Pesäpuun tunnelmia pohjoismaalaisen kokemusasiantuntijaverkoston tapaamisesta Kööpenhaminassa

Pesäpuun eri kehittäjäryhmien nuoret osallistuivat pohjoismaalaisen kokemusasiantuntijaverkoston tapaamiseen Kööpenhaminassa syyskuun puolessavälissä. Mukana oli nuoria Vertaisuus ilman väkivaltaa- ja SOILA-koordinaatiohankkeen kehittäjäryhmistä sekä Pesäpuun Tampereen nuorten kehittäjäryhmästä. Pesäpuun työntekijöistä mukana olivat kehittämispäällikkö Helena Inkinen ja erityisasiantuntija Tuula Sillanpää. Pohjoismaalaiseen verkostoon kuuluu Pesäpuun lisäksi norjalainen Forandringsfabrikken-järjestö, ruotsalainen Knas Hemma -järjestö sekä tilaisuuden fasiliteeteista vastannut tanskalainen De Anbragtes Vilkår.

Viikonlopun aikana nuoret työstivät yhdessä Norjan, Tanskan ja Ruotsin kehittäjänuorten kanssa tulevaisuustyöpajoissa pohjoismaisia politiikkasuosituksia lastensuojelun kehittämiseksi. Suosituksia rakennettiin laitoshoitoon ja perhehoitoon sekä jälkihuoltoon. Kantava teemana oli lasten ja nuorten arvokkuuden kokemuksen vaaliminen sijaishuollon muodosta riippumatta. Lopuksi nuoret osallistuivat paikalliseen lasten oikeuksien puolesta pidettyyn mielenosoitukseen.

Järjestöjen työntekijät puolestaan työstivät yhteistä katalogia eri organisaatioiden toimintamenetelmistä ja osallisuustoiminnan reunaehdoista sekä suunnittelivat verkoston tulevaisuutta. Kaikkien neljän järjestön yhteinen näkemys oli, että verkosto on arvokas voimavara työntekijöille, mutta ennen kaikkea tarjoaa myös ainutlaatuisia elämyksiä sekä vertaisuuden ja vaikuttamisen kokemuksia nuorille. Tulevaisuudessa verkostoon ollaan avaamassa paikkoja myös muille toimijoille niin Suomesta kuin muista Pohjoismaista.

Nuorten kommentteja verkostotapaamisesta:

”Oppi oleen kiitollinen, miten hyvin jälkihuolto on [Suomessa] verrattuna muihin Pohjoismaihin. Vaikka edelleen on kehitettävää, niin paljon on Suomessa myös hyvin.”

”Oli hyvä, että oli vertaisia omine kokemuksineen, siitä mikä on toiminut tai ei oo toiminut.”

”Voi vaihtaa sometilejä, verkostoituminen muiden maiden nuorten kanssa, yhteydet ja yhteistyö jatkuu.”

”Hyvää oli aihepiireittäin pienryhmätyöskentelyä, teemat oli hyvät. Oppi myös paljon englannin kieltä ja sanastoa. Porukka toimi tosi hyvin, vaikka oli eri maista ja eri ikäisiä. Tuli kokemus siitä, että tuli kuulluksi, kaikki oli ymmärtäväisiä kielimuurin suhteen. Oli vahva yhteenkuuluvuuden tunne.”

”Vaikka eri maissa lastensuojeluun liittyvät ongelmat olivat välillä jopa päinvastaisia, huomasin meidän nuorten toiveiden ja ratkaisuehdotusten olevan erittäin samankaltaisia. Pohjoismaisten nuorten on tärkeää verkostoitua, jotta meidän yhteinen äänemme tulisi paremmin kuulluksi ja haaveemme paremmasta lastensuojelusta tulisi todeksi.”

“Yksi laitoksia käsittelevässä pienryhmässä syntyneistä ideoista oli laitokset lapsille tärkeillä teemoilla, joista nousivat esiin esimerkiksi urheilu, luonto, taide ja musiikki. Jos lapsi tai nuori saisi valita laitoksen itselle merkityksellisen tekemisen kautta, se todennäköisesti vähentäisi hatkaamista, kun laitoksessa olemisessa olisi enemmän merkitystä ja hyvää tekemistä. Jälkeenpäin pohdin myös sitä, miten paljon tämänkaltainen järjestely tukisi laitoksessa asuvien keskinäisiä suhteita, kun kaikilla olisi edes yksi jaettu kiinnostuksenkohde sekä yhteistä tekemistä, johon kaikki haluaisivat osallistua. Pohdimme myös pienryhmässä sanan ’laitos’ korvaamista jollakin positiivisempia tunteita herättävällä sanalla. Tämä ei kuitenkaan ole yksinään toimiva ratkaisu, vaan koko systeemi pitäisi muuttaa kodinomaisemmaksi ja lasten tarpeita sekä toiveita enemmän kunnioittavaksi. Esimerkkinä sanottakoon vaikkapa turhien rajoitustoimenpiteiden lopettaminen. Olisi paljon vaikuttavampaa keskeyttää epätoivottu käytös lempeästi ja turvallisesti kuin käyttää ylimääräistä voimaa.”

Pesäpuu jatkaa verkoston jäsenenä. Seuraava tapaaminen on mahdollisesti keväällä 2025.

Helena Inkinen työskentelee SOILA-koordinaatiohankkeessaSOILA, Sosiaaliset innovaatiot lastensuojelussa -koordinaatiohanke on Euroopan sosiaalirahaston pluskauden osarahoittama. SOILA tukee Turvaverkkoja nuorten tulevaisuuteen -ESR+ TL 5.1 -hankkeita.