Yhteistyön rakentamisen askelmerkit

Yhteistyön rakentamisen askelmerkit
Julkaistu 11/2023.

Perhehoidossa, kuten muussakin lastensuojelussa, tehdään yhteistyötä monien tahojen kanssa. Yhteistyön askelmerkkien taustalla on perhehoidon kehittämistyössä esiin nousseet tarpeet ja kokemukset siitä, että vaikka esimerkiksi sosiaalihuollon ja lastensuojelun lainsäädäntö edellyttää vahvasti yhteistyön tekemistä eri tahojen kanssa, konkreettiseen yhteistyön rakentamiseen perhehoidossa paneudutaan harvoin.

Perhehoitajien ja työntekijöiden kokemusten mukaan heidän välisensä yhteistyön toimimattomuus heikentää sijoitusten tavoitteiden toteutumista ja voi johtaa sijoitusten ennakoimattomiin katkeamisiin. Toisaalta toimiva yhteistyö lisää lapsen ja perheiden tarpeiden näkyväksi tuloa ja lisää sekä perhehoitajien että työntekijöiden hyvinvointia. Yhteistyön itsestäänselvyys on herättänyt pohdintaa, mitä yhteistyö on, miten sitä tehdään ja mihin sillä pyritään.

Perhehoitaja toteuttaa julkista hallintotehtävää yksityiskodissa. Lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä valmistelee ja tekee sijoitettua lasta koskevia päätöksiä. Perhehoidon työntekijät tukevat perhehoitajaa tehtävässään. Julkisen ja yksityisen alueen lomittuminen on perhehoitoon kuuluva erityispiirre, joka vaikuttaa sekä perhehoitajien että perhehoidon työntekijöiden tehtäviin ja yhteistyöhön. Sekä perhehoitajilla että perhehoidon työntekijöillä on oma historia, perhekäsitys, arvot, ihmissuhteet ja elämänkokemukset. Nämä vaikuttavat omalta osaltaan yhteistyöhön.

Lämmin kiitos yhteistyöstä jokaiselle Helsingin perhehoidon ja SOS-lapsikylän perhehoidon kehittäjäryhmäläiselle!

Lue lisää Pesäpuun perhehoidon kehittämistoiminnasta täällä.