Neurokirjon piirteet ja haasteet ovat näkyvä ilmiö lastensuojelutyössä. Koulutuksissa ja ammattilaisten välisessä puheessa nuorten oma kokemusmaailma jää helposti katveeseen.
Kuinka nuoret toivovat tulevansa kohdatuiksi ja hyväksytyiksi neuromoninaisina itsenään? Mikä nuorten mielestä tukee heitä kukoistamaan arkiympäristöissään, kuten lastensuojelulaitoksessa, koulussa tai nuorisotilalla?
Tähän pureuduttiin Nuorten Turvasataman Elämää neurokirjolla -kehittämistyöpajoissa yhdessä neurokirjon nuorten kanssa. Huoneentaulu on kehitetty osana kehittämistyöpajoja, ja sen sisältö pohjautuu nuorten omiin kokemuksiin siitä, kuinka he toivoisivat tulevansa kohdatuiksi. Työpajoista syntyneestä nuorten kokemustiedosta koostettiin myös puheenvuoro Valtakunnallisille nuorisotyön päiville, eli NUORI2025-tapahtumaan.
Nuoret ovat toivoneet, että huoneentaulu ripustettaisiin seinälle vain, jos aikuinen aidosti haluaa yrittää sitoutua siinä listattuihin neuroystävällisen aikuisen toimintaperiaatteisiin. Toisaalta ammattilainen voi hyödyntää julistetta myös itseopiskelumateriaalina.
Nuorten Turvasatama on Pesäpuu ry:n, Osallisuuden aika ry:n ja Auta Lasta ry:n Veturointi-toiminnan ylläpitämä digitaalinen yhteisö lastensuojelun piirissä oleville nuorille, joista suurta osaa neurokirjo koskettaa. Turvasatamassa nuorten puheissa toistuvat usein kohtaamattomuuden kokemukset suhteessa aikuisiin. Julisteen tarkoitus on herkistää aikuista nuorten omille kokemuksille ja tarpeille. Yhdessä voimme opetella huomioimaan neuromoninaisuutta paremmin!
Voit ladata ja tulostaa julisteen maksutta Pesäpuun verkkokaupasta.