Tilannekatsaus nuorten Voima Vaikuttaa! -verkoston ja Salapoliisien ryhmätoiminnan nykytilasta julkaistu

Kokemusasiantuntijaryhmät lastensuojelussa ovat vakiinnuttaneet jalansijansa.

Vuosikausien kehittämistyö sekä lasten että nuorten osallisuuden vahvistamiseksi myös kehittämis- ja vaikuttamistyössä on kantanut hedelmää. Erilaisia ryhmiä on nykyään ympäri Suomea.

Pesäpuun nuorten kokemusasiantuntijatoiminta alkoi Selviytyjät-ryhmästä 17 vuotta sitten. Tänä päivänä Pesäpuulla on useita nuorten ryhmiä: Tampereen nuorten kehittäjäryhmä, vertaisarvioinnin ryhmä Sankarit sekä Vertaisuus ilman väkivaltaa -hankkeen vertais- ja kehittäjäryhmä Supertyypit. Lisäksi THL:n koordinoimalla sekä Lastensuojelun Keskusliiton ja Pesäpuun osatoteuttamalla SOILA-koordinaatiohankkeella on myös oma kehittäjäryhmänsä. Verkkovälitteinen Nuorten Turvasatama -yhteisö lastensuojelusta kokemusta omaaville nuorille on Pesäpuun ylläpitämä yhdessä Osallisuuden aika ry:n ja Auta Lasta ry:n kanssa.

Selviytyjät-ryhmän innoittamana alkoi myös lasten kokemusasiantuntijatoiminnan eli Salapoliisitoiminnan kehittäminen 13 vuotta sitten. Toiminta on osoittanut, että myös lapset voivat toimia kokemusasiantuntijoina ja olla kehittämässä lastensuojelua ja sen palveluja lapsiystävällisemmiksi.

Voima Vaikuttaa! -verkosto sekä tilannekatsaus verkoston ja Salapoliisitoiminnan nykytilasta

Pesäpuu koordinoi valtakunnallista Voima Vaikuttaa! -verkostoa, jossa on mukana toimijoita ympäri Suomen. Yhdistävänä tekijänä verkostossa on nuorten ryhmämuotoinen kokemusasiantuntijatoiminta. Voima Vaikuttaa! -verkosto järjestää tapaamisia niin nuorten ryhmien vetäjille kuin nuorille. Tämän vuoden kohokohtana on koko verkoston tapaaminen Tampereella 17.5.2025. Verkostoon otetaan mukaan myös uusia jäseniä. Ota yhteys Pesäpuun kokemustaustaiseen asiantuntijaan Roosa Björniseen (roosa.bjorninen[at]pesapuu.fi), jos ryhmänne haluaa liittyä mukaan verkostoon.

Laadimme tilannekatsauksen Voima Vaikuttaa! -verkoston ja Salapoliisitoiminnan nykytilasta. Kartassa on sinisellä alueet, joissa on nuorten ryhmiä, vihreällä alueet, joissa tiedämme olevan ryhmämuotoista Salapoliisitoimintaa. Jos alue on raidallinen, siellä on sekä nuorten että lasten ryhmiä.

Salapoliisitoiminnan ystäväverkosto ja osallisuusoppaat

Salapoliisitoimintaa toteuttaville ja siitä kiinnostuneille on valtakunnallinen Salapoliisien ystäväverkosto, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa. Seuraava tapaaminen on 14.3.2025 klo 9–11 Teamsillä. Tervetuloa mukaan ovat kaikki Salapoliisien vanhat ja uudet ystävät. Katso lisätiedot ja ilmoittautumisohjeet tästä linkistä.

Jos nuorten kokemusasiantuntijuus kiinnostaa, suosittelemme tutustumaan Nuorten osallisuus ja kokemusasiantuntijuus lastensuojelussa ennen, nyt ja tulevaisuudessa -raporttiin, joka  on perusteos kaikille nuorten osallisuuteen, vertaisuuteen ja kokemusasiantuntijuuteen liittyvien teemojen parissa työskenteleville sekä niistä kiinnostuneille. Raportti tarjoaa lukijalle avaimet onnistuneen osallisuus- ja kokemusasiantuntijuustyön toteuttamiselle kuvaamalla toiminnan eettiset lähtökohdat ja konkreettiset käytännön työtä tukevat tarkistuslistat kuvauksineen. Lisäksi raportissa on 15 käytännön esimerkkiä tavoista toteuttaa osallisuus- ja kokemusasiantuntijatoimintaa nuorten kanssa. Raportti on tilattavissa tarjoushintaan Pesäpuun verkkokaupasta.

Lasten Salapoliisitoiminnan opas uudistetaan tämän kevään aikana. Siitä tulee kattava tietopaketti lasten kanssa tehtävään kehittämistyöhön ja lasten osallisuuden vahvistamiseen myös asiakastyössä.

Salapoliisitoiminnan historiikista voi lukea tähän saakka tehdystä työstä.

Lisätietoa antavat:

Voima Vaikuttaa! -verkosto sekä nuorten kokemusasiantuntijuuden koulutukset: Tuula Sillanpää ja Roosa Björninen, etunimi.sukunimi@pesapuu.fi.

Salapoliisien ystäväverkosto sekä lasten kanssa kehittäminen ja koulutukset: Sari-Anne Paaso ja Pipsa Vario, etunimi.sukunimi@pesapuu.fi.