Pesäpuun Hatkassa-hankkeessa työskentelevä kehittämispäällikkö Onni Westlund osallistui taannoin Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksen opintomatkalle Edinburghiin, Skotlantiin. Westlund on osallistujana Itlan neljännessä Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksessa, joka on suunnattu tulevaisuuden johtamispotentiaalin kasvattamiseen. Koulutuksella Itla haluaa omalta osaltaan turvata lasten, nuorten ja perheiden tarpeista lähtevää laadukasta päätöksentekoa ja sektorit ylittävää palvelujen johtamista myös tulevaisuuden Suomessa.
”Terveisiä Itlan Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutuksen opintomatkalta Edinburghista, Skotlannista! Tiiviiseen kahteen ja puoleen päivään mahtui paljon uutta oppia, oivalluksia ja jotain tuttuakin. Matkalla pääsimme tutustumaan Skotlannin julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin tekemään lasten, nuorten ja perheiden palveluiden uudistamiseen. Skotlannissa on käynnissä kunnianhimoinen ja pitkäjänteinen lastensuojelun uudistamistyö, joka oli yksi asioista, johon pääsimme tutustumaan kansallisella ja alueellisella tasolla”, Westlund kertoo.
Skotlannin ja Suomen lastensuojelujärjestelmistä on löydettävissä monia samankaltaisuuksia. Yksi niistä liittyy pelkoon.
”Lastensuojelujärjestelmät maailmalla ja Suomessa perustuvat liikaa pelolle, joka ei tule riittävällä tavalla käsitellyksi. Palveluiden järjestämisvastuussa olevat tahot pelkäävät valvontaa tekevien viranomaisten uhkasakkoja. Lastensuojelun sosiaalityössä pelätään puuttumista ja puuttumatta jättämistä, laitoksissa pelätään rakkautta ja rajoittamista, perhehoidossa pelätään lasten syntymäperheitä ja sijoitusten katkeamisia. Nuoret pelkäävät itsensä kanssa olemista ja toisiaan. Kaikki pelkäävät lastensuojelua. Ja pelon piiri laajenee ja vahvistuu”, Westlund kuvaa.
Voiko lastensuojelu tai sen uudistamispyrkimykset onnistua tehtävässään, jos keskeisenä toimintaa ohjaavana tunteena on pelko, joka ei tule käsitellyksi? Entä miten lastensuojelua voidaan uudistaa ja johtaa niin, että keskiöön tulee rakkaus, luottamus ja turvallisuus?
”Peloista pitäisi uskaltaa puhua, jotta pelko menettäisi voimansa”, Westlund kiteyttää.
Lapsuuden rakentajat -johtamiskoulutus jatkuu ensi kevääseen saakka. Osana koulutusta koulutuksen osallistujat ovat muodostaneet pienempiä tiimejä, jotka toteuttavat pieniä kokeiluja. Onni Westlund tiimeineen järjestää Etuoikeuskävelyn tulevaisuuteen, johon kuka tahansa on tervetullut osallistumaan. Etuoikeuskävelyssä osallistujat pääsevät pohtimaan muun muassa haavoittavien kokemusten ennaltaehkäisyn merkitystä sekä etuoikeuksien syntymistä ja niiden vaikutuksia lasten ja nuorten elämässä.