirjaan.

Verkostokirje

Haluatko pysyä kartalla SOILA-koordinaation ja aluehankkeiden etenemisestä Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -rahoituskaudella?  

Tilaamalla verkostokirjeen saat tiedon tulevista tapahtumista, tilaisuuksista ja aikatauluista. Verkostokirjeestä löytyy myös aluehankkeiden kuulumisia sekä muuta ajankohtaista lastensuojelun kehittämiseen liittyvää tietoa. Voit tutustua aiemmin lähetettyihin kirjeisiin MailChimpin arkistossa

Tilaa verkostokirje. 

Tapahtumat ja tilaisuudet

SOILA-koordinaation järjestämät tilaisuudet ja tapahtumat on koottu yhteen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuille. Tilaisuuksia on tarjolla hankehausta kiinnostuneille, yleisesti lastensuojelun kehittämisestä kiinnostuneille sekä aluehankkeiden toimijoille sidosryhmineen.  

Tapahtumien tiedot ja ilmoittautumiset THL:n SOILA-sivujen kautta. 

Kysy lisää

Kehittämispäällikkö

Helena
Inkinen

040 705 3876

Kokemustaustainen asiantuntija

Jenna
Antikainen

044 714 7475