Oheishuolto tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että henkilö määrätään lapsen huoltajaksi vanhemman tai vanhempien ohella. Silloin lapsella on aina useampi kuin yksi huoltaja. Oheishuoltaja on henkilö, joka on tuomioistuimessa oman suostumuksensa perusteella määrätty toimimaan lapsen huoltajana vanhemman tai vanhempien ohella. Oheishuoltajan määrääminen edellyttää, että se on lapsen edun mukaista.

Tietopaketti oheishuoltajuudesta lastensuojelussa

Olemme koonneet useiden asiantuntijoiden kanssa tietopaketin oheishuoltajuudesta lastensuojelussa. Tietopaketissa on tietoa oheishuoltajuudesta ja sen hakemisesta lastensuojelutyön näkökulmasta. Huoltajuuskysymykset liittyvät moneen muuhunkin lapsen elämäntilanteeseen, mutta oheishuoltajuusratkaisut lastensuojelussa ovat osoittautuneet hyvin tulkinnanvaraisiksi ja selkeyttä kaipaaviksi.

 

Tietopaketti sisältää mm.

  • oheishuoltajuuteen liittyviä lainkohtia
  • käytännön esimerkkejä
  • tietoa taloudellisesta tuesta ja muusta tuesta
  • tietoa oheishuoltajuuden hakemisesta ja erilaisista menettelytavoista

 

Tietopaketin tarkoituksena on auttaa sosiaalityöntekijöitä ja lapsesta huolehtivia aikuisia miettimään yhdessä sitä,

  • onko oheishuoltajuuden hakemiselle edellytyksiä ja
  • varmistaako oheishuoltajuusratkaisu parhaiten lapsen edun.

Käytännön ratkaisut tehdään aina lapsen etu huomioiden ja tapauskohtaista harkintaa käyttäen.

 

Tietopaketti on koottu vuosina 2014-2016 valtakunnallisen verkoston kanssa Pesäpuun Lähemmäs-projektissa. Se päivittyy säännöllisesti lukijoiden kysymysten ja kommenttien perusteella.

Kommentoi ja kysy oheishuoltajuudesta ja tietopaketista kyselyssämme – vastaajien kesken arvomme vuosittain Pesäpuun tuotepaketin. Voit jättää yhteystietosi, jos haluat, että otamme sinuun yhteyttä tai jos haluat osallistua oheishuoltajuutta koskevaan tutkimukseen. Voit kommentoida tai kertoa kokemuksistasi myös nimettömänä.

 

Tietopakettia ei ole saatavilla painettuna, mutta voit lukea ja tulostaa sen alta.

Lue tietopaketti

 

Lue myös Iita Kettusen artikkeli Talentia-lehdestä.

Kysy lisää

Kehittämispäällikkö

Pia
Lahtinen

040 188 1461