Pesäpuun perhehoidon kehittämisen erityisasiantuntija Paula Ilkka mukana vihreiden puheenjohtaja Sofia Virran pyöreän pöydän keskustelussa perhehoidosta

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Sofia Virta kutsui pyöreän pöydän äärelle perhehoidon tekijöitä tiistaina 11.2.2025. Pyöreä pöytä kutsuttiin koolle keskustelemaan esimerkiksi siitä, millä keinoin sijaishuoltoa voitaisiin kehittää, ja kuinka sijaishuollon jatkuvasti kasvavia kustannuksia voitaisiin jakaa resurssiviisaammin.

Onnistunut vuorovaikutussuhde ja kiintymyssuhteissa tapahtuvat korjaavat kokemukset ovat tutkimustenkin mukaan merkittävimpiä tekijöitä sijaishuollon onnistumisissa. Laadukas laitoshoitokin voi tarjota näitä kokemuksia, mutta erityisesti perhehoidolla on luonteva rooli korjaavien kiintymysssuhteiden luomisessa.

Tämänhetkiset perhehoidosta saatavat korvaukset eivät vastaa lasten, joiden kuntoutus on vaikeaa, tarpeisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Siksi Virta halusi kutsua perhehoidon osaajia tuomaan keskusteluun kentän näkökulmaa ja pohtimaan, mitä tilanteelle olisi tehtävissä nykyisillä resursseilla. Pesäpuusta paikalla oli perhehoidon tiimin erityisasiantuntija ja itsekin perhehoitajana toimiva Paula Ilkka.

”Kutsu tilaisuuteen oli itselleni arvokas osoitus perhehoitajan osallisuuden tärkeydestä lastensuojelun perhehoitoa koskevassa keskustelussa”, Paula Ilkka sanoo, ”ja tietysti se oli osoitus myös perhehoidon kehittämisen merkittävyydestä, eli siitä työstä, jota Pesäpuun perhehoidon tiimissä tehdään.”

Ilkka on toiminut perhehoitajana yli kymmenen vuotta.

”Itse lähestyin asiaa lastensuojelun sijaishuollon tilanteesta siis perhehoitajan, ja sitä kautta sen tärkeimmän, eli lapsen, näkökulmasta. Lähdin matkaan symbolisesti lapset kainaloissani ja perhehoitajat taustajoukkoinani.”

Yhteistyöllä perhehoidon onnistumisiin

Pohja lastensuojelun perhehoidon pysyvyydelle ja jatkuvuudelle rakennetaan monesta eri aineksesta. Yhteistyö on avainasemassa perhehoidon onnistumisessa.

”Ja yhteistyö nimenomaan rakennetaan, se ei rakennu itsestään. Sijaisperheen on voitava elää omaa elämäänsä kaikki perheenjäsenet huomioiden, mutta samaan aikaan on kuitenkin huomioitava perhehoidon julkinen puoli, eli se tosiasia, että sijoitetun lapsen asioista päättää joku muu kuin sijaisvanhemmat, mikä puolestaan vaikuttaa näin ollen koko sijaisperheen elämään”, Ilkka kuvaa.

Pesäpuun perhehoidon tiimi on paneutunut juuri yhteistyön rakentamiseen perhehoidon eri toimijoiden välillä. Tammikuussa julkaistiin Askelmerkkejä perhehoitajan ja perhehoidon työntekijän yhteistyön rakentamiseen. Askelmerkit on yhteiskehitetty eri toimijoiden kanssa, ja niiden äärellä on työskennelty tiimissä vuodesta 2023 lähtien.

Pesäpuussa ollaan kiitollisia Sofia Virran järjestämästä pyöreän pöydän keskustelusta.

”Keskustelu pyöreän pöydän äärellä oli taukoamatonta ja suoraa, mutta asiallista puhetta perhehoidon tämän päivän haasteista ja niiden mahdollisista ratkaisukeinoista. Punaisena lankana kulki koko keskustelun ajan ymmärrys perhehoidon ainutlaatuisuudesta ja sen merkittävyydestä lastensuojelussa”, Ilkka kuvaa.

Jatkuvuuden ja pysyvyyden turvaamiseksi sekä korjaavien kokemusten muodostumiseksi perhehoidossa eläville lapsille on tehtävä pitkäjänteistä työtä ja nähtävä lastensuojelun laajempi kokonaiskuva sekä perhehoidon edut suhteessa muuhun lastensuojeluun. Pesäpuussa esimerkiksi koulutetaan sijaishoitajien valmennusta, jotta perhehoitajien jaksamista tehtävässään voitaisiin tukea nykyistä paremmin.

”Uusia sijaisperheitä tarvitaan, mutta on yhtä lailla huolehdittava jo olemassa olevienkin perheiden hyvinvoinnista”, Ilkka muistuttaa.

Lämmin kiitos Sofia Virralle ja vihreille tilaisuudesta osallistua tähän tärkeään keskusteluun. Pesäpuu jatkaa työtään perhehoidon kehittämiseksi Suomessa. Kaiken Pesäpuun toiminnan keskiössä on ajatus siitä, että jokaisen lapsen lastensuojelussa tulisi voida kokea olevansa turvassa, osallinen, arvokas ja rakastettu.