Jokainen meistä kaipaa ystävää, eikö? Ystävää, joka kuuntelee, halaa ja tarvittaessa lohduttaa. Ei välttämättä sano (tai neuvo) mitään, mutta on läsnä ja lähellä. Minä sain tutustua yhteen tällaiseen ystävään kuutisen vuotta sitten. Hänen nimensä on Salapoliisi Mäyrä.
Vuonna 2012 alkaneessa Salapoliisitoiminnassa on pyritty löytämään keinoja, joiden avulla 6–10-vuotiaat lapset voitaisiin ottaa aktiivisesti mukaan kehittämään lastensuojelua. Salapoliisi Mäyrä on hahmo, jonka elämää Salapoliisitoiminnassa tarkastellaan ja käsitellään erilaisin toiminnallisen työskentelyn keinoin. Salapoliisipäivissä tai –ryhmissä Mäyrä on läsnä käsinuken muodossa, mutta hänen elämästään voi lukea myös Salapoliisi Mäyrän käsikirjan sivuilta.
Kuuden vuoden aikana pitkälti toistasataa lasta ja lukuisat sadat aikuiset ovat saaneet tutustua Mäyrään Pesäpuun järjestämän toiminnan kautta. Lisäksi salapoliisiverkosto laajenee kovaa vauhtia ja paikalliset toimijat järjestävät moninaista Salapoliisitoimintaa eri puolilla Suomea. Mäyrällä pitää siis kiirettä.
Mäyrää mietityttäneet monet kysymykset, liittyen esimerkiksi lastensuojeluun, turvallisuuteen tai ikävään, ovat avanneet mahdollisuuksia päästä käsittelemään lasten kokemuksia ja ajatuksia. On ollut ihmeellistä huomata, kuinka Mäyrä on muuttunut leikin ja toiminnan kautta eläväksi lapsille. Kuinka paljon hän onkaan saanut osakseen halauksia ja suukkoja, silityksiä ja sylissä pitämistä, koska ”Mäyrästä pitää pitää hyvää huolta”.
Olen monesti pohtinut sitä, mikä Mäyrässä on sellaista, mikä murtaa niin lasten kuin aikuisten suojamuurit ja rohkaisee heitä käsittelemään vaikeitakin teemoja. Toiminnan ulkoistaminen on yksi asia; asioista puhuminen tai niiden käsittely toiminnallisesti on ollut turvallista, kun esiin ei ole tarvinnut tuoda henkilökohtaisia kokemuksia, vaan on päässyt auttamaan Mäyrää. Kertomaan, mikä voisi olla avuksi tai oikein erilaisissa tilanteissa. Myös Mäyrä-hahmon söpöys varmasti vaikuttaa asiaan, mutta mielestäni nämä kaksi tekijää eivät yksin riitä lasten luottamuksen ansaitsemiseen.
Mitä ihailen eniten Mäyrässä, on se, että hänellä on aina aikaa kuunnella lasten sanoma loppuun asti. Hän ei keskeytä tai korjaa, vaan kuuntelee tarkalla korvalla jokaisen huudon tai kuiskauksen. Se, ettei lapsi kykene sanallisesti ilmaisemaan itseään, ei ole este kuulluksi tulemiselle, vaan silloin voidaan ottaa avuksi vaikkapa piirtäminen, leikki tai valokuvaaminen. Mäyrä ei arvostele tai arvioi, vaan hänelle jokainen näkemys ja näkemyksen esittäjä on yhtä tärkeä ja arvokas taidoistaan ja kyvyistään riippumatta. Se, että lapsi kokee olevansa hyväksytty sellaisena kuin on, lujittaa luottamusta ja turvallisuuden tunnetta, mikä puolestaan rohkaisee kertomaan omista ajatuksistaan.
Ystävyys Salapoliisi Mäyrän kanssa on opettanut minulle pysähtymisestä lasten maailman äärelle. Sitä, että meillä – lapsilla ja aikuisilla – voi olla yhteinen kieli, vaikkei meillä olisi sanoja, joilla kommunikoimme. Aito kiinnostus lapsen maailmasta ja hänen tavastaan toimia, avaavat todellisuuden, johon aikuismaisista lähtökohdista käsin voi olla vaikea päästä.
Jos sinäkin haluat tutustua Salapoliisi Mäyrään paremmin, klikkaa alla olevaa linkkiä. Sen takaa avautuu uunituore Mäyrän oma musiikkivideo, jossa kerrotaan millaisiin hommiin Mäyrä lapsia ja aikuisia Salapoliisihommissa kutsuu. Tulevan talven aikana lasten ajatusten pohjalta tullaan tuottamaan lisäksi elämän tärkeitä asioita, turvallisuutta ja ikävää käsittelevät laulut musiikkivideoineen.
Salapoliisi Mäyrän musiikkivideo
P.S. Salapoliisi Mäyrä on sijaisvanhempien Ajoissa kotiin –rekrytointikampanjan suojelija. Syyskuun kahdella ensimmäisellä viikolla Perhehoitoliiton sosiaalisen median kanavista on päivittäin luettavissa Salapoliisitoiminnassa mukana olleiden lasten ajatuksia turvallisuudesta. #turvallisuustuntuusydamessa #AjoissaKotiin